|  | Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye SkeçTerbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç ŞAHISLAR: ORHAN,ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,VİLDAN  Vildan döve döve öldürdüm,geberttim valla  Ellerim acıdı  Zişan:Gücün yetti demek ki!    Beni de çağırsaydın beraber dövseydik  Güzin:Ben de gelebilirdim,müsaittim  Vildan dalga geçmeyin benle,hala sinirim geçmiş değil  Bundan sonra gösteririm ben ona  Güzin:Vildan abla,seni de duyan karşında on beşinde,yirmisinde adam var sanacak  Vildan  Mahvediyor beni  Zişan:Asıl sen onu mahvediyorsun  Vaktinde “Vildan böyle yaparsan ilerde gücün yetmez” dediğimde aldırmıyordun  Şimdi de hem çocuk hem sen işkence çekiyorsunuz  Güzin:Acıyorum Onur’a  Daha yeni okula başladı,küçücük çocuk  Vildan:Zaten bana hiç acımazsınız  Zişan sana acıyoruz da Vildan,daha çok bu hale düştüğün için  Seni hep uyarıyorum,şöyle yapma, böyle yapma diye  Ama sen; “İnternet kafeye bayılıyorlar  ” deyip,saatlerce oraya bırakıp geziyorsun  Güzin:Ben de olsam hiç eve gelmem,çok zevkli oyunlar var  Çocuk haklı,baştan alıştırdınız bir defa  Vildan:Şimdi de gitmemeye alışacak  Zişan:Belki    Ama o minicik çocuğu ne öyle severken haklıydınız ne de bu kadar kızarken haklısınız  Vildan:Peki ne zaman terbiye olacak bu çocuk ? Babasına da söyledim, “Hiç yüz vermeyeceksin  ” dedim, hemen şımarıyor  Görseydin Zişan abla,gece boyu babasına bakıp bakıp nasıl iç çekti  Zişan:O güzelim masum yavruları oldukları gibi bıraksanız bundan az kötülük edersiniz  Hiç olmazsa fıtratlarındaki güzellikle kendilerini korurlar  Güzin:Bence de  Hem en kötü ortamlarda minicik dünyaları dejenere ediliyor,hem de hesaba çekiliyorlar şimdiden  Zişan:Minicik çocukların adı terbiyesiz kalıyor  Zavallılar    Hiç çocuk terbiye etmeyi bilmiyorsun Vildan  Vildan:Biliyorum biliyorum    Cennetten çıkma dayak,muma çeviriyor  Zişan:Cennetten çıkma dayak bir fahşayı,bir münkeri önlemek için kullanılır  Sizin öfkenizi sinirinizi boşaltma aleti değildir  Vildan:Ama hep dersin ki nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir  Zişan:Aman Vildan sus  Nasihati,tekdiri (bilgi yelpazesi  net) bilirmişsin gibi kendince kötek atıyorsun  Vildan:Şimdi döversem söz dinlemeyi öğrenir,büyüyünce akıllı olur  Güzin söz dinlemeyi değil,kini,nefreti öğrenir  Bana diyor ki “Güzin abla,bir büyüsem bir büyüsem    ” Zişan:Ne yapacakmış? Güzin:Annesini dövecekmiş  O zaman annesinin ona gücü yetmezmiş,öcünü alacakmış  Neyse,bu arada yeni sistem eğitimin de dayağı kabul etmediğini söyleyeyim,Vildan abla  Zişan:Onların eğitiminde buna hayır deme hakları var Güzin  Sistemi kendileri oluşturmuş, istedikleri kuralı koyarlar  Güzin doğru bir kural ama anne  İsabet etmişler bence  Zişan:Kim bilir    Biraz önce dedim ya,bir fahşayı,bir münkeri engellemek için gerekebilir  Yerine göre bir ihtiyaç ki bu,lüzum görüldüğünde kullanılıyor  Güzin:Anneciğim insanlar güzel eğitilirse,onlara iyi bir terbiye verilirse neden ihtiyaç olsun ki? Zişan:Kızım bizim eğitimimiz,terbiye metodumuz kötülükleri engellemeye yeterli mi? Güzin:Olabilir