|  | Koca Seyit Onbaı Tiyatro Skeçi |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Koca Seyit Onbaı Tiyatro SkeçiKoca seyit onbaı tiyatro skeçi OYNAYANLAR Anlatıcı Niğdeli Ali Koca Seyit Cevat Paşa Emir Subayı Fotoğrafçı (Dekor yoktur  Çanakkale Boğazı'ndaki düşman gemilerini gösteren büyütülmüş bir fotoğraf ya da resimlenmiş bir pano önünde oynanabilir  ) KOCA SEYİT ONBAŞI (Perde açıldığında ya da sahne aydınlandığında asıl gövdesi kuliste olduğu varsayılan bir topun namlusu görülür  Topun önünde topa mermi koymak için tırmanılması gereken iki üç basamaklı bir merdiven de vardır  Aşınmış bir tahta yükselti de denilebilir buna  Sahnede sessizlik egemendir  ) ANLATICI - Az önce burada büyük bir patlama oldu  (Eliyle göstererek) Şuraya bir yere bir bomba düştü  1915 yılının mart ayındayız  Çanakkale Boğazı'ndaki düşman gemileri Türkiye topraklarını, kıyıda yerleşmiş Türk askerlerini top ateşine tutuyor  işte o top mermilerinden biri de bu yakınlara düştü  On iki askerimiz şehit oldu  Yirmi dört askerimiz de yaralı  Tam şurada patlamayla toprak altında kalan iki yakın arkadaş Niğdeli Ali ile Koca Seyit var  Şimdi onları izleyelim  (Kenara çekilir  ) NİĞDELİ ALİ - (Yerden kalkmaya çalışır  Üstünde kalın kaputu vardır  Doğrulur  Ayağa kalkar  Sağını solunu yoklar, yaralı olup olmadığına bakar  Yerde onu aramaya koyulur  Korku içindedir  ) Seyit    Heey Koca Seyit  Nerdesin? Seeyit    (Arkalardan bir inilti gelir  ) Kardeş (bilgi yelpazesi  net) neredesin    (Arkaya koşar, telaş içinde yerdeki yıkıntıların içinden arkadaşını bulmaya çalışır  Seyirciye arkası dönüktür  Toprak içinden arkadaşını çıkarır gibi yapar  ) Yaralı mısın kardeş? (İniltiler içinde doğrulmaya çalışır Koca Seyit  ) Yaşıyorsun çok şükür  Kalk hadi kardeş  Dayan bana    Bir yerin acıyor mu? KOCA SEYİT - (Zorlukla kalkarak) Yok Ali, acımıyor  Acımıyor da öldüm sandım  Ölmedim değil mi? NİĞDELİ ALİ - Yok ölmedin Koca Seyit  Toprağa gömülüp kalmışsın  Ben de öyle  Cephanelik tümden yok olmuş  KOCA SEYİT- (Kalkar iyice  Üstünü başını silkeler  Kendine çeki düzen vermeye çalışır  Ne yapsak Niğdeli Ali? (Topun yanına gider  Heyecan içinde) Ali gel hele  Benim topa bak  Sapasağlam duruyor  Hey aslanım top  Biz bu topla ateş edebiliriz Ali  NİĞDELİ ALİ - Edemeyiz kardeş, baksana topun vinci kırılmış  KOCA SEYİT - (Sevinç içinde) Mermisi de burada duruyor işte  Kundakta çocuk gibi  Yirmi sekizlik mermi    Yaşasın  NİĞDELİ ALİ - İyi de Seyit kardeş o mermi  Kundakta çocuk değil  Vinç olmadan onu kıpırdatamayız bile  KOCA SEYİT - Vinç gerekmez Ali  Sırtıma koyabilirsem  Gerisi kolay  (Çömelir  ) Hadi kardeş, yardım et de şunu sırtıma yerleştirelim  NİĞDELİ ALİ - Olacak iş değil Seyit  KOCA SEYİT - Dediğimi yap Ali    Döndür şöyle mermiyi sırtıma  NİĞDELİ ALİ - (Zorlukla mermiyi Seyit'in sırtına doğru döndürür  Bu bile çok zor gerçekleştirilir  ) Ayağa kalkabilecek misin kardeş? {Mermiyi tutmaya çalışmaktadır  ) KOCA SEYİT - Kalkarım Ali    Ha gayret Koca Seyit    Kalktım işte  (Bacaklarının üstünde zorlukla durur  İki yana salınır  Düşmemek için büyük çaba harcar  Merdivene yaklaşır  ) Hepsi topu topu altı basamak  Dayan Koca Seyit  (Zorlukla bir basamak çıkar  ) NİĞDELİ ALİ - Ha gayret Koca Seyit  Kaldı beş basamak  (Koca Seyit bir basamak daha çıkar  ) Yaşa Koca Seyit, yaşa    Kaldı dört    Üç    İki    Bir    Basardın kardeş  Yaman delikanlıymışsın  | 
|   | 
|  | 
|  | Koca Seyit Onbaı Tiyatro Skeçi |  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Koca Seyit Onbaı Tiyatro SkeçiKOCA SEYİT - (Soluk soluğadır  Şimdi şöyle çevirelim namluyu    Ağzı düşmandan yana olmalı ki    (Namlu seyircilere doğru çevrilir  ) Şimdi de bir iyice nişan almalı  Oldu  Ateş    (İki arkadaş da geriye çekilerek kulaklarını kaparlar  Çok da güçlü olmayan top ateşi sesi duyulur  Sonra da Koca Seyitle Niğdeli Ali'nin sevinçli haykırmaları  ) NİĞDELİ ALİ - (Sevinç içinde haykırarak) Tam isabet    Koca Seyit vurdun düşman gemisini  Bak    Koca gemi yan yatıyor  Yangın çıktı gemide    Dumanlara bak    ANLATICI - (Öne çıkar  Olanaklar elveriyorsa ışık Anlatıcıya yoğunlaşır  Koca Seyit ve Niğdeli Ali kulisten uzaklaşırlar  ) İzlediğiniz olay inanılmaz ama gerçek  Top mermisinin ağırlığı tam tamına 215 okka  Yani 276 kilo  Bunu yapan genç erimiz Koca Seyit, dört büyük insan ağırlığındaki mermiyi sırtlayıp topa yerleştirebildi, koca Seyit, Balıkesir İlinin Edremit İlçesine bağlı Havran Bucağında doğmuştu  Yoksul bir aileden geliyordu  İri yarı güçlü kuvvetli olduğu için ona herkes Koca Seyit derdi  Koca Seyit'in gençliği hep savaşlarda geçti  1912 Balkan Savaşında, 1915 de Birinci Dünya Savaşı'nda da Çanakkale'de savaştı  Koca Seyit, o gün tek başına kaldırıp ateşlediği mermiyle İngilizlerin Ocean (Oşın) adlı savaş gemisini batırmıştı  Bu inanılmaz bir olaydı  O sırada Çanakkale'deki birliğin komutanı Cevat Paşa Koca Seyit'in bataryasına gelip olan biteni yerinde görmek istedi  İşte Cevat Paşa    CEVAP PAŞA - (O devrin üniformasıyla arkasında emir subayı daha arkada da fotoğrafçı olduğu halde gelir  Niğdeli Ali ve Koca Seyit selama dururlar  Cevat Paşa da onları selamlar  ) Merhaba asker  KOCA SEYİT - NİĞDELİ ALİ - (İkisi birden) Sağol komutanım  CEVAT PAŞA- (Koca Seyit'e yaklaşır  ) Koca Seyit sen misin? KOCA SEYİT - Benim komutanım    CEVAT PAŞA - (Elini uzatır sıkmak için  Koca Seyit etini öper Cevat Paşa'nın) Seni kutlarım Koca Seyit  (Emir subayının uzattığı V biçimindeki kırmızı şeritleri Seyit'in iki koluna da takar  Gösterdiğin kahramanlık nedeniyle seni onbaşılığa terfi ettirdik  Hayırlı olsun  KOCA SEYİT - Sağol komutanım  CEVAT PAŞA - Bundan böyle Seyit Onbaşısın  Seyit Onbaşı, yanımda fotoğrafçı da getirdim  Mermiyi sırtında taşırken bir fotoğrafını çekecek  Bu fotoğraf da tarihe tanıklık edecek  Mermi şurada    Hadi Seyit Onbaşı  Arkadaşın da sana yardım etsin  KOCA SEYİT- Başüstüne komutanım  (Koca Seyit Niğdeli Ali'nin de yardımıyla mermiyi sırtlanır  Ayağa kalkmaya çalışır başaramaz  Bir daha dener, beceremez  Ali yardım eder, ayağa kalkması için  Seyit yine yapamaz  Uğraşır  Ter içinde kalır, soluk soluğa çabalar  ) Kaldıramıyorum Paşam  Bağışlayın  O gün savaşın öfkesi hırsı içinde yaptım besbelli  CEVAT PAŞA - {Bir süre gülerek bakar  ) Üzülme Seyit Onbaşı  O merminin aynını tahtadan yaptırıp resmini öyle çekeriz  ANLATICI - İşte böyle arkadaşlar  Ders kitaplarında da gördüğünüz resim Seyit Onbaşı'nın gerçek mermiye benzeyen tahtayı kaldırırken çekilmiş fotoğrafıdır  Sahici (bilgi yelpazesi  net) mermi değildir  Zaferden sonra Seyit Onbaşı yine yoksul bir köylü olarak yaşadı  Odunculuk yaptı  1939 yılının aralık ayında soğukta çalışıp terleyen sonra da üşüten Seyit Onbaşı zatürreden öldü  Öldüğünde elli yaşındaydı  Ölümünden yirmi sekiz yıl sonra 1967'de Seyit Onbaşı'nın doğduğu Havran ilçesine Koca Seyit İlkokulu açıldı  Törende Kurtuluş Savaşı kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı saygıyla sevgiyle anıldı  İşte bugün biz de onu andık  Yurdumuzun kurtarılmasında kahramanlıklar göstermiş pek çok insanımızı anmak bize düşen bir borçtur  Unutmayalım ki Seyit Onbaşı gibi insanlarımızı anmak, tarihimizi ve onları yaşatmaktır  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |