Bitki Çayları

Eski 07-16-2007   #1
bukettt
Varsayılan

Bitki Çayları



Zencefil Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ıhlamur, yarım tu­tam maydanoz, bir fincan nar suyu arıtılmış suda on dakika kay­natılır Elde edilen demleme şeker ile tatlandırılarak yemeklerden önce bir bardak içilir
“İştahı açmakta, tükürük ifrazatını fazlalaştırmada ve hafızayı kuvvetlendirmede etkin yararlan vardır


Yeşil Çay
Kategorisi: Bitki Çayları



“Uzakdoğu’dan ülkemize ve bütün Avrupa’ya gelen “mucize” yeşil çay
“Yeşil Çay, yağların eritilmesine yardımcı olurken, fazla kilola­ra birebir geliyor


Yer Sarmaşığı Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İngiliz köy çayı mayalanırken kapalı bir yerde tutun ve çok uzun demlemeyin Aşağıdakilerden birinin ilavesi ile geliştirilir Meyan, birkaç biberiye yaprağı, oğul otu, ada çayı veya lavanta Soğuk ve tatlandırmadan servis yapılır
“İştah açıcı acı tonik görevi yapar


Yarpuz Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Birer bardak havuç suyu ve vişne suyu, şeftali mayası ile ka­rıştırılarak altı saat dinlendirilerek süzülür
Üç tutam yarpuz tohumu ve bir tutam fesleğen yaprağı su­da on dakika kaynatıldıktan sonra karışıma bal ilâve edilerek tat­landırılır Elde edilen kanşıma süzülen şeftali mayası katılır ve beş dakika daha ısıtılır Hazırlanan çay yemekten sonra bir bardak içilir
Devamını okumak için tıklayın


Veronika Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Tadı Çin yeşil çayının aynısıdır Avrupa da yaygın bir çaydır ve aslında orada “Avrupa çayı” diye bilinir


Tatlı Meyan Kökü Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Kökler glikrizin içerir, şekerden defalarca tatlı bir madde “Çayı mükemmel bir susuzluk gidericidir Soğuk tatlı meyan
Şakayık Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İki tutam şakayık kökü ezilerek, bir bardak çilek suyunda on iki saat dinîendirilmeye bırakılır
Üç tutam şakayık çiçeği, bir tutam nane, bir fincan süt ve dinlendirilen şakayık kökü on beş dakika suda kaynatılır Hazırla­nan demleme şeker ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir
Devamını okumak için tıklayın


Sürincan Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Sürincan çiçeğinin kökleri havanda dövülür Bir tutam civan-perçemi yaprağı, üç tutam sürincan çiçeği kökü, yarım tutam tar­çın on dakika süreyle suda demlenir Demlenen çay şeker ile tat­landırılarak yemekten sonra bir bardak içilir
“Bağırsak gazlarını gidermede, solucan düşürmede, gut hastalı­ğında etkin yararlan vardır Her gün yemeklerden sonra içilirse ayrıca, enerji verir ve kadınlarda aybaşı düzensizliklerini düzene sokar


Sudan Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Bir çorba kaşığı bal, bir diş sarımsak ile birlikte dövülerek ezi­lir Üç tutam sudan otu yaprağı, birer tutam sürincan çiçeği ve fesleğen bir bardak portakal suyu, sudan otu ile birlikte yirmi da­kika suda kaynatılır Hazırlanan çay bal ile tatlandırılarak yemek­lerden sonra bir bardak içilir
“Kanı temizlemekte, mide rahatsızlıklarında ve sinirsel rahat­sızlıklarda etkin yararları vardır Saçların ve tenin sudan çayı ile yıkanması halinde saçlara parlaklık, tene ise yumuşaklık sağlar


Süsen Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Sarı süsen yaprağından üç tutam, bir çorba kaşığı gül reçeli ile birlikte karıştırılır
İki tutam limon çiçeği, birer tutam menekşe ve geyik otu, yarım tutam kasımpatı, süsen karışımı ile birlikte beş dakika su­da kaynatılır Hazırlanan çay şeker ile tatlandırılarak yemekler­den sonra birer kaşık içilir
Devamını okumak için tıklayın