anne,çok titiz bir terbiyeyle aşılamayacak sorun yok gibi geliyor bana  Zişan:Yanlış bir düşünce    Peygamberlerin çocukları,eşleri,yakınları asi olup en çirkin fiillere alet olmuşlardı  Bu kötülükleri onların iyi terbiye edilmediğine bağlayabilir miyiz? Vildan:Ya,demedim mi Güzin? Zişan:Hemen sevinme Vildan,bir iki istisnadan yola çıkıp kendine mazeret bulma  O örnekler,bizim insanları hidayete erdiremeyeceğimizin göstergesi olur  Biz insanları hidayete erdiremeyiz  Nasihat ederiz, kızarız, döveriz,ama gücümüz onları hidayete erdirmeye yetmez  Tabii eğitim vazifemiz olduğu için,yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendimizi ve ailemizi korumaya çalışacağız  Güzin doğrudur söylediklerin anne,ama yine de dayak atılması insana biraz ters geliyor  Yani diyorlar ya,insanın nefsine ağır geliyor  Zişan:Nefsine ağır gelende hayır vardır Güzin  Biz nefsimizi güzellikle terbiye edersek,buna gerek kalmaz inşallah  Fakat,asi,kötü insanların azgınlıklarına engel olmak için bazen ihtiyaç oluyor  Sanmasınlar ki her istediklerini istedikleri gibi yapabilirler  Güzin:Hıı,böyle düşünmemiştim  Zişan sonra Allah,kötü,çirkin şeylerin açığa çıkmasını sevmez  Açığa çıkıp alenileştiğinde müeyyide uygulamak gerekir  Şeytan bazen öyle güçlü nüfuz eder ki insanlara, o zaman onların hevalarına, tutkularına engel olmak imkansızlaşır  Vildan:Eveet,işte o zaman esaslı bir kızılcık sopası azgınlıklarına engel olur  Güzin doğru ya,madem ki terbiye olmuyorlar,terbiyesizlik yapıp herkesin terbiyesini de bozmalarına engel olunur  Vildan abla,kızılcık sopası çok mu acıtıyor? Vildan:Ayy,hem nasıl! Güzin:Nerden biliyorsun? Vildan:Ben onu ilaç olarak kullanmıştım  Güzin:İlaç olarak mı? Vildan:Evet canım,doktor vermişti  Yemek seçiyordum,istiyordum ki her gün çikolata, kraker, börek, pasta yiyeyim  Bunlar olmayınca yemek yemiyordum  Annem her yolu denerdi,güç yetiremezdi  Benim hasta ve iştahsız olduğumu düşünüyorlardı  Doktor bir iki muayene etti,tahlil yaptı  Zişan:Bak bu yönünü de bilmiyordum  Vildan daha sen nelerimi bilmiyorsun Zişan abla  Neyse,sonuçta doktor, “Bahçeleri dolaşıp,güzel bir kızılcık sopası bulun,hiçbir sorunu kalmaz  ” dedi    (FON) (TELEVİZYONDAN KÖPEK SESLERİ GELİR  ) Fikret:İnsan gibi davranıyorlar abla  Güzin:Evet  İnsanın neredeyse,hayvanlar da akıllı,diyeceği geliyor  Fikret:Bayağı da akıllılar aslında  Anneannem Almanya’da seyrettiği,şarkı söyleyen yunuslardan bahsederdi de,beni oyalamak için uydurduğunu sanırdım  Demek doğruymuş  Güzin:Şarkı söyleyen bir de köpek vardı,hatırlıyor musun? Fikret:Evet,hatırlıyorum  Peki nasıl oluyor abla? Güzin:Terbiye ediyorlar Fikret  Mahallede ayı oynatan bir adam vardı,her sözünü dinliyordu ayı  Hele Yıldız teyzenin kedisi bir insan gibi tuvalete giderdi  Fikret:Yıldız teyze kızarsa korkusundan kapıdan içeri giremezdi  Güzin:Amcamların köpeği gelenleri karşılar,bir yabancı ise saldırırdı  Fikret:Evet ya,nasıl tanırdı insanları?Kendisine öğretileni nasıl yapardı ama    Güzin:O hayvanların çoğu eğitilirken değişik uygulamalara maruz kalırlarmış  Fikret:Evet,bazen aç