|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bakanlık’tan, beslenme, ramazan’da, önerileri |
![]() |
Bakanlık’Tan Ramazan’Da Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakanlık’Tan Ramazan’Da Beslenme ÖnerileriBakanlık’tan Ramazan’da beslenme önerileri Günde ortalama 2- 2,5 litre su tüketin, sahurda ağır yemekler yemeyin Sağlık Bakanlığı, bu yıl ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle, oruç tutacak vatandaşlara beslenmeye ilişkin uyarılarda bulundu ![]() Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile, oruç tutanların sağlıkları için iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği belirtildi ![]() Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, ”Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır ![]() ![]() -”GÜNDE EN AZ 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ”- Suyun yaşam için elzem olduğu ve vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ”Bunun için kaybolan miktarın mutlaka telafi edilmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiği bildirilen açıklamada, ”Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin yaklaşık 15-16 saat olan açlık süresini 20 saate çıkardığı, bunun da açlık kan şekerinin daha erken düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olacağı” belirtildi ![]() -”SAHURDA AĞIR YEMEKLER YENMEMELİ”- Sahur öğününün ağır yemeklerden oluşmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ”Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve kilo alma riski artmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() -”İFTARDA YEMEK HIZLI YENMEMELİ- İftar sofraların çeşitliliği ve bolluğunun ramazanın yemek kültürü açısından en belirgin özelliği olduğu kaydedilen açıklamada, ”İftarda kan şekeri çok düşük düzeye indiği için kısa sürede fazla miktarda besin tüketme isteği doğduğu” ifade edildi ![]() Yapılan önemli yanlışlardan birinin de çok hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda besin tüketilmesi olduğu belirtilen açıklamada, ”Beyin, doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra vermektedir ![]() ![]() -BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT- Sıcakların artmasıyla birlikte besin zehirlenmelerinde önemli artışlar gözlendiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ”Çoğunlukla, kısa süreli ve hafif seyreden besin zehirlenmeleri, besinin cinsine ve kişiye bağlı olarak daha ağır seyredebilmekte hatta ölümlere yol açabilmektedir ![]() ![]() ![]() Yaz aylarında özellikle rota virüslerine bağlı olarak bebek ve çocuklarda yaygın olarak ishaller görülmektedir ![]() ![]() ![]() Açıklamada, ayrıca zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının dik geldiği 11 ![]() ![]() ![]() -DİĞER ÖNERİLER- Açıklamada, Bakanlığın ramazanda beslenme ile ilgili diğer önerileri ise şöyle sıralandı: ”Ramazan süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir ![]() Ramazanda öğünler sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir ![]() Oruç tutanların sağlıklarını korumaları için mutlak suretle sahur yapmaları gerekmektedir ![]() ![]() Susuzluk hissedilmese bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir ![]() İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır ![]() ![]() İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb ![]() ![]() Hızlı yemekten kaçınılmalı, yiyecekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir ![]() Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra belirli aralıklarla, her seferde küçük porsiyonlarla beslenilmelidir ![]() İftar yemeğinden hemen sonra televizyon karşısına geçilmemeli, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmelidir ![]() ![]() Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir ![]() ![]() Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlıkları önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ile ara öğünlerde meyve ve kuru yemişler (ceviz, fındık, badem vb ![]() ![]() AA |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|