Meksika Mutfağı Sosları |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meksika Mutfağı SoslarıMeksika Mutfağı Sosları Puebla: Mexico City’nin iki saat güneyinde bulunan Puebla, Mole sosuyla ünlüdür Bu sosun hikayesi ise şöyle; Puebla’da bir rahibe, kralın ziyareti için bir ziyafet verecektir ve çok değişik bir yemek hazırlanmasını ister Rahibeler, içinde çeşitli otlardan acılara ve çikolataya kadar birçok şey bulunan bir karışım hazırlarlar ve bunu birkaç gün boyunca kaynatırlar Ortaya koyu ve tatlımsı bir sos çıkar, bu sosu krala ikram edilecek hindinin üzerine dökerler Günümüzde de tavuk yemeklerinde Meksika’da en çok kullanılan sostur Yukatan: Mayalar’ın yerleşim yeri olan Yukatan’da genellikle meyveli soslar kullanılır Örneğin tavuk yemeklerinde portakal, mantar ve karabiberden oluşan bir sos kullanılırken, et yemeklerinde muzlu sosları kullanırlar Veracruz: Deniz kıyısı olması nedeniyle buradaki mönülerde genellikle balık ve diğer deniz ürünlerinden oluşan yemekler yer alır Balıklar için hazırlanan soslarda bol miktarda domates, zeytin ve acı biber kullanılır Veracruz aynı zamanda kahve ve bazı egzotik meyvelerin yetiştiği yerdir En ünlü Meksika soslarından biri Guacamole’dir Bu sosun içinde küp şeklinde soğan ve avokado püresi bulunur Salsa sosunun içinde ise domates, soğan, sarımsak ve kırmızı biber bulunur Bu sosun da pek çok çeşidi vardır ama en ünlüleri taze soğanla yapılan Salsa Mexicana ve Pico de Gallo’dur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|