Bakterilerde Üreme

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakterilerde Üreme




Bakterilerde Üreme

Bakterilerin Üremeleri

Bakterilerde Üreme Nasıl Olur

Bakteriler nasıl ürer

Bakterilerde Büyüme ve üreme

Bakterilerde Üreme

Bakteriler uygun besi yeri ve çevresel koşullar altında türlerine uygun bir süratle ürerlerKoşulların uygunluğu devam ettiği sürece buna paralel olarak çoğalmada sürekli olurAncak labaratuvarda bakterileri üretmede sınırlı besi yeri kullanıldığından üreme kısıtlanabilir

Ortamdaki gıda maddelerinin azalmasıosmatik basınçoksijenpHyüzey gerilimi gibi optimal koşuların değişmesi ve besi yerinde toksit metabolitlerin birikmesi besi yerinde üremeyi kısa bir süre sonra baskılar ve durdurur

Mikroorganizmalarda üreme 2 tanedir

1 Eşeysiz Üreme

Bu tür üremede erkek ve dişi hücreler oluşmazMikroorganizmalar ortadan bölünerektomurcuklanarak veya sporlanarak çoğalırlar

· Ortadan Bölünme : Bacillus ve Spiral biçimdeki mikroorganizmalar kısa eksenleri yuvarlak şekilli bakterilerde herhangi bir çap boyunca ortadan bölünerek çoğalırlar

· Tomurcuklanma : Bazı bakteriler ve mantarlar tomurcuklanarak ürerlerAna hücrenin bir tarafında oluşan giderek büyür ve olgunlaştıktan sonra ana hücreden ayrılarak bağımsız bir hücre haline gelirBazen de hücreler birbirine bağlı kalarak tesbih gibi bir görünüm alırlar

· Sporlanma : Bakterilerde oluşan endosporlar bir çoğalma aracı olmamasına karşın mantarların çoğu a¤¤¤¤üel tipte sporlar oluşturarak ürerler

2 Eşeyli Üreme

İki ayrı cins hücrenin birleşerek oluşturdukları zigot aracılığı ile sağlanırBu tür üreme tarzına bazı alglerdeprotozoalarda ve mantarlarda rastlanmıştır

Bakterilerde bu anlamda erke ve dişi hücreler oluşmazEcoli ‘de fertilite faktörü taşıyan F+ hücrelerdenbu faktörü taşımayan F hücrelerine ¤¤¤¤ pilusu aracılığı ile birlikte genetik bilgi aktarılmaktadırAncak bu aktarma olayı bir üreme tarzı değildir ve verici hücre ile alıcı aynı şekilde ortadan bölünerek çoğalır

Bakterilerde Bölünerek Üreme

İnsan ve hayvanlarda hastalık oluşturan Coccuslar

Bacilluslaraerobik BacilluslarClostridium sınıfına ait bakteriler ve Spiral biçimli bakteriler kısa eksen boyunca ortadan ikiye bölünmek şartıyla ürerlerSporlu olan aerobik ve anaerobik mikroplarda sporlar üreme aracı değildirBu bacillusların vegatatif formlarıda ortadan ikiye bölünerek ürerler

Bölünme başlamadan önce bakteri iki kardeş hücreye yetecek kadar enzimlerigerekli organik ile inorganik maddeleri hazırlar ve biriktirirBu işlemler yapılırken hücre içindeki nüklear bölgede bir organizasyon gözlenirToplu halde görülen nükleus orta bölgede uzamaya başlarNükleus sitoplazmik membrandaki özel bir yere muhtemelen mezozoma bağlanarak replikasyona başlar

Replikasyon tamamlanınca hücre duvarından içeriye doğru ve karşılıklı olarak bir septum oluştuğu gözlenirBuna sitoplazmik membran da eşlik eder ve septum uzayarak hücreyi iki kardeş hücreye ayırırBu iki hücre ya birbirlerinden ayrılarak tam bağımsız hale gelir yada birbirlerine bitişik olarak kalır

· Sıvı Ortamda Üreme : Bakteriler optimal koşullar içeren sıvı ortamlardakatı besi yerinden daha çabuk ürerlerÜremenin hızı bakteri türüne özgü genetik bir karekter olmakla beraber besi yerinin bileşimi ve çevresel koşullarla yakından ilgilidir

Mikroorganizmalar ikiye bölünmek şartıyla geometrik bir tarzda ürerlerBakteri populasyonunda meydana gelen her bölünmeye Genarasyon ve iki generasyon arasında geçen zamana da Generasyon Süresi adı verilirBu süre bakterilerde değişiklik gösterirEcoli ’de 18-20 dk

Stafaereus ‘ta 27-30 dk olan generasyon süresi Mycobacterium tuberkulus ‘ta 792-932 dk’dirUygun bir besi yerine ekilen belli sayıdaki mikroorganizma belirli bir süre içinde üreme safhasında 4 evre gösterir

a) Latent Dönemi : Bu fazda ortama ekilen mikroplarda üreme olmadığından sayıda artma olmazBuna karşın bakteriler yeni enzimler ve gerekli maddeleri sentezlediğinden metabolizma artmış ve ortama adaptasyon sağlanmıştırAdapte olmayanların ölmesi nedeni ile mikrop sayısında azalma olabilirBu dönemin uzunluğu yada kısalığı mikrobun türüne bağlı olmakla beraber çevresel koşullarabesi yerinin bileşiminemikrobun alındığı kültürün durumuna veya ölme dönemine bağlıdırAlınan mikrop üreme döneminde ise latent dönem daha Kısaölme döneminde ise latent dönem daha Uzun olur

