Orucu Nasıl Açmalı

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Orucu Nasıl Açmalı




Orucu Nasıl Açmalı

Uzmanlar, sağlığa zarar vermesi nedeniyle orucu sigarayla açmamak konusunda uyarırken, sıvı ihtiyacını karşılamak için de çorbayla açmasını öneriyor

* [Uzmanlar, sağlığa zarar vermesi nedeniyle orucu sigarayla açmamak konusunda uyarırken, sıvı ihtiyacını karşılamak için de çorbayla açmasını öneriyor]

Yayına Giriş: 12082010 10:46:22

Güncelleme: 12082010 12:41:52

Beslenme ve diyet uzmanı Ferdane Gül Çarkoğlu, sağlığa zararlı olduğu için iftarda yemek yemeden sigara içilmemesi, sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından da orucun çorbayla açılması gerektiğini söyledi

Ramazanda, beslenme şekli ve saatlerinin değişmesi, yanlış beslenme, hareketin azalması gibi nedenlerle başta kilo artışı olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıktığını anlatan Çarkoğlu, oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Oruç tutan kişide salgıların azaldığını belirten Çarkoğlu, bunun sonucunda mide ve bağırsak sisteminin dinlendiğini, karaciğer ve sindirim sisteminin yenilendiğini, stresin de azaldığını vurguladı

Yanlış Beslenme Sağlık Sorunlarını da Beraberinde Getiriyor

Çarkoğlu, ’’İftarda boş mideye birden yüklenip çok ve çeşitli yemek tüketilmesi halinde baş dönmesi, ağırlık, gaz, kabızlık, kan şekerinde düşme, bulantı, reflü gibi problemler ortaya çıkabilir’’ diye konuştu

Uzun süren açlıktan sonra et, sebze, salata, tatlı, pilav, makarna, pide, yoğurt gibi tüm besin gruplarının bir arada tüketilmesinin metabolizmaya ağır yükler bindireceğini kaydeden Çarkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazanda vücudun besin ihtiyacı aynı kalır Halbuki iftar sofrasında ihtiyaçtan fazla yemek tüketilebilmektedir Daha önce 3-4 öğünde tüketilen yemeklerin miktarının azalmadan artırılıp, çeşidinin fazlalaştırılması, üstelik öğün sayısının da ikiye düşmesi sorunun temelini oluşturuyor’’

Uzun süren açlıktan sonra ağır yemek tüketiminin kalbin yükünü artırabileceğini kaydeden Çarkoğlu, bunun sonucunda kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi

Oruç Tutacaklara Öneriler

-İftarla sahur arasında ayran, taze sıkılmış sebze-meyve suları, çay ve bitki çayları, su tüketilmeli, yemek yemeden sigara içilmemelidir

-Orucun çorbayla açılması, sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından son derece yararlıdır

-Sıvılar, sindirim sistemine zarar vermemek için yemek aralarında tüketilmelidir

-Yaklaşık 16 saat dinlenen mideye aniden yüklenip sindirim sorunları ile karşılaşmamak için iftar öğününe dikkat edilmelidir

-İftarda hızlı yemek yenmemelidir Uzun süren açlık sonrası yenen yemekler karın ağrısı, bulantı, reflü, halsizlik gibi sıkıntılar oluşturabilir

-Midenin gerilmesi, tansiyonun yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olabilir Azar azar, iyi çiğneyerek yemek yenmelidir

-Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı gıdalardan kaçınılmalı, lifli sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir

-Kızartmalardan kaçınılmadır İftarda yemeğe ara verilirse, hem midenin yükü artmaz hem de doyum hissi için zaman kazanılıp daha az gıda tüketilebilir

-Bir kase çorbanın ardından, az yağlı sebze yemeği veya ızgara, fırında, haşlanmış az yağlı, tercihen beyaz et, bir kase yoğurt, yağsız salata, ince dilim tam buğday unu ekmek sağlıklı bir seçim olabilir

-İftarda sebze meyve tüketimi artmalıdır En az 2 porsiyon meyve çiğ ya da komposto olarak tüketilmelidir Demir emilimini engellediği için çay ya da kahve yemeklerden en az bir saat sonra içilmelidir

-Ramazanda tatlı yeme isteği artabilir Bu durumda yağda kızartılmış ve yoğun şekerli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlıları, hoşaf veya komposto tercih edilebilir

-Sahur atlanmamalı, dengeli ve yeterli beslenme kuralları dahilinde hazırlanıp yenmelidir Sahurda sadece su içerek oruca başlamak ya da yatmadan önce yemek yemek, 16 saate yakın süren oruç süresinin daha da artmasına, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine baş ağrısına, halsizliğe neden olabilir

-Sahurda kahvaltılıkların tüketilmesi uygun olur Süt, meyve suyu çay, zeytin, peynir, yağsız börek, yumurta, domates, salatalık, meyve, komposto sahur için ideal gıdalardır Çorba, sebze ya da zeytinyağlı yemekler de tüketilebilir

-Sahurda çok su içmekten kaçınılmalıdır Fazla sıvı tüketme idrar miktarını artıracağı için şişkinlik ve uykunun kaçmasına neden olur

-Ramazanda kilo almamak, hatta kilo vermek mümkündür İhtiyaç duyulan kalori, sahur ve iftara paylaştırılıp ara öğünlerle desteklenebilir Sebze ve meyve tüketimi fazlalaştırılır ve hareket artırılır, iftardan sonra yürüyüşler yapılırsa kilo kaybı sağlanır

-Ramazanda sık rastlanan kabızlığı önlemek için sebze, meyve, sıvı tüketimi artırılmalıdır

-Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, yoğurt yerine süt, muz-şeftali yerine diğer meyveler tercih edilmelidir

-Yürüyüşlerle kabızlık sıkıntısı giderilmeye çalışılabilir Kurubaklagiller ve ara öğünlerde ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler bağırsak hareketlerini artırmak için tercih edilebilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.