Nar Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nar Şifalı BitkilerNar: (Granatapfelbaum / Granadier / Pomegranate / Rümman / Punica granatum / Pommegranate / Grenadier) Haziran-temmuz aylarinda kirmizi renkli çiçekler açan, iki ile bes metre boylarinda agaççiklar Gövdeleri gayri muntazamdir Yapraklar karsilikli, kisa sapli ve kirmizi kenarlidir Çiçekler kismen sapsiz, tek tek ve birkaçi birarada bulunur Çanak yapraklari kirmizi renkli, dökülmeyen ve etlidir Meyveleri küre seklinde ve portakal büyüklügünde, önceleri yesil, olgunlukta kirmizimsi renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir Meyvenin yenen kismi, tohumlarinin etli ve bol usâreli olan kabugudur Türkiye’de yetistigi yerler: Bati ve Güneydogu Anadolu Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari meyve olarak yenildigi gibi, gövde-kök ve dal kabuklari ile meyve kabugu da tibbî olarak kullanilir Kök ve gövde kabugu tanen, nisasta ve alkaloitler (pelletierin) tasir Nar meyvesi kabugu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtivâ eder Nar agaci kabugu çok eskiden beri bilhassa barsak seritlerine (tenyalara) karsi kullanilir Yalniz zehirlenmelere yol açabileceginden dikkatli olunmalidir Nar meyvesi kabugu, ishale karsi (% 15’lik) çay hâlinde kullanilabilir Ayrica yün iplikler, sarimsi renklere boyanabilir Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: “Her narda bir damla cennet suyu vardir” ve; “Nari içindeki zari ile beraber yiyiniz, çünkü mîdeyi temizler” buyrulmaktadir Nar, çarpintiya iyidir Mîdeyi kuvvetlendirir Et kismi ile sikilip içilirse, safra söker, pekligi giderir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|