Solucan Otu Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Lezzetli, hafif baharatlı gül tadı Sıcak veya buzlu servis yapı­lır Nane yapraklan güzel bir ilave olur


Siyah Çay
Kategorisi: Bitki Çayları



Çay üç şekilde işlem görür, siyah çay, rengi yapraklarının ma­yalanması sonucudur, hafif siyah çay, kısmen mayalanmış yap­raklardan hazırlanır ve yeşil çay, mayalanmamış yapraklardan hazırlanır Çay yaprakları, bitki üzerindeki yerlerine bağlı olarak, yaprak tomurcukları ve en genç yapraklar en üst sınıf olmak üze­re, değişik kalitelerde sıralanırlar Çiçekli siyah çay
Sasafra Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Köklerin taze veya kurutulmuş kabuklarından ağır ateşte kaynatılarak hazırlanan gül rengi bir çay
“Bir bahar toniği olarak kabul edilir Yani soğuk olarak cildini­ze tonik olarak kullanabilirsiniz


Rezene Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Rezene tohum ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir Bir tutam gelincik, yarımşar tutam civanperçemi ve kurutulmuş ka­yısı yaprağı suda kaynatılır Hazırlanan şifalı çay şeker ile tatlan­dırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir
“Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazları dışarı atmada Rezene Çayının etkin yararlan vardır Aynı zamanda damar sertliği ve mesane taşlarının eri­tilmesinde de yarar sağlar


Papatya Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve şeftali suyu, papatya karışımı ile birlikte suda kaynatılır Hazırlanan demleme bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir
“Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara et­kin yararlan vardır Her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide ağ­rılarını da dindirir


Oğul Otu Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Lezzetli, limon kokulu çay, Günlük olarak kullanılabilir 10 da­kika veya daha fazla demlenmelidir (uzun demlendirme ile tadı acılaşmaz) Sıcak veya buzlu servis yapılır ve tatlandırılır
“Sinir sistemi için çok yatıştırıcıdır


Nergis Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam nergis çiçeği, beş adet taze fasulye, meşe palamu­du ile birlikte dövülerek hazırlanır
Hazırlanan karışıma bir bardak nar suyu ve bir tutam hatmi çiçeği suda on beş dakika kaynatılır Hazırlanan çay şeker ile tatlandın­larak sabah kahvaltıdan sonra, akşam yatmadan önce bir bardak içilir
“Şiddetli baş ağrılarında etkin yararları vardır Aynı zamanda yürek çarpıntısına ve dalak tutukluğuna da oldukça fayda sağlar


Nane Çayları
Kategorisi: Bitki Çayları



Taze nane yapraklarından çay yapmak için, 1 bardak kaynar suya 1/2 bardak doğranmış bitki koyun, kuru bitkiden bardak başına 1 ila 2 çay kaşığı kullanın Bütün nane çaylarını, sadece 5 dakika demleyin Değişik nane türlerinin her birinin tadı hafifçe farklıdır
Bütün nane çaylarının en yaygın olanı biber nanesidir Bahçe nanesi daha hafiftir ve biber nanesinden daha fazla koku­ludur Elma naneleri, portakal veya bergamot nanesi, su nanesi ve tarla nanesi gibi yabani nanelerde çok uygun çaylar sağlarlar
“Nane çayları hazma yardım eder ve çocuklar için uygundur
veya siyah çay ucu en üst kalitedir, sadece yaprak tomurcuklarını içerir, sonra birinci yaprak, ikinci yaprak ve böylece devam eder

Mürver Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam mürver kabuğu havanda dövülür Bir tutam bostan karanfili, yarımşar tutam güz çiğdemi hır ve su sümbülü on daki­ka suda demlenir Demlenen çay pekmez ile tatlandırılarak ye­meklerden sonra bir bardak içilir
“Prostat şişmesi ve sertleşmesini önlemekte, etkin yararları vardır Her gün içilirse zihni açar ve göğüs darlığına da iyi gelir”


