![]() |
Astımlı Çocuğunuza Spor Yaptırın !! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astımlı Çocuğunuza Spor Yaptırın !!Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin hastalığı olan astım, en fazla çocukları etkiliyor ![]() ![]() Astımlı çocuklar, hayatlarının ilk yıllarında başlayan öksürük, çabuk yorulma ve tekrarlayan nefes darlığı gibi yakınmalarla dikkati çekiyor ![]() ![]() Özellikle astımlı çocuklara yönelik olarak çalışan Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Derneği, astım ve tedavisiyle ilgili bilinçlendirme çalışmaları kapsamında, AstraZeneca İlaç'ın sponsorluğunda DSİ İznik Tesisleri'nde yaz kampları düzenliyor ![]() ![]() Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı'ndan Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım çocuklarda neden daha sık görülüyor? Çocukların solunum yolları biraz daha küçük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım çocuklarda hangi yaşlarda ortaya çıkar? Her yaşta ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeklik çağında hangi belirtiler ön plandadır? Solunum yolundan gelen hırıltı, balgamlı öksürük, bazen kuru öksürük ve nefes alıp vermede güçlük ![]() Çocuklarda astım teşhisini koymak daha mı zor? Özellikle küçük çocuklarda çok zor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ergenlikte yakınmaların azaldığı doğru mu? Genellikle buluğ çağında, çocuk büyümeye başladığında vakaların yaklaşık yarısında bulgular kaybolur ![]() ![]() ![]() Akciğer kapasitesinin artması hastalığın gidişatında neden bu kadar önemli? Çocuğun solunum yolları daralınca, anneler "Aman koşma hasta olursun" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her astımlı çocuk spor yapabilir mi? Astımlıların yaklaşık yüzde 50'si hafif astımlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük yaştan itibaren spora teşvik edilerek ve bu yolla akciğer kapasitesi artırılarak çocuklarda astım riski düşürülebilir mi? Tabii ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de astımı en çok tetikleyen etken hangisi? Sigara ![]() ![]() ![]() Kamp yapmadaki amaçlarınız neler? Düzenli spor, astımlı çocukların akciğer gelişmesine olumlu katkılar sağlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astımı tetikleyen faktörler Çevre kirliliği Alerjenler Soğuk veya kirli hava Gribal enfeksiyonlar Polenlerin yoğun olduğu dönemler Deniz kenarında bulunmak Düşük sosyoekonomik durum Bebeklik ve çocukluk döneminden başlayarak sigara dumanına maruz kalmak Ailesel alerjik yatkınlık Astımı ayırt edebilirsiniz Çocuklardaki astım, özellikle tanı açısından güç bir problem olarak ortaya çıkabilir ![]() ![]() Bir yaşından sonra da devam eden hırıltı ve eşlik eden nefes darlığı var mı? Bir yıl içinde üç defadan fazla gözlenen hırıltı var mı? Şiddetli hırıltı ve nefes darlığı atağı var mı? Öksürüğün uzaması, özellikle fiziksel aktivite ile ortaya çıkması ve uykuyu bölmesi söz konusu mu? Çocuğun kendisinde ve ailesinde alerjik yatkınlık var mı? Astım tedavisinde iki hafta içinde semptomatik ve objektif yanıt alındı mı? Yaşa bağlı körlüğe kan temizleme yöntemi Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan makula dejenerasyonuna, artık diyalize benzer bir yöntemle önlem alınıyor Halk arasında "sarı nokta" diye bilinen ve 50 yaş sonrasında görülmeye başlanan makula dejenerasyonu, körlük ve görüş azalmasının başlıca sebebini oluşturuyor ![]() Hastalığın ilk belirtileri, bakılan noktanın ortasında koyu karanlık bir gölge olması, buradaki düz çizgilerde bükülmeler, renklerin daha soluk görünmesi ve okunan harflerin bozulması şeklinde ortaya çıkıyor ![]() Hastalığın iki tipi bulunduğunu, kuru tipte hiçbir tedavi şansı bulunmadığından hastaların körlükle karşı karşıya kaldığını belirten İstanbul Cerrahi Hastanesi'nden Op ![]() ![]() ![]() "Bu hastalık nedeniyle kişi evin içine kapanıyor, yürüyemez, dışarı çıkamaz hale geliyor, okuyamıyor ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|