b) Üreme Dönemi (Logaritmik Dönem) : Yeterince ve gerekli maddeleri alansentezleyen ve latent fazı geçen mikroplar kendi türlerine özgün bir generasyon süresi içinde ve belli aralıklarla bölünerek çoğalmaya başlarlarBakteri sayısı ve bölünme zamanla orantılı olarak artarBu fazdaki mikroplar fizyolojik açıdan çok aktiffiziksel ve kimyasal etkilere karşı çok duyarlıdırBu dönemde birçok karekterleri yönünden de bir örneklik oluştururlar

c) Durma Dönemi : Mikropların ürediği sıvı ortamdaki bozulan optimal koşullar değişmediği veya düzelmediği takdirde üreme giderek yavaşlarPopulasyon bir süre sayıca değişmeden kalırSonra azalmaya başlarBu fazda bulunan mikroplarda bölünme birden durmazBazıları uygunsuz koşullara adapte olabilirler ve bölünmelerini sürdürebilirlerAncak bu mikropların sayısı tüm populasyona oranla çok azdırDurma döneminin uzunluğu veya kısalığı besi yerinin miktarıbileşimiüreyen mikrobun türü ve çevresel koşullara göre değişiklik gösterirDurma dönemi uzadıkça bakterinin morfolojisinde involusyon formlarıkültürel özelliklerinde R-formlarının artması ve fizyolojik karekterlerinde de boyama reaksiyonlarıpigment oluşumu ve bazı değişmeler meydana gelir

d) Ölme Dönemi : Durma devresi değişmedikçe mikroplar bu uygun olmayan koşullara altında ölmeye başlarlarSayı giderek azalır ancak tüm mikroplar ölmeyebilirÖlme döneminde canlı kalan mikropların morfolojilerinde değişimler meydana gelirİnvolusyon formları şekillenir



Alıntı Yaparak Cevapla

Bakterilerde Üreme

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakterilerde Üreme




Senkron Üreme

Saf kültürlerde bulunan mikropların hepsi aynı anda bölünmezBir kısmı bölünürkenbir kısmı olgunlaşma dönemindedirAncak kültürlerde bulunan mikroplar kısa bir süre için bölünmelerine mani olunabilir veya aynı anda bölünmeleri sağlanır ise buna Senkron Üreme adı verilirBu işlem kültür içerisine bazı maddeler katılarak veya sıcaklıklarda yapılan değişikliklerle sağlanır

· Katı Ortamda Üreme : Katı ortama ekilen mikroplar sıvı besi yerine oranla daha sınırlı bir üreme şansına sahiptirKoloniler oluşmaya başladıktan sonra birçok faktörün etkisi altına girerlerBunlarda büyüme ve üreme üzerine genellikle olumsuz yönde etkirlerBu nedenler şunlardır ;

1 Kolonilerin üst kısmında veya tepe bölgesinde bulunan mikroplara gıda maddelerinin difüzyon ile ulaşması güçleşir

2 Kolonilerin altından veya civarında bulunan gıda maddeleri kısa bir süre sonra azalmaya başlar ve buna bağlı olarak difüzyon sınırlanır

3 Kolonilerden uzak bölgelerde bulunan gıda maddelerinin koloniye kadar gelebilme olasılığı azalır

4 Hücre içinde oluşan metabolizma artıkları ve toksit maddeler dışarıya atılamaz ve hücre içinde birikirlerBu nedenle metabolizma bozulurüreme kısıtlanırAynı durumda hücre dışına çıkması gereken ve lüzumlu göreve sahip olan enzimler içinde mümkündür

5 Kolonilerin en üstündeki mikroplar gıdayı yeterince alamadıkları için Dejenere olmaya başlarlar

6 Etrafta gelişen koloniler nedeni ile beslenme alanı daralır

7 Basınç nedeni ile koloninin alt yüzünde bulunan mikroplarda dejenarasyon görülür

8 En alttaki mikroplardan çıkan toksit maddeler Agar ‘ın yüzeyine yayılır

9 Mikroplar birbirine yapışık durumda olduklarından üreme katlanır ancak kenardakiler üreme şansına sahip olurlar

10 Katı ortamlarda gıda difüzyonu genellikle zordur

11 İnkübasyon ısısı nedeni ile besi yerinde devamlı su kaybı ortamın kurumasına ve difüzyonun daha zorlaşmasına neden olur

Bu nedenlerle bir bakterinin katı ortamda üremesisıvı besi yerlerine oranla daha zor olmakta generasyon süresisayısı ve populasyon miktarı bakımından da noksanlıklar göstermektedirKatı ortamlar ne kadar yumuşak ve koloni sayısıda ne kadar az olursa gelişme ve üreme daha fazla olurKoloni çapı da artar

Kolonilerin uygun besi yerinde gözle görülebilir seviyeye ulaşabilmesi için geçen süre bakteriler arasında farklılıklar gösterirBu durum bakterilerin cins ve türlerine özel bir karekterdirMycobacterium tuberkulasis için bu süre 15-20 günYersinia ruckeri ‘de 48 saat ve Vibrio anguillarium ‘da ise 24 saattir

Koloni içinde bakteriler yığınlar halinde bulunurlarBu nedenle Streptococcuslar ve Staphylococcusları birbirinden ayırmada katı besi yerlerinden ziyade sıvı ortamlarda üreyen kültürlerden boya preparatı hazırlamalıdırKatı ortamda üreyen Streptococuslar ; Staphylococcuslar gibi görülür

Kolonilerin rengi kokusu yapısı şekli büyüklüğü parlaklığı besi yerine yapışma durumu hemoliz yapma özelliği ve diğer karekterleri canlılar arasında farklılıklar gösterirBu özellikler cinslere türlerebesi yerlerine ve çevresel koşullara bağlıdır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.