Mercanköşk Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Taze yapraklardan iyi bir çay hazırlanabilir Sıcak veya buzlu servis yapılır Nane yaprakları ona iyi bir katkı olur


Meneviş Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam meneviş meyvesi, badem ile birlikte ezilir İki tu­tam narçiçeği, bir tutam atkuyruğu ve yarım tutam cersiye on beş dakika sıcak suda bekletilir Demlenen çay şeker ile tatlandı­rılarak aç karnına bir bardak içilir
“Kanı temizlemekte, idrar söktürmede, enerji vermede etkin yararları vardır Her gün içilirse menopoz dönemini yaşayan ka­dınlara da yardımcı olur


Maydanoz Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İyi hoş kokulu çay,
“C vitamininden zengindir


Limon Mine Çiçeği Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Limon tadı ve kokusu sıcak veya buzlu servis yapılır İspan­yollar onu kaynatma olarak hazırlar, soğuk ve tatlandırarak ser­vis yaparlar Nane ilavesi ile güzel olur


Labada Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam labada otu, bir tutam ada çayı yaprağı birlikte ufa­lanır Bir tutam peygamber çiçeği ve yarım tutam nane suda on beş dakika kaynatılır Hazırlanan çay şeker ile tatlandırılarak ye­meklerden sonra bir bardak içilir
“Organizmayı rahatlatmada, sinirleri te
Kuşuta Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam küçük kuşuta otunun tohumları sütün içinde bir gün bekletilir Bir tutam dam koruğu yaprağı, yarımşar tutam gelincik ve menekşe on dakika süreyle, bekletilen sütün içinde kaynatılır
Ha­zırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek öncesi bir bardak içilir
“Yaşlanma ile ortaya çıkan varis rahatsızlıklarında ve kan dolaşı­mı düzenlemede etkin yararları vardır Aynca romatizmaya iyi gelir


Kuşburnu Çayı - İtburnu Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Kuzey Avrupa’da uzun süredir kullanılır Günlük kullanım için iyidir Kurutulmuş, ince doğranmış tohum keseleri kullanılmadan önce az miktardaki su içinde 12 saat ıslatılmalıdır Çay, 1 çorba kasığı itbumunun 3 bardak suda 30 ila 40 dakika ağır ateşte kayna­tılması ile hazırlanır Az miktar kuru amber çiçeği limonlu bir tat “Vitamin C miktarı çok yüksektir”


Kenger Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Kenger otunun meyvesinden bir çorba kaşığı miktarı ezilerek hazırlanır İki tutam limon çiçeği, yarım tutam ısırgan otu, bir tutam civanperçemi ve tarçın kenger özü ile birlikte on dakika suda kay­natılır Hazırlanan çaya şeker ilâve edilerek günde iki bardak içilir
“Vücut kırgınlığını gidermede, enerji artırmada ve mesane ra­hatsızlıklarında etkin yararları vardır Aynı zamanda iştahı açar, yemeği hazmettirir ve mideye de kuvvet verir


Kedi Nanesi Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Lezzetli ve hoş kokulu bir çay, İngiltere’de eski bir gözde kır­sal alan içeceği
“Yüksek vitamin C İçerir Eğer yemeklerden önce soğuk olarak servis yapılırsa iştahı açar, eğer yemeklerden sonra sıcak olarak servis yapılırsa hazma yardım eder Sıcak çay yatıştırıcı bir yat­madan önce içeceği görevi de görür


Katuna Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Taze katma yaprağından üç tutam suda dinlendirilir Bir tu­tam kekik, yarımşar tutam papatya ve salep otu katına suyunda beş dakika pişirilir Elde edilen çay şeker ile tatlandırılarak ye­meklerden sonra bir bardak içilir
“Ruhi sıkıntıları gidermede, afrodizyak özelliği ve guddeleri aç­mada etkin yararları vardır Ayrıca vücudun yan ağrılarını, nıkrisi ve böbrek hastalıklarını giderir


