|
|
Konu Araçları |
bölümleri, rehberliği, turist, üniversitelerin |
Üniversitelerin Turist Rehberliği Bölümleri |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Üniversitelerin Turist Rehberliği BölümleriÜniversitelerin Turist Rehberliği Bölümleri 1989 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Turizm Rehberliği Programının ilk mezunlarını 1992 yılında vermesi ile turist rehberliği eğitiminin üniversiteler tarafının verilmesinin önü açılmıştır Ankara Üniversitesi’nden sonra farklı Üniversitelerin Meslek Yüksek Okulları bünyesinde rehberlik bölümleri açılmaya devam etmiş ve 2009 yılı itibariyle bu önlisans eğitimi 15 farklı üniversitenin 17 Meslek Yüksek Okulunda verilmektedir (Tablo 1) 2008-2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖNLİSANS PROGRAMLARI TABLOSU* ÜNİVERSİTELER MESLEK YÜKSEK OKULU KONTENJAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MYO 40 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İZNİK MYO 30 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YALVAÇ MYO 50 YALVAÇ MYO ( İÖ ) 50 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU 45/27 FATİH ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU 60/9 MARMARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MYO 30 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ANADOLU BİL MYO 120/14 ANADOLU BİL MYO (İÖ) 120/10 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU 40/19 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU MYO 80 SAFRANBOLU MYO (İÖ) 80 KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MYO 40 SOSYAL BİLİMLER MYO (İÖ) 40 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DERBENT MYO 50 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MYO 50 SOSYAL BİLİMLER MYO(İÖ) 50 BEYŞEHİR MYO 40 BEYŞEHİR MYO(İÖ) 40 SİLİFKE TAŞUCU MYO 60 SİLİFKE TAŞUCU MYO (İÖ) 60 MERSİN ÜNİVERSİTESİ ANAMUR MYO 50 İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO 40/14 YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MYO 30 TOPLAM KONTENJAN 1295 YERLEŞEN ÖĞRENCİ SAYISI 963 Tablo 1 * ÖSYM 2008 yılı verileri Turist Rehberliği alanındaki ilk Lisans eğitimi veren Yüksekokul ise 1997 yılında eğitim öğretime başlayan Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’dur Bu okul çatısı altında açılan Turist Rehberliği Bölümü, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri yetiştirmeyi amaçlamıştır Bu yüksekokuldan sonra 4 Üniversite bünyesinde daha açılan yüksekokul ve fakültelerle turist rehberliği alanında lisans düzeyinde eğitim verilmeye başlanmıştır 2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMLARI TABLOSU* ÜNİVERSİTELER BÖLÜM ADI KONTENJAN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SEYAHAT İŞL VE TURİZM REHB 72 SEYAHAT İŞL VE TURİZM REHB (İÖ ) 72 GAZİ ÜNİVERSİTESİ SEYAHAT İŞL VE TURİZM REHB ÖĞRT 82 NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ TURİST REHBERLİĞİ 47 EGE ÜNİVERSİTESİ TURİST REHBERLİĞİ 52 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TURİST REHBERLİĞİ 52 TOPLAM KONTENJAN VE YERLEŞEN 377 Tablo 2 * ÖSYM 2008 yılı verileri Üniversitelerin Turist Rehberliği bölümlerinden mezun olmuş ve uygulama gezisini tamamlamış olan kişilerin rehber olabilmeleri üç şekilde gerçekleşebilir a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personeli Dil Sınavı’ndan (KPDS) en az C düzeyinde başarılı olmak, (70 ve üzerinde puan almak) b) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan kursların seçme sınavlarının, yabancı dil kısmına katılarak başarılı olmak, c) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Rehberlik bölümü mezunları için düzenlenen müstakil yabancı dil sınavlarında başarılı olmak Bakanlığımızca, Fakülte ve Yüksekokul Rehberlik Bölümü mezunlarına verilen kimlik kartı sayısı YILLAR REHBER SAYISI 2005 337 2006 194 2007 179 2008 177 2009 241 ÜNİVERSİTELERİN REHBERLİK BÖLÜMÜ MEZUNU OLUP REHBER OLMAYA HAK KAZANANLARIN HAZIRLAMALARI GEREKEN BELGELER • Dilekçe • 3 Adet Vesikalık Fotoğraf • Nüfus Cüzdanı Onaylı Örneği (Muhtardan veya Noterden) • Sabıka Kaydı Belgesi • Diploma Örneği (Mezun Olduğu Okuldan veya Noterden Onaylı) • Gezi Belgesi (Mezun Olduğu Okuldan veya Noterden Onaylı) • Sağlık Raporu (Rehberlik Yapmasında Sakınca Olmadığına Dair) • İkametgâh Belgesi • Banka Dekontu • KPDS Belgesi ya da Bakanlığın Açmış Olduğu Dil Sınavında Başarılı Olduğuna Dair Belge Not: Rehberlik Kimlik Kartı Çıkartılabilmesi İçin Ziraat Bankası Heykel Şubesi DÖSİMM Turizm Gelirleri 3483170-5010 Nolu Hesabına 20 Türk Lirası |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|