Enerji İletimve Dağıtım Sistemleri |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Enerji İletimve Dağıtım SistemleriEnerji İletimVe Dağıtım Sistemlerinde Arıza Yerinin Yansıma YöntemiyleBelirlenmesinde Kullanılmak Üzere Bir Darbe Gerilimi ÜretecininTasarlanması Elektrik enerjisinin iletim ve dağıtımsistemlerinde arıza yerinin belirlenmesi güvenilir ve sürekli elektrikenerjisinin sağlanması için gereklidir Bir elektrik sisteminde birarızanın meydana gelmesi durumunda arıza yerinin kısa süredesaptanması, arızalı hattın mümkün olduğunca çabuk işletmeye alınmasıaçısından çok önemlidir Elektrik sistemlerinde arıza yerininbelirlenmesi problemi, elektrik endüstrisinin kendisi kadar eskidirİletim mesafeleri ve ulaşılması güç arazilerdeki hatlar arttıkçaproblemin önemi artmıştır Bir elektrik sistemine ait hava hatlarıçok çeşitli sebeplerden sayısız arızaya maruz kalırlar Arızalarınsadece %5-10'u kalıcı arızalardır Kalan %90-95'i geçicidir ve bu türarızalardan kısa süre sonra hat tekrar işletmeye alınabilir Kablo arızalarıyeraltı kablolarının kullanımındaki artışa paralel olarak artmıştır Buarızalar kişiye bağlı olarak, doğal sebeplerden ya da kablo eskimesinedeniyle artış gösterebilir Kablolarda arızayerinin saptanması, basit gözlemlerle mümkün olduğu gibi karmaşıkaygıtların da kullanımını ile de mümkündür Bu kablo arızalarınınyaklaşık %40'ı özel aygıtlara ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla belirlenirArızaların geri kalan %50'si mevcut, amaca uygun aygıtlarlasaptanabilmektedir Son olarak arızaların %10'u ise ancak özel ölçümyöntemleri ve aygıtları kullanılarak belirlenebilir Kablo arızalarınınyerlerinin ve cinslerinin belirlenebilmesi için pek çok ölçmeyöntemleri ve aygıtları mevcuttur Bu amaçla seçilen bir ölçüm yöntemikullanılacak ölçü aletlerinin tasarımında amaç duyarlı, hızlı,güvenilir, kolay taşınabilir, çalıştırılması ve bakımı kolay, ekonomikbir aygıt oluşturulmasıdır DARBE GERİLİMİ ÜRETECİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Öncelikle, devrenin bilgisayar ortamındabenzetimi yapılmıştır Daha sonra gerçekleştirilen devreden alınanölçüm sonuçları ile benzetim sonuçlarının uyum içinde olduklarıgözlenmiştir Aşağıda önce Pspice Programı kullanılarak yapılanbenzetim çalışması sunulmuş, daha sonra da pratik devre hakkında bilgiverilmiştir Darbe Gerilimi Üreteci Devresinin Bilgisayar Benzetimi Gerçekleştirilen devrenin Pspice devre analiz progr----- yönelik olarak hazırlanmış eşdeğer devre modeli Şekil 1 de gosterilmiştir Şekil 1 Devrenin Pspice modeli Devrede kullanılan elemanların listesi aşağıda verilmiştir; D1: Silisyum diyot C1: 47m F, Kondansatör R1: 12 MW Direnç D2: 100V Zener diyot C2: 22 nF, Kondansatör SCR: Tristör R2: 375 W Direnç R3: 33 kW Direnç C3: 15 nF, Kondansatör Vs: 110V AC Kaynak IPULSE: Ayarlanabilir akım darbesi üreteci Yukarıdaki devrenin Pspice progr----- uygun biçimde ifade edilmiş hali ise aşağıda verilmiştir *KABLO ARIZASININ YERINI BELIRLEMEK *AMACIYLA KULLANILACAK DARBE GERILIMI *URETECİ SPICE MODELI VS 1 0 SIN (0 150V 50HZ) D1 1 2 DMOD C1 2 0 10UF R1 2 3 12MEG D2 0 3 DMODZEN C2 3 0 20NF XT1 3 4 6 4 SCR R2 4 5 375OHM R3 5 0 3300OHM C3 5 0 12NF IPULSE 4 6 PULSE (0 1A 1S 2NS 2NS 10MS 5S) SUBCKT SCR 1 2 3 2 S1 1 5 6 2 SMOD RG 3 4 50 VX 4 2 DC 0V VY 5 7 DC 0V DT 7 2 DMOD RT 6 2 1 CT 6 2 10UF F1 2 6 POLY(2) VX VY 0 50 11 MODEL SMOD VSWITCH(RON=00105 ROFF=10E+7 VON=05V VOFF=0V) MODEL DMOD D(IS=22E-15 BV=1200V TT=0 CJO=0) ENDS SCR MODEL DMOD D(IS=22E-15 BV=1200V TT=0 CJO=0) MODEL DMODZEN D(IS=22E-15 BV=100V TT=0 CJO=0) TRAN 2US 15S PROBE END Benzetim sonucu elde edilen çıkış gerilimi dalga şekilleri aşağıda verilmiştir (Şekil 2, 3 ve 4) Şekil 2 Çıkış darbe geriliminin dalga şekli Şekil 3 Çıkış darbe geriliminin dalga şekline ait ayrıntılı görünüş Şekil 4 Darbenin cephesi 2 Darbe Gerilimi Üreteci Devresinin Gerçekleştirilmesi Gerçekleştirilendevrede Bölüm 3, Şekil 32 de gösterilen a tipi darbe gerilimiüretecine ait eşdeğer devre kullanılmıştır Devrenin şeması Şekil 5 deverilmiştir Şekil 5 Devre şeması 21 Devrenin Çalışması Transformatör yardımıyla110 V a düşürülen 220 V’luk şebeke gerilimi bir diyot (D1) iledoğrultulur ve C1 kondandatörü ile süzülerek düzgün bir doğru gerilimelde edilir 22 nF’ lık C2 kondansatörü R1 direnci üzerinden dolar veuçlarındaki gerilim D2 zener diyodu yardımıyla 100V değerinde tutulurK1 anahtarı kapatıldığında SCR1 tristörünün kapısından devrede seri C4kondansatörünün bulunması nedeniyle darbe şeklinde bir akım akar vetristör tetiklenir ve C2, R2, R3 ve C3 elemanlarının değerlerine bağlıolarak parametreleri ayarlanan bir darbe gerilimi oluşur Büyük değerliolarak seçilen R1 direnci nedeniyle devre yalnızca C2 kondansatörütarafından beslenir Bu nedenle de C2 boşaldığında devreden akan akımtristörün tutma akımının altına ineceğinden tristör kesime gider ve C2 yeniden R1 üzerinden dolmaya başlar Şekil 6 da gerçekleştirilen darbe gerilimi üretecinin fotoğrafı gösterilmiştir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|