Karanfil Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Muz ve elma usaresi ezilerek lapa haline getirilir Bir litre su­ya iki tutam karanfil tomurcuğu, yarımşar tutam kuşburnu ve çit­lembik on dakika suda kaynatılır Hazırlanan çay, şekerle tatlan­dırılarak içilir
“Hıçkırığı gidermekte, iştahı açmakta, dimağı kuvvetlendirmek­te etkin yararları vardır Aynı zamanda şiddetli baş ağrılarını gider­mekte ve uyuyamayan kimselerin rahat uyumalarını da sağlar


Karadut Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Taze karaduttan bir fincan karadut suyu hazırlanır Birer tu­tam ebegümeci, çuha çiçeği, yarımşar tutam nane ile kayışkıran otu, dut suyu ile birlikte kaynatılır Hazırlanan çay, bal ile tatlan­dırılarak yemek sonrası bir bardak içilir
“Kabızı geçirmekte, kansızlığı gidermede ve kandaki şeker miktarını düşürmekte etkin yararları vardır Ayrıca, ağızda ve bo­ğazda oluşan yaraları da iyileştirir


İnce Otu Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Çok lezzetli, hoş kokulu bir çay, Yeşil kurutulmuş yapraklar­dan yapılır Bir saate kadar demlendirilebilir


Isırgan Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İngiliz köy çayı, Britanya’ya Romalılar tarafından tanıştırıldığı dü­şünülmektedir Çay taze veya kurutulmuş sürgünlerden hazırlanır
Kaynar su, bitkinin tüylerini uzaklaştırır Kurutulma da aynı işi yapar
“Sıcak olarak servis yapıldığında kış gününde ısıtıcı bir çay olur Soğuk olarak da servis yapılabilir


Ihlamur Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Avrupa kıtasının en yaygın şifalı bitki çaylarından biridir Ya­semin benzeri hoş kokulu ve tatlı, güzel bir lezzet sunar “Sinirleri yatıştırır ve sindirime yardım eder


Ilgın Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam ılgın çiçeği, yarım tutam zakkum kökü ile birlikte ezilir Birer tutam gelincik ve Manisa lalesi ile yarım tutam kuş­burnu on dakika kadar suda kaynatılır Hazırlanan çay, yemekten sonra şeker ile tatlandırılarak bir veya iki bardak içilir
“Öksürüğü geçirmekte, balgam söktürmekte ve göğsü yumu­şatmakta etkin yararları vardır Aynı zamanda soğuktan ileri ge­len mesane ve böbrek ağrılarını da giderir


Huş Ağacı Kabuğu Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Her iki ağacında iç kabuğu bahar keklik üzümü bitkisinin ay­nı lezzetinde olan bir yağ içerir Kuşbaşı doğranmış iç huş ağacı kabuğu veya huş ağacı filizleri üzerine kaynar su veya kaynar huş ağacı özü döküp ve birkaç dakika
Hodan Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Hafif, canlandırıcı, salatalığa benzer tat Taze veya kurutul­muş yapraklardan yapılır, bazı çiçekler de ilave edilebilir Sıcak veya buzlu servis yapılır Uzun süreli günlük kullanımı önerilmez
“Organik potasyum ve kalsiyumdan zengindir Neşe ve canlı­lık hissi verir


Hüdhüd Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam Hüdhüd gözü kökü dövülerek ezilir Bir tutam tar­çın, bir çay kaşığı kahve, nar kabuğu ile birlikte suda kaynatılır Süt ve şeker ilâvesiyle hazırlanan çay yemeklerden önce bir bar­dak içilir
“Takatsizliğe, kansızlığa ve mide rahatsızlıklarında etkin yarar­ları vardır Ayrıca bel ve kulunç ağrılarını giderir, sinirleri de tes­kin eder


Hazenbel Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Hazenbel kökünden üç tutam dövülerek ezilir Bir tutam üzerlik otu, yarımşar tutam su sümbülü, Meryem saçı ve lavanta çiçeği, hazenbel ile birlikte suda on beş dakika kaynatılır Pek­mezle tatlandırılan çaydan, günde üç bardak içilir
“Zihni kuvvetlendirmede, iştahı açmada, istekliliği artırmada, etkin yararlan vardır Ayrıca, sesi açar, duyu organlarını kuvvet­lendirir ve aybaşı düzensizliklerini de düzenler


Hatmi Çiçeği Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam hatmi çiçeği, bir tutam kantaron, yarım tutam ne­rgis ve rendelenmiş portakal kabuğu on dakika suda kaynatılır Hazırlanan karışıma süt ve şeker ilâve edilerek yemek sonrası bir bardak içilir
“Yelleri dağıtmada, göğsü yumuşatmada ve yemeği hazmettir-mede vücuda etkin yararları vardır Hatmi çiçeği çayı, aynı zamanda emzikli kadınların sütlerini çoğaltır ve sarılık hastalığını da engeller


Gonca Gül Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Beş tutam gül goncası, bir tutam fesleğen, yarımşar tutam defneyaprağı, ıhlamur çiçeği ve iki tutam rezene suda on beş da­kika kaynatılarak, şeker ile tatlandırılır Hazırlanan gül çayı, ye­meklerden sonra bir bardak içilir
“Kalbe ferahlık vermekte, dimağı takviye etmekte etkin yarar­ları vardır Gül çayı, aynı zamanda balgamı ve safrayı söktürür, hastanın uyuşukluktan kurtulmasını sağlar


Gelincik Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Önceden bir litre gelincik suyu hazırlanır Hazırlanan gelincik suyuna bir avuç karadut ve çilek, bir tutam kaşık otu ve yarım tutam nane, şeker ile birlikte on dakika demlenir Hazırlanan ge­lincik çayı yemeklerden önce bir bardak içilir
“Boğmaca, bronşit ve nefes darlıklarında etkin yararlan vardır Ayrıca, kan yapar, kilo aldırır ve iştah açar
Fesleğen Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir
Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lava­nta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarak hazırlanan çay, ye­mek aralarında bir bardak içilir
Devamını okumak için tıklayın


Elma Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Son derece faydalı ve kolay ulaşacağımız mükemmel bir çay
“Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir Bedeni ve zihni yorgunluğu gi­derir İdrar söktürür Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardım­cı olur Böbreklerdeki kum ve taşlann dökülmesini sağlar Hazmı ko­laylaştırır Kanı temizler Kolesterolü düşürür Kabızlığı giderir Şeker hastalarına faydalıdır Öksürüğü keser Ateşi düşürür Uçukları giderir


Defne Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Tarçın kabukları ve kavrulmamış kahve çekirdeği havanda dövülerek ezilir
Üç tutam defneyaprağı, bir tutam hatmi çiçeği suda on daki­ka kaynatıldıktan sonra bal ile birlikte iki tutam da tarçın tozu karıştırılarak demleme hazırlanır Elde edilen demleme, yemek­lerden sonra bir bardak içilir
“İştahı açmakta, hazmı kolaylaştırmakta etkin yararları vardır Aynı zamanda, kan dolaşımını da düzenler


Çorduk Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam çorduk otu yaprağı, yarım tutam bağ sarmaşığı, bi­rer tutam kiraz çiçeği ve limon çiçeği ve bir fincan dolusu tatlı nar tanesi aynı kapta yirmi dakika kaynatılarak demlenir Şeker ile tatlandırılıp günde iki bardak içilir
“Frengi hastalıklarında, tıkanıklarda ve mafsal ağrılarında Çor­duk Çayının etkin yararları vardır Ayrıca hazımsızlığa ve kulunç ağrılarına da iyi gelir


Çilek Yaprağı Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Kahve veya doğu çayına iyi bir alternatiftir (doğu çayı gibi te­in içerir) Kurutulmuş yapraklardan hazırlanır, kullanılmadan önce çok iyi kurutulmalıdır Çünkü soldurma işlemi kurutulmakla kay­bolan zehirli bir maddenin oluşmasına neden olur Ahududu ve böğürtlen (Rubus türleri) gibi diğer yemiş yaprağı çayları ile çilek aynıdır, ama her tür hafifçe farklı lezzetler verir
“Hoş ve güzel kokulu bir çay, Çok yüksek miktarda C vitamini bulunur


Çiğdem Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



‘Çiğdemin tohumları zehirli olduğundan dolayı kullanırken dikkatli olunmalıdır Bir tutam güneşte kurutulan çiğdem çiçekle­ri, iki tutam nane, yarımşar tutam biberiye ve defneyaprağı on dakika suda kaynatılır Hazırlanan çay bal ile tatlandırılarak ye­mek arası bir fincan içilir
“Bütün iç ağrıları gideren ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi ge­len, aynı zamanda böbreklerdeki ve idrar torbasındaki iltihaplan­malara da iyi gelir
Çevrince Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Günlük kullanım için uygun olan bu sert, çay nane veya ba­zı başka bitkisel lezzetlerin katılması ile iyileştirilebilir
“Vitaminler ve mineraller açısından zengindir İştah açıcıdır


Çayır Düğmesi Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Çekici bir çay, taze veya kurutulmuş yapraklardan hazırlanır Sıcak veya buzlu servis yapılır
“Bitkinin salatalık benzeri bir tadı vardır


Çavşır Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Beş gram kadar çavşır otu zamkı alınır Bir tutam akasya çi­çeği, bir tutam hatmi ve bir fincan şeftali suyu ile çavşır otunun özü aynı kapta kaynatılır Şeker katılarak hazırlanan çaydan gün­de iki bardak içilir
“Mesane kaşıntısını ve idrarın damla damla gelmesini önle­mekte, özellikle kadınların rahim tıkanıklığına ve rahim ağrılarına iyi gelir


Cilban Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Cilban meyvesi ve taze ceviz, çilekle birlikte dövülerek ezilir Üç tutam diban ezmesi, iki tutam kurutulmuş menekşe on daki­ka kaynatılarak demlenir Yemeklerden sonra bir fincan içilir
“Ağız kokusunu gideren, kuvvet veren Cilban çayı, ayrıca idrar söktürür, kumları düşürür ve ağrıları da dindirir”


Börülce Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Börülce, ayrık otu ile birlikte ezilir Dört tutam börülce karışı­mı, birer tutam ılgın çiçeği, yarım tutam nergis çiçeği, arı sütü ile tatlandırılarak demlenir Yemek araları bir fincan içilir
“Ağız, dil, diş etlerine ve bademcik iltihaplanmalarına etkin ya­rarları vardır Ayrıca isteksizliği giderir ve sıtmalara iyi gelir”


Biberiye Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Burçak taneleri ezilerek un haline getirilir İki tutam biberiye çi­çeği, yarımşar tutam burçak unu, çan çiçeği ve şebboy, incir reçeli ile birlikte on dakika kaynatılır Yemeklerden önce bir fincan içilir
“Kalbe, ciğere, dimağa kuvvet veren Biberiye Çayı, safra kese­si ifrazatını da artırır Kanı temizler ve tıkanık damarları da açar”
Beşparmak Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Beşparmak otunun kökü dövülerek ezilir Üç tutam beşpar­mak otu kökü, yarımşar tutam anason çiçeği, papatya ve porta­kal çiçeği bal ile birlikte on beş dakika kaynatılır Sabah ve ak­şamları birer bardak içilir
“Bademcik ve boğaz iltihaplarında Beşparmak Çayının etkin yararları vardır Ayrıca, bağırsak nezlesini ve ishali izale eder


