| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| ağırbaşlılık, ciddiyet, metni, tiyatro, vakar | 
|  | Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro Metni |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro MetniVakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro Metni ŞAHISLAR: ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,VİLDAN,İLKNUR  Fehiman: Vema Ezünnüssaate    Vildan:Vema Ezünnüssaate    Zenne saati mi? Fehiman: Zenne saati mi? O ne Vildan Abla? Vildan: (Gülerek) Eski zenneler,erkekler kadın kılığında sahneye çıkarlardı  Fehiman: (Şaşkın) Sahneye mi çıkarlardı? Peki şimdi ne alakası var ki onlardan bahsettin? Vildan: Hiiç şaka yaptım  (Gülerek) Bu Kuran’da da değişik değişik şeyler var  Fehiman: (Ciddi) Devam edelim Vildan Abla, Esneuzubillah, Gaimeten Veleinrudittü    Vildan: Amaan rüdittü müdittü,ben anlayamıyorum  Yeter,başka zaman öğret Fehiman  Fehiman: Yaa    ? İlknur,hadi o zaman biz öğrendiğimiz sürelerin anlamlarını okuyalım  İlknur: Hangisini okuyalım?    Leheb Suresini    Ben onu çok seviyorum  Fehiman: Tamam hadi okuyalım  İlknur: Ebu Leheb’in iki eli kurusun  Kendisi de kurudu,helak oldu ya  Malı ve kazandıkları kendisine bir fayda sağlamadı,alevli bir ateşe girecek o  Eşi (bilgi yelpazesi  net) de odun hamalı olarak girecek  Boynunda bükülmüş bir ip olarak  (İlknur ve Vildan gülüşür) Fehiman: Niye güldünüz şimdi? Vildan: (Gülerek) Akşam gülmekten öldük  Ben pasta yapıyordum  İlknur’da ayakta dolaşıp bunu ezberliyordu  Onunla beraber unu elerken ben de ezberlemişim  (Makamla söyler) İki eli kurusun, kendisi de kurudu,karısı da ardında,boynunda da ip varken  İlknur: Ay Fehiman Abla,görsen nasıl güldük nasıl  Annemin elinde elek çeviriyor  Vildan: Leheb’in karısı,ipe bağlı pazarda satışa çıkmış  Fehiman: Daha sonra ne oldu? Vildan: Hiç,hem ezberledik hem de güldük,saat kaça kadar  Fehiman: Peki ne düşündürdü size bu meal? Biraz da ondan bahsedin  Vildan: Hiç,ne olacak? İlknur: (Gülerek) Ancak pazarda satıyorduk  (Makamlı söyler) Boynunda ip takılı    Gidiyordu ateşe    (KAPI AÇILIR) Zişan:Ooo bitmiş dersiniz  Neler çalıştınız bugün? Vildan: Ne çalışmadık ki    Yine aynı şeyleri konuşmayalım  Size Fazilet’i anlatacağım Zişan abla  İlknur: Ben aşağı iniyorum    (KAPI SESİ) Zişan: Evet,ne yapıyor o güzel hanım? Vildan: Ne yapmıyor ki    Fakat komşular hasedinden çatlıyor  Bir türlü kadını hazmedemediler  Zişan: Kötü huylu insanlar isterler ki başkalarında da o kötü huylar olsun  Olmayınca çekemezler  Vildan: Anlayamadığım,o kadar sataşmalara,kötülüklere karşı moralini bozmaması  Evine gidiyorum bazen,şikayetlenecek diye bekliyorum ama bir bakıyorum ben şikayete başlamışım,o beni teselli ediyor  Nasıl o kadar güçlü olabiliyor? Şahsen tanımasam aklı ermiyor, anlamıyor sanacağım  Zişan: Vakarlı bir hanım,Allah razı olsun  Fehiman: (Manidar)Keşke onunla biraz daha iyi arkadaş olsanız  Vildan: Anlıyorum ne demek istediğini,ama onun benimle oturacak vakti yok Fehiman  Acıyorum bazen, dikiş zor iş  Başka işler yapsa daha iyi kazanacak  Zişan: Kazancı çok mu az? Vildan: Az tabi,daha ölen eşinin bıraktığı borçları ödüyor  Bir defa acıdım,borç vereyim dedim kabul etmedi  Fehiman: İyi ki kabul etmemiş  Bir de onu ödemek var  Ayağını yorganına göre uzatır,daha iyi    Vildan: Aman sanki vermese tekrar isteyecek miyim? Hayır olsun diye verecektim zaten  Fehiman: O abla öyle acınacak biri değil  Takdire layık,onur sahibi  Vildan: Evet,zaten kendini hiç acındırmaz,sanırsın ki bu kadının hiç derdi,üzüntüsü yok  Zişan: Maşallah,demek çok olgun  Vildan: Bu kış çocukları da kendi de çok hastalandı  Ben ona geçmiş olsuna gidiyorum,o bana va’z veriyor  Kitaplar,dergiler ortada, birinden ötekine geçiyor  Zişan: Demek ki dinini dava edinmiş  Öyle biri kolay kolay zora düşüp yenilmez  Allah’ta yardım eder  Vildan: Komşular çok uğraştı,apartmanda olmasından çok rahatsız oldular  Dolaylı yollardan sürekli incitiyorlar ama o yine de dayanıyor  Fehiman: Allah’a bağlı olmak,ilim sahibi olmak,insana vakar ve sükunet sağlarmış  Vildan: Nezihe Ablanın amcası yardım paketi ve para göndermişti,kabul etmedi  “İhtiyacım yok  ” dedi, gururundan mı? Zişan: Sanmam  Nereden geldiği