bırakılırlarmış,bazen ateşle korkutulup,bazılarına da dayak atılırmış  Güzin:Ne acıklı,yazık hayvanlara  Fikret:Ben de acıyorum  Çoğu zaman insanların zevki uğruna yapılıyor bunlar  Güzin:Amaan,ne terbiyesiz,acımasız insanlar var! Allah cezalarını versin  Fikret:Abla anneannemi hatırlıyor musun? Nasıl kızardı anneme  Güzin:Anneannem öyle çok şeye kızardı ki,hangisini söylüyorsun? Fikret:Bir yaramazlık yaptığımızda annem kızarsa o daha çok kızardı  “Ne karışıyorsun çocuklara? Küçükler, elbet yapacaklar  Büyüyünce yapmazlar  Sen ben yapıyor muyduk?Onlar da akılları erince bırakırlar kötü huylarını  ” derdi  Güzin:Hıı,evet annemin o sinirli halinde “N’oluyu,hayvan mı eğitiysin? İnsanların aklı var, terbiye etmeye gerek yok,herkes kendi doğruyu öğrenir  ” derdi  Fikret: (Gülerek)Valla çok sinirlenirdi Güzin:Ne çok işimize gelirdi ama | 
|   | 
|  | 
|  | Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç |  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye SkeçZİL SESİ) Fikret: (Heyecanla)Babam geldi,istediklerimi getirmiştir inşallah  (AYAK SESİ) (KAPI SESİ) Orhan selamun aleyküm çocuklar  Güzin:Aleyküm selam  Fikret:Babacığım hoş geldin  Orhan:Hoş bulduk  Hiç gözüme bakma Fikret,istediklerinin hepsini alamadım  Fikret: (İtirazcı)Babaa   Orhan: (Yorgun)Oğlum,bir sürü şeyi bir arada istiyorsun,tek tek istesen neyse  Fikret:Ama babacığım    Orhan:Ama Fikret’ciğim her şeyi ben alıyorum  Artık büyüdün,bakkal, manav işlerini sen hallet, benim işim azalsın  Fikret:Ya,ben nasıl yapayım? Orhan:Hıı    Ben yapmayınca, “Niye yapmadın?” Sana gelince, “Ben nasıl yapayım?” Güzin dünya tersine döndü  Babalar çocuklarına soracakken,çocuklar babalarına soruyorlar  Orhan:Yaa,bugün Zeki amcan da öyle söyledi  Durun bir ellerimi yıkayayım  (FON) Orhan:Mımm    Anneniz de nefis bir çorba yapıyor  Fikret:Biliyorum,yayla çorbası  Güzin:Baba,Zeki amca ne söyledi bugün? Orhan:Torunlarından bahsetti  Sürekli anneleriyle babalarıyla çekişip duruyorlarmış  Fikret sebep neymiş? Orhanebebi,söz dinlememeleriymiş  Güzin dinlemez onlar, müthiş yaramazlar  Bacak kadar boylarıyla sözlerini yürütüyorlar  Orhan:Bildiğin gibi değil  Bu defa söz dinlemeyenler anne babalarıymış  Çocuklar dedelerine şikayet ediyorlarmış,hiç bizim sözümüzü dinlemiyorlar diye    Güzin dünya tersine dönüyor  Orhan:Evet eskiden babamız annemiz sorgulayacak diye korkardık  Şimdi de çocuklarımız bizi sorgulayacak diye korkuyoruz  Fikret:Ya babaa    Orhan:Valla doğru Fikret  Eve gelirken, “Acaba bugün Fikret’in hangi isteğini unuttum?” diye endişeleniyorum  Fikret:Babacığım lütfen  Orhan:Şimdi “lütfen” deme Fikret  Hadi söyle bakalım,sen hiç eve gelirken veya ben eve gelince “Acaba bugün bir yanlış yaptım mı ya da hangi (bilgi yelpazesi  net) isteği unuttum?” diye korkuyor musun? Güzin: (Gülerek) Aaa babaa, Fikret’ten bir şey isteyen mi var? Orhan:İyi dedin  Hiç istetmez bir şey kendisinden  Fikret:(Kızar)Abla n’oluyor? Güzin:Yalan mı Fikret? Biraz önce annem yoğurt isteyince ne dedin? Fikret:        Güzin: (Şakacı)Ters ters bakma da,hadi,annem; “Limon yok  ” deyince ne dedin onu söyle  