Bamyana Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Meksika’dan hoş kokulu bir çay, hafif acı bir çay


Baldıran Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İki tutam baldıran yaprağı demlemeden bir gün önce soğuk suda dinlendirilir Bir tutam civanperçemi, yarım tutam karanfil, ıhlamur, baldıran yaprakları ile birlikte kaynatılarak arı sütü ile tatlandırılır Yemek arası bir fincan içilir
“Siyatiğe, atardamar kireçlenmesi ve prostat hastalığına karşı Baldıran çayının etkin yararlan vardır Baldıran çağı, göğüs ve ak­ciğerde bulunan kan ve safrayı çıkarır


Bahar Keklik Üzümü Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Taze yapraklar, bahar keklik üzümü tadında tatlı, hafif bir çaydır Daha iyi çeşni için, çayı yapmayı kaynar suyu yapraklara ilave etmeyi, kabı sarmayı ve yaprakları birkaç gün ıslatmayı, sonra içmek için çayı tekrar ısıtmayı önerir Islarlarken yaprakla­rın mayalanması, bahar keklik üzümünün tatlandırıcı yağlarının üretimini uyarır


Aylandız Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Üç tutam aylandız yaprağı, bir tutam ballıbaba ve tere otu, yarım tutam dülger otu ile ısırgan tohumu on dakika yağmur su­yunda kaynatılır Demlenen karışım bal ile tatlandırılarak aç karı­na bir fincan içilir
“Balgam sökmede, damar sertliğine ve karaciğer tembelliğine Aylandız Çayının etkin yararlan vardır Aylandız çayı, iç darlığı ve sıkıntılardan ileri gelen aşırı şişmanlıklara da karşı koyar


Avrupa Tatlı Frenk Maydanozu
Kategorisi: Bitki Çayları Amber Çiçeği Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Gül rengi, limon tadında çay Sıcak veya buzlu servis yapılır Soğuk halde lezzetli bir yaz içeceğidir Ticari amber çiçeği çayları ya çiçeklerden ya da çiçeklerin zarflarından elde edilir


Alıç Yaprağı Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Almanlar onu doğunun yeşil çayının yerine kullanırlar


Altın Sap Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Güzel kokulu çay, lezzetli, tatlı, anason benzeri tat


Arpa Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Arpa sapları ezilerek un haline getirilir İki tutam arpa unu, birer tutam katırtırnağı otu, mine çiçeği ve papatya pekmez ile birlikte kaynatılır Yemek arası bir fincan içilir
“Mide ve bağırsak sancıları, kurt döktürücü olarak arpa sapı­nın etkin yararları vardır Arpa çayı yatıştırıcıdır Uyku getirir ve organların spazmlarına karşı koyar”


Ardıç Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



Ardıç meyvesi rendelenerek çilekle birlikte ezilir Üç tutam ardıç karışımı, birer tutam börülce ile ebegümeci on beş dakika suda kaynatılarak elde edilen çay şekerle tatlandırılıp yemekler­den sonra bir bardak içilir
“Romatizma, gut hastalığı, siyatik ve lumbago gibi rahatsızlık­lara karşı etkin yararları vardır Ardıç çayı, akciğer ve solunum yolları üzerinde olumlu sonuçlar verdiği gibi, uyku verici etkinliği de bulunmaktadır”


Andız Çayı
Kategorisi: Bitki Çayları



İki tutam andız otu kökü, birer tutam dulavrat otu ve şevket otu çaydanlıkta demlenir Hazırlanan demleme, bal ile tatlandırı­larak günde üç bardak içilir
Anjin, bronşit, öksürük, astım, boğmaca gibi hastalıklarda An­dız çayı tercih edilir Hazırlanan karışımlar süzüldükten sonra içilir
“Elde edilen demlemenin, deri hastalıklarında ve ergenlik sivil­celerinin giderilmesinde de etkin yararlan görülmüştür






Anason benzeri, tatlı bir çay “Sindirime yardımcı olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.