malı almaktansa fakir kalmak hayırlıdır  Fehiman: Hani ev işi için çağırıyorlardı  Gitmiyor mu? Vildan: Yaa diyorlar ki ev işinde çok para var,sen de çalış  Zişan: Hıı sonra da rencide edecekler  Vildan: Tabi bilmem mi?Muhtaç,kimsesiz diye kullanıp,bir de ‘temizlikçi’ diye küçümseyecekler  Zişan:Evinde dikiş dikmesi,çocuklarıyla güzel ilgilenmesi,onların terbiyeli olması çok batıyor hasetçilere  İş veren pozisyonunda hakir görmek daha kolay  Fehiman:Ne güzel,az ama temiz olanla kanaat ediyor  Mükafatını en güzeliyle alır  Zişan:İlknur ve Onur’da çocuklarıyla iyi arkadaş olsalar  Vildan: Bana öyle geliyor ki çocuklarının terbiyesi bozulmasın diye çok titiz davranıyor,mesafeyi koruyor  Fehiman:Çok üzücü  En azından çocukların ve sen emin komşu olmalıydınız Fazilet Ablaya  (FON) Fehiman: Anne böyle olmayacak  Anlamıyorum Vildan Ablayı, hem “Bize Kuran öğret  ” dedi, hem de hiç ciddiye almıyor  Zişan: Eşi öğrenmesi için ısrar ediyor Fehiman  Herhalde onu kırmamak için senin yanına geliyor  Fehiman: Anne işim çok, zamanımı böyle boşa harcayamam  Uygun bir dille söyler misin Vildan Ablaya? Güzin: Küser bence,söyleyemezsiniz  | 
|   | 
|  | 
|  | Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro Metni |  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro MetniZişan: Herhalde söyleyemem,en iyisi daha ciddi olmasını istemek  Eğer bırakırsan Fehiman iyice maleyaniye düşecek  Fehiman:Zaten maleyani anne  İlim ortamını bile maleyaniye çevirmeyi iyi beceriyor  Güzin: Evet,hem Kuran’ı Kerim öğrenip,hem de gevşek davranmak olmaz  Fehiman: Geçen yılda böyle davranıp dersimizi kaynatıyorlardı  Güzin: Nasıl yapıyorlar anlamıyorum  Mizahın da,şakanın da yeri var  Ama asla ilim meclisi olmamalı  Fehiman: Güzin ne güzel böyle net konuşman  Oysa sen şakayı, espriyi çok seversin  Zişan: Hıı hatta bazen aşırıya kaçtığın oluyor  Güzin: Amaan anne herkes yapıyor ben de yapıyorum  Maksat biraz neşelenelim  Zişan: Herkes çok bozulmuş,onlara ne kadar uymazsak karlıyız  Ciddiyet yakışıyor  Güzin: Herhalde yani  O kadar aklım kıt değil  Ciddi olmam gereken yerde alay edecek değilim  Fehiman:Bence hiç bir zaman alaya etme  Daha vakarlı olursun  Fikreet neredesin? Güzin,hani alışverişe çıkacaktık  Güzin: Fikreet,vaz mı geçtin alışverişten? Fikret: (Koşarak gelir) Hiç vazgeçer miyim  Annee,çikolata almama izin vereceksin değil mi? Zişan: Fikret biraz sabırlı ol,sürekli sıkıştırma beni  Fikret: Anne alayım  Ne zamandır almadım  Zişan: Bebeklik yapma Fikret,doktor kesin yasak koydu  İlaçların boşa gider yine  Ben namaza duruyorum, siz hazırlanıp çıkın  Fikret: Üff boşa giderse gitsin  Doktorda her şeye karışıyor  Güzin: Eee sen doktora gidersen (bilgi yelpazesi  net) o da karışacak  Gitmesen neyse    Fikret: Giderim giderim sen her şeyin içinden çıkma  Kendin çikolataları yiyip duruyorsun  Güzin: Ne yapabilirim,çok lezzetli  Allah’tan ki sana yasak  Fikret: Yasaksa yasak,istersem hepsini senin elinden alırım, çarşıdan da alır yerim,tamam mı? Güzin: Tamam değil yarım  Yiyemezsin ki,sana vereceğim sanki  Neyimi kaptırdım ki sana? Fikret: Sana soran kim,geçenlerde topuna ne yaptığımı unutma  Güzin: Fikret,ya ben senin kağıtlarına ne yaptım? Fehiman:Güzin,Fikret hala hazır değil misiniz? Güzin: Fikret’in çene yapmaktan gelecek hali kalmadı  Fikret: Asıl çene yapan sensin,laf ebesi  Fehiman:Çocuklar ne yapıyorsunuz,yine mi boş boş çekişiyorsunuz? Fikret:Ne boşu ablacığım,patlak top ve çikolatalarla dolu  Güzin: Sen öyle san bakalım  Fehiman: Güziin,hani az evvel konuşmuştuk ya  Güzin: (Alaylı) Neydi ablacığım? Fehiman: Alay ve vakar bir arada olmaz  Güzin: Hııı? Fehiman: Heybet ve vakarı boş laf ve lüzumsuz yere,çok münakaşa etmekte azaltır  Güzin: Ablacığım iyisin hoşsun da,sen bu ikazı çocukların yaptığı basit tartışmalar için değil de koca koca adamların incir çekirdeğini doldurmayan tartışmaları için yap  Fikret: Evvet ablacığım,hem de hakkında bilgi sahibi olmadıkları konularda boş boş konuşup tartışıyorlar  Fehiman:Onlara da siz söyleyin bir zahmet  Ben yarının büyüklerine söylüyorum  Hem siz de bana göstermiş olduğunuz kadarıyla küçük değilsiniz  Hele dilleriniz | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |