Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiKafkas Yemekleri: Metaz malzemeler: hamur malzemeleri:
1 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın ılık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin 2 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın 3 dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın bunlardan daireler kesin (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı) 4 dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin 5 derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın (tencerenin ağzını kapatmayın) pişen halujları kevgirle sudan alın 6 sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiÇerkez Tavugu ( 8 Kişilik ) Malzemeler : 1 adet tavuk 1/2 kg ceviz içi 1/2 bayat ekmek 1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber Karabiber Tuz Hazırlanışı : Tavuğu temizleyip haşlayın Cevizi ayıklayıp et makinasından önce bir kere çekin sonra içine bayat ekmeği ve kırmızı biberi koyup tekrar edin Bu arada çekme esnasında süzülen yağları bir kapta toplayın Tavuğun suyundan kepçe kepçe koyarak cevizi sulandırın ve boza kıvamına gelinceye kadar su ilave edip tuz ve kırmızı biber atıp istediğiniz acılığa getirin Tavuk etlerini kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde didikleyin ve içine tuz ve karabiber serpip servis tabağına koyun Üstlerine ceviz salçasını dökerek etleri tamamen kapatın Üst kısmını da bir kenara ayırdığınız ceviz yağı ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiGALNIŞ İçindekiler : Mısır unu: 1 Kg Kaynar su: Aldığı kadar Tuz: Yeteri kadar Sos Malzemeleri Sarımsak: 6 diş Sıvı yağ: 3 YK Tuz: Yeteri kadar Kırmızı toz biber: 1 TK Yapılışı: 1- Mısır unu sıcak su ile yoğrulur, elle küçük parçalara ayrılır Avuç içinden parmakla şekil verilip yassıtılır 2- Et suyunda pişirilir 3- Sarımsak tuzla dövülür Sıvı yağ, kırmızı toz biber ve hamur suyu eklenerek sosu hazırlanır 4- Parça et ve hazırlanan sosla servis yapılır |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiACUKA HALWOANE Altud Muk Monika Yağan Kullanılan malzemeler 1 kg un (kepekli) 3 dl süt 3 dl su 2 dl eritilmiş tereyağı 150 gr acuka 50 gr pak maya 200 gr ezilmiş ceviz içi 1 yumurta 1/2 yemek kaşığı tuz Yumurtanın akı, 1 dl eritilmiş tereyağı, maya, acuka, tuz, su ve sütü karıştırıp, unu ilave ederek hamur yoğrulur (Acuka tuzlu ise daha az tuz kulanınız) Hamuru 6 eşit bezeye ayırıp 2 ml kalınlığında açın Üstüne fırça ile tereyağından sürüp ceviz içi serpiştirin Bezeleri aynı şekilde (treatment) yapıp üst üste koyun Son katın üstüne tereyağı veya ceviz içi eklenmeyecek Şimdi 6 kat olarak üst üste konulmuş bezeleri bir cm eninde ince şeritler halinde keserek halwoane şekilleri verilir Tepsinin üstüne çok aralıklı olarak diziniz 30-45 dakika beklettikten sonra üstlerine yumurtanın sarısını sürerek 220 C derecede üstleri kızarıncaya kadar pişiriniz Bu halwoaneler sarmısaklı olduğu için normalde kahvaltıda değil -akşam yemeğinde salata veya çorba ile servis yapılır |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiNATIFIPS / Mısır Çorbası 13 İçindekiler Dövülmüş mısır: 1 SB Süt: 5 SB Su: 5 SB Tuz: Yeteri kadar Tereyağı: 3 YK Kuru soğan: 1 OB Kırmızı toz biber: 1 TK Yapılışı 1- Dövülmüş mısır akşamdan ıslatılır 2- Su ve süt bir tencereye konur, mısır içine atılır Mısır yumuşayıncaya kadar pişirilir İndirileceğine yakın tuz ilave edilir 3- İnce doğranmış soğan yağ ile kavrulur, kırmızı toz biber ilave edilir ve çorbanın üzerine gezdirilir NOT: * Yağ, soğan konmadan da yenilebilir * Yağ soğan konmadığında arzu edenler şeker