Besin Ve Besin Öğeleri |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Ve Besin ÖğeleriBesin ve besin öğeleri Yenebilen bitki ve hayvan dokuları “besin” olarak tanımlanır Ekmek, yumurta, süt vb besine örnektir Besinler; protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller gibi organik ve inorganik öğelerden oluşmuştur Bu öğelere “besin öğeleri” denir İnsan, doğadaki diğer canlıları yiyerek yaşamını sürdürür İlkel insan doğada bulabildiği her canlıyı yerken, zamanla bunlar arasında seçim yapmayı, seçtiklerini üretmeyi, ürettiklerini bulunmayan mevsime değin saklamayı, pişirerek daha uygun duruma getirmeyi öğrenmiştir İnsan bununla da kalmamış, besin olarak ürettiği her şeyin bileşimini merak ederek analizini gerçekleştirmiştir Bilim ve teknoloji ilerledikçe, besinlerdeki bu öğeler tek tek ayrılmış ve özellikleri saptanmıştır Bu öğelerin yapıları ve özellikleri bilindikten sonra, bunların bazıları kimyasal maddelerden belirli yöntemlerle yapılarak ilaç şeklinde paketlenmiş, bazıları saf (öz), bazıları da yoğun bir duruma getirilmiştir İnsan günlük yaşamında yaklaşık 50 kadar öğeyi belirli oranda tartıp bir araya getiremeyeceği gibi, yeme ve içmeden haz duymak ister Bir yandan yemekten haz duyarken, diğer yandan yaşamı için gerekli öğeleri uygun bir düzen içinde sağlamayı amaçlar Bu da doğal besinlerin yaşam için gerekli besin öğeleri yönünden içeriklerini, uygulanacak hazırlama, pişirme ve saklama işlemlerinin bunlar üzerindeki etkilerini bilerek, seçim ve uygulamaları buna göre yapmakla olasıdır Besinler yendikten sonra, sindirim kanalında küçük yapı taşlarına ayrılır Bu sindirim olayıdır Bu yapı taşları kana geçerek vücudun bütün dokularına taşınırlar Buna da emilim denir Burada bir yandan solunumla alınan oksijen varlığında yanıp enerji oluştururlar, diğer yandan küçük parçalar birleşerek yeni dokular ve savunma hücreleri oluşur ve eskiyen dokular yenilenir Bu olaya da metabolizma adı verilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|