Bu Ecel Teridir - Osmanlı Hikayeleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu Ecel Teridir - Osmanlı HikayeleriBu ecel teridir Sultan II Abdülhamid Hân’ın, son gününde, hayatında hiç bir sabah terk etmediği banyo ve duşa girmesi hastalığını ağırlaştırmıştı Son gününü Müşfika Dördüncü Kadı-Efendi şöyle anlatıyor: "O gün sabah banyosunu yaptı Ben çamaşırlarını giydirdim Fakat baktım ki sırtı durmadan terliyor -Aman Efendiciğim, çok terliyorsunuz, dedim -Kadın-Efendi, bu, ecel teridir, cevabını verdi ![]() Elbisesini giydi Kahvesini verdik Hamamdan sonra kahve içmek itiyâdında idi Yarım bardak sütlü maden suyu da içti Oturduğu yerde iki rek’at namaz kıldı Bundan sonra ağırlaşmaya başladı ”Abdülhamid Hân hazretleri, 1 Kasım 1912’den vefât günü olan 10 Şubat’a kadar 5 yıl, 3 ay, 9 gün Beylerbeyi sarayında kalmıştır Burada en küçük oğlu Şehzâde Mehmed Âbid Efendi ve en sevgili zevcesi Müşfika 4 Kadın-efendi ile yaşamıştır Tahttan indirildikten 8 yıl, 9 ay, 13 gün sonra 75 yaşını 4 ay, 19 gün geçe burada dâr-ı bekâya irtihâl etmişlerdir S Abdülhamid Hân’ın vefât yılı, aynı zamanda, Birinci Dünya Savaşı fâciasının da son yılıdır![]() |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|