Orhan:Ah kızım ah,dedin ya dünya tersine dönmüş  Güzin:Ama babacığım hani herkes tersine giderken, biz düz giderdik  Orhan doğrusun da kızım,ister istemez dengemiz bozuluyor,sendeliyoruz  Bizimkisi akıntıya kürek çekmek  Gerçi kürek çekmeye de razı olacağım ama terbiyemiz bozuluyor,ayıp oluyor  Güzin:Bence de  Arkadaşım büyüklerin yanında ayaklarını üst üste atıp,daha olmazsa iki seksen uzanıyormuş  Ayıp ettiğini söyledim  Annesi de çok üzülüp ikaz ediyormuş  Orhan:Eee,vazgeçmiş mi peki? Güzin:Ne gezer    “Günah mı canım,haram mı?” diyor  Orhan dedim ya kızım,terbiyemiz bozuluyor  Yani bu şımarık nesil Rasulullah’ı karşısında bulsa, ona da dikelip “Ne var, sanki günah mı?” diyecek  Fehiman sonra da batılın karşısında selam duracak  Fikret:Vay vay,ablam da burada sessiz sessiz bizi dinliyormuş  Orhan:Gel kızım gel,dua edelim de Allah bizi korusun  Zaaflarımızla, hatalarımızla büyük günahlara düşmeyelim  Fehiman:İnşallah babacığım  Yoksa sonradan Allah’ın terbiye etmesi nefsimize ağır gelebilir  Güzin:Nasıl terbiye eder abla? Fehiman:Çok çeşitli şekillerde olabilir  Tebük Savaşı’na gitmeyen sahabeleri hatırlıyorum da    Orhan:Allah bizi korusun,onların halleri içler acısı  Fehiman düşünsene Güzin, annem, babam, yakınlarımız, sevdiklerimiz bizimle konuşmuyor,yüz çeviriyor  Orhan:Hem de onlardan Rasulullah ve ashab yüz çeviriyor  Ahirette kendileriyle haşrolmak için bunca çaba gösteriyoruz ki bizim mürebbimiz Rabbimiz,bu durumlara düşmeyelim de kademe kademe kemale ulaşalım diye bize yardım eder  Tüm işaretler yollara dizilmiştir  Yeter ki biz istifade edelim  Fehiman:Evet,terbiyenin amacı da budur,değil mi baba? Orhan:Evet,kişiyi atıl olmaktan kurtarıp,işe yarar,kaliteli hale getirmek, olgun, kıvamlı    Zişan: (Seslenir)Yemeğe neden gelmiyorsunuz? Fehiman:Namazının bitmesini bekledik anne  Orhan:Of,çok acıkmışım,hadi gidelim sofraya  Fikret nereye kayboldu? Güzin:Biraz önce çok mahcup oldu babacığım,sessizce çıktı  Orhan:Eh,terbiyeli çocuk benim oğlum  (AYAK SESLERİ, ÇATAL-KAŞIK SESLERİ) Orhan:Zişan bu ne çorbası? Zişan:Bilmem Orhan:Fikret,sen yayla çorbası pişiyor dedin    Fikret:Öyle sanıyordum Zişan:Maksadım öyleydi  Yoğurt kalmadığını fark ettim,şehriye çorbasına,dönüştürdüm  Orhan:İyi de bu çorbanın suyu bir tarafa,şehriyesi bir tarafa kayıyor  Sanki tabağın üzerinde salçalı sular yüzüyor  Fehiman:Babacığım siz de yani    Görüyorsunuz bu çorba terbiyesiz Zişan:N’apabilirdim?Aksi gibi evde limonla yumurta da kalmamış  Orhan:İyi de aslan gibi oğlun var elinin altında  Zişan Orhan:Ah ah,gelin kaynana terbiyesi görmezse olacağı bu  İyi de bu çorbayı yapamamak için hem yoğurtsuz, hem limonsuz,hem yumurtasız (bilgi yelpazesi  net) zamanı seçmeyi nasıl becerebildin? Zişan:Orhaan,Orhan    Anlaşılan sen Zeki amcayla beraberdin  Biraz daha böyle devam edersen değil terbiyeli çorba,terbiyesiz çorbayı da alacağım önünden  Orhan:Tamam tamam,sustum (Daha sessiz) Sustum  (Korkarak) Şeyy Zişan ya,bunlar benim kaşığıma gelmiyor    (Gülüşebilirsiniz  Yoksa anneniz sinirlenecek) | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |