![]() |
Nar Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nar Bitkisi,ÖzellikleriNar Bitkisi,Özellikleri Latince ismi : Punica grantum Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Bölüm: Magnoliopsida Sınıf: Magnoliopsida Takım: Myrtales Familya: Lythraceae Cins: '''''Punica''''' Tür: '''''P ![]() Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen özellikle Anadolu ve İran'da yetiştirilen bir meyve türü ![]() Türkiye'de Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişir ![]() Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanımı Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa barsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Nar çok yıllık, çalı formunda bir bitki olup çok kuvvetli bir kök sistemine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişip , bakımı kolaydır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() A-İklim İsteği Nar yıllık ortalama 500 mm’lik yağış istemekle birlikte bu yağışın çoğuna ilkbaharda ihtiyaç gösterir ![]() yağmurlar meyve kalitesini bozmakta, olgunluğa yakın dönemde yağan yağmurlar meyve kabuğunu çatlatmakta olup, bu zamanda iyi sonuç vermemektedir ![]() ![]() B- Toprak İsteği Nar toprak isteği bakımından fazla seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YETİŞTİRME TEKNİĞİ A- Çeşit seçimi Nar yetiştiriciliğinde, çeşit seçimi oldukça önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B-Bahçe Tesisi Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Sonbaharda döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak hazırlanan çanaklara en az yirmişer lt ![]() ![]() Bakım A-Toprak İşleme Genç nar bahçelerinde ilk yıllar derin toprak işleme aletleriyle iki yönlü sürüm yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() B-Gübreleme Her türlü gübrenin uygulanmasında toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı ağacın durumu iyi gözlenmeli, toprak ve yaprak analizi yaptırdıktan sonra gübre uygulamasının yapılması en doğrusudur ![]() ![]() ![]() ![]() bahçesinin tamamına ekilir ![]() ![]() ![]() Azot nar için önemli bir maddedir ![]() ![]() ![]() ![]() olmak üzere 2 dönem verilmektedir ![]() ise haziran-temmuz aylarında verilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() dal uçlarının ulaştığı bölgelerde 20 - 30 cm derinlikte ağaç çevresinde açılan 4 - 6 adet çukura verilerek üzeri kapatılır C- Sulama Nar yetiştiriciliğinde yağışların yeterli olmadığı her dönemde sulama zorunludur ![]() ![]() ![]() Özellikle odun gözlerinin sürmesi çiçek tomurcuklarının oluşması,tohum bağlaması ve meyve gelişimi dönemlerinde olmak üzere 3 dönemde yeterli toprak nemi mutlaka sağlanmalıdır ![]() ![]() Meyvelerin son olgunlaşma döneminde hasattan 10-15 gün önce sulama kesilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D- Budama Şekil budaması ilk 2-3 yıl içinde ağaçlar verime yatmadan önce yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nar Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nar Bitkisi,ÖzellikleriVerim Budaması: Narlar genel olarak 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geliştirme Budaması: Narların verimlilik süreleri çeşitli şartlara göre değişmekle birlikte ortalama 20 - 30 yaşlarına kadar sürer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En önemli hastalıE- Hastalık ve Zararlılarla Mücadelek bazı mantarların nar meyvelerinde çürümelere sebep olmasıdır ![]() ![]() ![]() Narların en önemli zararlıları sıçanlardır ve özellikle tatlı narlarda ve olgunluğa yakın dönemlerde zarar verirler ![]() ![]() Hasat Ambalajlama ve Depolanması A-Hasat Nar hasatı, çeşitlere ve bölgelere göre değişsede genellikle ağustos sonunda başlayıp kasım ortalarına kadar devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B- Ambalajlama Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygun olup meyveler birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir ![]() C- Depolama Narlar meyve kabuğunun özel yapısı dolayısıyla çeşitli koşullarda 4 - 6 ay süreyle depolanabilir ![]() ![]() ![]() Kalbin en yeni ilacı günde bir bardak nar suyu Florida'da yapılan dünyanın en önemli kardiyoloji konferansında, nar suyu ile ilgili önemli bir çalışmanın sonuçları açıklandı: Narda bol miktarda antioksidan, C vitamini, demir ve potasyum var ![]() ![]() ![]() Colombia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloğu Doç ![]() ![]() ![]() * Kalp üzerinde adeta ilaç etkisi yapan besinler var mı? Orlando, Florida'da yapılan dünyanın en önemli kardiyoloji konferansında, en popüler konulardan biri nar suyuyla ilgili çalışma oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Nar suyu konusunda ciddi bilimsel çalışmalar bulunuyor mu? Faydaları spekülasyon değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Nar suyunun kötü kolesterol (LDL) üzerine etkisi var mı? Nar suyu kötü kolesterolün (LDL), oksidasyonunu durduruyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meme kanserli hastalarda kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ![]() ![]() * Kalp sağlığı için nasıl diyet yapmalı? Kısa dönemde (14-21 gün) karbonhidratsız bir diyet ile hızlı kilo kaybını gerçekleştirebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() * Son moda diyetler kalp sağlığına zarar verebilir mi? Et, balık, mayonez, yumurta, sucuk ve peynir yüksek proteinli gıdalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kilo ile kalp hastalıklarının doğrudan bir ilgisi var mı? Bütün sağlık araştırmalarına baktığımızda, zayıf insanların en çok yaşayan insanlar olduğunu görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vitamin, mineral ve antioksidan deposu meyve, adeta her derde deva ![]() Sağlıklı yaşam için son trend: NAR SUYU Kolestrolü, şekeri dengeliyor, ishali kesiyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aşure, güllaç, muhallebi ve daha pek çok tatlıyı süsler nar taneleri ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve ![]() ![]() ![]() ![]() Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Narın adeta bir ‘ilaç’ olduğunu söyleyen uzmanlar, bu ‘doğal antibiyotik’in sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nar çiçeğinin (Gülnar), Hindistan’da şeker hastalığında kullanıldığını söyleyen Prof ![]() ![]() Kış aylarında narla korunun Narın, beslenmemizde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Serinan, güçlü bir savunma sistemi için sebze ve meyve tüketiminin şart olduğunu vurguluyor: “Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var ![]() ![]() ![]() ![]() Narın yararlarıyla ilgili pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyorlar ![]() Narın, C vitamini deposu olduğunu söyleyen Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu, diğer faydalarına ilişkin şunları söylüyor: “Nar, Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçeklerle açan, portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etli bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazla ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nar Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nar Bitkisi,Özellikleri"Çok Güçlü Antioksidandır" Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Narın faydaları saymakla bitmiyor ![]() ![]() Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır Enerji verir, yorgunluğu giderir İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar İshali (diare) önler tedavide destek sağlar Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ![]() NAR HABERLERİ NAR: Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır ![]() Narın Faydaları: Harareti keser ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nar Nasıl Kullanılır? Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Nar bu aralar çok rabet gören bir meyve ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi tam zamanı ![]() ![]() ![]() Nar şifa kaynağı ![]() ![]() Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Nar meyvesinin yüzde 15′inin karbonhidrat, yüzde 0,8′inin protein olduğunu, ayrıca B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir bakımından zengin olduğunu ifade eden Karadeniz, “Nar mideyi temizlemekte, deniz tutmasına karşı iyi gelmektedir ![]() ![]() ![]() Mucizevi meyvenin market raflarında satılan suları ise bu faydaları sağlamaktan uzak ![]() ![]() ![]() Nar suyunun böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı çok faydalı olduğuna dikkati çeken Turan Karadeniz, şu bilgileri veriyor: • Nar suyu yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde, kalp ağrılarında, basur hastalığının tedavisinde faydalı olmaktadır ![]() • Böbrek zafiyetine karşı nar suyu içilmesi yararlıdır ![]() • Nar suyunun harareti giderici özelliği bulunmakta, şeker ve kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir ![]() • Kalbi kuvvetlendiren nar suyu, karaciğer zafiyetini gidermekte, mide iltihabını ve ağrısını geçirmektedir ![]() • Nar ekşisi şeker hastalarına tavsiye edilmektedir ![]() • Nar şırasının şekerle hazırlanan şerbetinin idrar söktürücü özelliği vardır ![]() • Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır ![]() • Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir ![]() ![]() • Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır ![]() ![]() ![]() • Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır ![]() Mucizevi meyvenin market raflarında satılan suları ise bu faydaları sağlamaktan uzak ![]() ![]() ![]() İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası ![]() Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi´nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan anlattı: ´Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve ![]() Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil ![]() ![]() ![]() Latince adı ´Punica Granatum´ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor ![]() 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi: ´Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli ![]() Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması ![]() Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor ![]() ![]() ![]() Tüm bu özellikleriyle adeta bir ´ilaç´ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor ![]() ![]() Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor ![]() ![]() Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenmede yer almalı Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor ![]() Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor ![]() Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, ´serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır´ dedi ![]() Doğan, ´bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur ![]() ![]() Narın bilinen bazı faydaları: Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır Enerji verir, yorgunluğu giderir İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar İshali (diare) önler tedavide destek sağlar Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ![]() Nar taneleri ve suyu pek çok derdin devasıdır ![]() Yaz mevsiminde serin meyve suyu veya ferahlatıcı bir kokteyl olarak tüketilen nar, sağlık bakımından da özellikle kış mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir ![]() Narın insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil ![]() ![]() ![]() Latince adı ´Punica Granatum´ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor ![]() 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan Yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görülmüştür ![]() Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli ![]() Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması ![]() Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor ![]() ![]() ![]() Tüm bu özellikleriyle adeta bir ´ilaç´ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor ![]() ![]() Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor ![]() ![]() Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenmede yer almalı Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor ![]() Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor ![]() Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır ![]() Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur ![]() ![]() Narın bilinen bazı faydaları: Nar suyu dişeti iltihaplarını giderir ![]() Yüksek tansiyonu düşürür ![]() Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır Enerji verir, yorgunluğu giderir İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar İshali (diare) önler tedavide destek sağlar Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ![]() Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkilidir ![]() önemli not :Nar suyu tansiyon düşürdüğü için düşük tansiyonlu kişilerin tüketmesi sakıncalıdır ÜRETİMİ Anavatanı olan Ortadoğu ve Kafkasya’da binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılan nar kültür tarihi en eski olan meyve türlerinden birisidir ![]() ![]() Nar üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda; içermiş olduğu antioksidantlar, polifenolik maddeler ve C vitamini içeriğinden dolayı fonksiyonel gıdalar grubuna alınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya nar üretimi yaklaşık 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizin nar üretimi ise yıldan yıla önemli oranda artmakta olup 1998 yılında 55 000 ton iken, 2005 yılında bu miktar 80 000 tona kadar yükselmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi Hicaznar’dır ![]() ![]() ![]() Ancak son yıllarda yumuşak çekirdekli, tatlı, koyu kırmızı daneli ve kabuklu, bol sulu ve iri daneli çeşitlere olan taleplerin artmasından dolayı ve mevcut çeşitlerimizle bu talepleri karşılayamamamız nedeniyle yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|