döküp tatlı olarak yiyebilirler Kaynak: Makbule BERKOK / ŞAPSIĞ |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiPİRİNÇ ÇORBASI 14 İçindekiler Pirinç: 1/2 SB Et suyu (yağı alınmış): 4 SB Tuz: Yeteri kadar Kuru soğan: 1 OB Tereyağı: 2 YK Kırmızı Biber: 1 TK Yapılışı 1- Yağı alınmış et suyuna bir miktar tuz katılır 2- İçerisine 1/2 su bardağı pirinç konur Kaynatılır 3- İnce doğranmış kuru soğan yağda kavrulur Üzerine kırmızı toz biber ilave edilir 4- Çorbanın üzerine gezdirilir Kaynak: Fikret ÖZDEMİR / ABAZA |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiMUKUMİPŞ / Mayasız ekmek İçindekiler Buğday unu: 1 Kg Su: Aldığı kadar Tuz: Yeteri kadar Yumurta: 2 Adet Yoğurt: 2 SB Karbonat ya da kabartma tozu: 1 ½ ÇK Sıvı yağ: 1 SB Yapılışı 1- Tüm malzemeler karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur 2- Bezelere ayrılıp açılır İçine yağ sürülür Rulo halinde sarılır 3- Yağlanmış tepsiye konulur Üzerine yumurtalı yoğurt sürülür 4- Arzu edilirse susam ve çörek otu serpilir 5- Fırında pişirilir Kaynak: Hatice KAYA / ŞAPSIĞ |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiBAGIRSAK DOLMASI İçindekiler Koyun bağırsağı: 1 adet Pirinç: 2 SB Domates: 2 OB Salça: 1 YK Kırmızı biber: 1 ÇK Kara biber: 1 ÇK Kuru nane: 1 YK Maydanoz: 1/2 Demet Tuz: Yeteri kadar Kuru Soğan: 5 adet Sıvı yağ: 1 SB Şeker: 1 TK Yapılışı 1- Soğan rendelenir, yağda hafif pembeleştirilir, salça ilave edilir 2- Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir 3- Bu karışıma iki bardak sıcak su konur, orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, 10-15 dakika demlendirilir 4- Küçük doğranmış domates, kırmızı biber, karabiber, nane, maydanoz, tuz ve şeker ilave edilip karıştırılır 5- Bağırsak temizlenir, tersine çevrilip, hazırlanan iç ile doldurulur Fazla doldurulmamasına dikkat edilir, uçları bağlanır 6- Tencerenin dibine halka şeklinde yerleştirilir Yeterince su ve az tuz ilave edilip, 20-25 pişirilir 7- 4`er cm arayla kesilerek servis yapılır Kaynak: Ayten KOÇ / HATKOY |
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi |
10-15-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafkas Mutfagi Yemek TarifiBAHARAT SOSLU PİLİÇ ŞİŞLERİ Malzemeler 6 adet tavuk göğsü filetosu 8 adet barbekü şişi 2 çay kaşığı zencefil 1 fincan çiçek yağı BAHARATLI MARİNET SOSU 2 adet soğan 2 diş sarımsak 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi 1 çay kaşığı kişniş otu 1 çay kaşığı kimyon SATAY SOS İÇİN 1 adet soğan 200 gr antep fıstığı Çeyrek fincan çiçek yağı 1 çorba kaşığı (suda çözünmüş) demirhindi BAHARAT SOSLU PİLİÇ ŞİŞLERİ TARİFİ Marinad sosu hazırlamak için; doğranmış soğanları, dövülmüş sanmsakları limon kabuğu rendesini, kişniş otunu, kimyonu, zencefili ve yağı bir miksere koyup pürüzsüz bir hamur kıvamı alıncaya kadar çırpın Tavuk göğüslerini küp küp doğrayın ve bir kâseye koyun, marinad sosunu üzerine dökün, kanşunn ve buzdolabında bir gece bekletin Barbeküyü yağlayın ve orta derecede önceden ısiün Tavuk ederini şişlere geçirin ve barbeküye dizin Arta kalan marinad sosunu üzerlerine sürün ve her iki tarafları da kızarıncaya dek 5 dakika pişirin Sosu hazırlamak için; doğranmış soğanı ve antep fıstıklarını bir belendera koyun pürüzsüz bir hamur kıvamına gelinceye dek çırpın Orta hararetli ateşte yağı ısıtın ve içine soğanlı karışımı ilave edip kanşürarak 5 dakika pişirin Demirhindiyi suyuyla ekleyip kaynatın Isıyı düşürün, sık sık kanşürarak 5 dakika sos suyunu çekip koyulaşıncaya dek pişirin Tavuk şişlerinin yanında servis edin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|