![]() |
Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında BilgiYapay Turan Dili (Turan Tili) Tamamen Öztürkçe olmasından yanayım Rusça,Çince,Arapça,Farsça olmasını istemiyorum ![]() Esinlenme Dilleri:Türkçe,Kazakça,Azerice,Türkmence,Özbe kçe,K ırgızca,Uygurca,Yakutça ve Tatarca ![]() ![]() Şimdi Başlıyorum ![]() ![]() ![]() Alfabe A, B, C, Ç, D, E, F, Q, Ğ, , X, I, İ ,J, K, L, M,N , Ñ, O, Ö, P, R, , S, Ş, T, U, Ü, W, Y, Z Özneler Men Sen Al Biz Siz Aldar Aitlik Zamirleri Benim-Menim Senin-Sening Onun-Alıng Bizim-Bizim Sizin-Sizing Onların-Aldarıng İsmin Halleri Yalın Hali:Eki yok Belirtme Hali:-i Yönelme Hali:-ge,ga Bulunma Hali:de,da,te,ta Ayrılma Hali:den,dan,ten,tan Soru Eki:Mı,mi,mu,mü:Bı Master eki:u,wu Olumsuzluk eki:ma'dır ![]() ![]() ![]() ZAMANLAR 1)Görülen Geçmiş Zaman:Eki Türkçe'de dı,di,du,dü Turan Türkçe'nde di'dir ![]() Örnek: Ben yapmadım - Men japmadim Sen gördün - Sen körding O gelmedi - Al kelmadi Bize tekrardan sev dedi - Bizge sangattan süy didi ![]() Siz bağırdınız - Siz böürdingiz Onlar götürdüler mi? - Aldar apardıdar bı? 2)Duyulan Geçmiş Zaman:Türkçe'deki eki mış,miş,muş,müştür ![]() ![]() Örnek: Ben ölmüşüm - Men ölgenem Sen oturmuş musun?- Sen otırgan bısan? O, babasının yıl dönümünde mevlüt okutmuş - Al, atasınıng başogında sagut okıtgan Biz Tatarmışız - Biz Tatar amasbız Siz günah işlememişsiniz- Siz yazuk kılmagansız Onlar hep seni düşünmüşler - Aldar ep sengi öygender 3)Şimdiki Zaman:Türkçe'deki eki -yor'dur ![]() ![]() a)Şu anda olan Şimdiki Zaman:Eki e , a'dır, Ben mi taşıyorum? - Men bi köşeremen? Sen yok oluyorsun - Sen çertilesen O yoruyor - Al argut Biz zayıflamıyoruz - Biz kevirmeybiz Siz kaçıyorsunuz - Siz barayasız Çocuklar okulda dilimizi Latin alfabesi ile yazıyor ![]() ![]() b)Devam etmekte olan Şimdi Zaman:Türkçe'de makte,-mekte'ye karşılık gelir ![]() ![]() Örnek: Ben ulumaktayım:Men börleyudeman O taşlamamakta:Al daşlamayude Biz mahvolmaktayız:Biz artayudebız Öğrenciler okula gitmekteler:Öörenikçider surguulga barudalar 4)Geniş Zaman:Türkçeki eki -ar,er'dir ![]() ![]() ![]() Örnek: Ben rica ederim:Men ötünarman Sen kötüleşirsin ![]() en yunçarsan O çocuk geceleri ağlar:Al oğo tünneri ıtar Biz kuvvetlenmeyiz:Biz tovramırbız Siz parlar mısınız? ![]() iz bodar bısız? Onlar vurulurlar:Aldar urulardar 5)Gelecek Zaman:Türkçe'de -acak-ecektir ![]() ![]() Örnek: Ben aramayacağım - Men irtmeyedim Sen aldatacak mısın?-Sen aruyadi bısan? O kitap masanın üzerinde duracak-Al kinek örötüng üzre turadi Biz izah etmeyeceğiz-Biz aymayadık Siz doğurmayacaksınız-Siz togırmayadısız Onlar gidecekler-Aldar baradilar AİLE ADLARI Dede:Ava Nine:Avay Baba:Ata Anne:Ana Kardeş:Gardaş Kız Kardeş:Abay Erkek Kardeş:Ubay Hala:Apay Amca:Agay Dayı:Tayka Yenge:Yinge Damat:Küyey Gelin:Kelin Enişteiznay Teyze:Atay Dünür:Udagay SAYILAR 0-Birön 1-Bir 2-Eki 3-Üş 4-Tört 5-Beş 6-Oltı 7-Jedi 8-Sekkiz 9-Togguz 10-on RENKLER Kırmızı:Al Beyaz:Ag Yeşil:Jaşıl Mavi:Kök Sarı ![]() arı Siyah:Gara Mor:Yipgin Turuncu:Köksarı Kahverengi:Küren Ela:Ala Lacivert:Garakök Bordo:Kupual Pembe:Gızgılt Tanışma Cümleleri Selam:Ekii Evet:Ooba Hayır:Joh Lütfen:Ötüniç Nasılsınız?:Kaydasız? Teşekkür ederim:Şötürkılam İyiyim,kötüyüm ![]() ![]() ![]() ![]() Nereden geliyorsunuz?:Nirden kelesiz? ya da Kaydan kelesiz? Kırgızistan'dan:Gırğızistandan Türkçe konuşuyor musunuz?:Türkşe danışayır bısız? Tamam:Tüket Telefon numaranız nedir?anışlıg süyütüngüz ne? İsminiz Nedir?:Atıngız ne? Tanıştığıma memnun oldum:Taanışganbızga kurast boldim ![]() Tuvalet Nerede?:Ötiş kayda? Görüşürüz:Körişarbız AYLAR Ocak:Birenşiay Şubat:Ekenşiay Mart:Üşenşiay Nisan:Törtenşiay Mayıs:Beşenşiay Haziran:Oltenşiay Temmuz:Jeddenşiay Ağustos ![]() ekkizenşiay Eylül:Togguzenşiay Ekim:Onenşiay Kasım:Onbirenşiay Aralık:Onekenşi GÜnler Pazartesi:Birkun Salı:Ekikun Çarşamba:Üşkun Perşembe:Törtkun Cuma:Kutkun Cumartesi:Oltıkun Pazar:Jeddikun Not:KUTKUN yani Cuma günü kutsal gün demektir ![]() ![]() ![]() Mevsimler İlkbahar:Köktem Yaz:Jay Sonbahar:Küz Kış:Gış Turanca Örnek Cümleler Adıgool işun akça töölme,akçanga jazık bolar ![]() ![]() Salbakay anasıngı çong sevet ![]() ![]() Kene kunnardan bir kun Çüsükeyge aytam ![]() ![]() Ava em avay ölende barça oguşum tagıldı ![]() ![]() Altunay Ekenşiayıng Onungta tugan ![]() Sen Dozuraşga uyung otagıng yansın didin ![]() Yingemi köredi biyem?(Yengemi görecek miyim?) Tarihte Türk atınan gurulgan birenşi Türk atayırt Köktürk Atayırtı ![]() ![]() Kökey Türkmenistanga bargan birok(amma) Bişkeği körmegen ![]() ![]() Türk Ajunungung ganı deli akat ![]() ![]() Atamga bukun aytadım men al gızı süyem ![]() Tag tagga kavuşmas gişi gişige kavuşar ![]() ![]() Atayırttarıng başşaarnarıngı sat kılgan ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında BilgiÇok teşekkür ediyorum yayınladığınız içinde ben aldığım fikirler doğrultusunda değiştirdim biraz yenisini koyarsanız sevinirim |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|