![]() |
Karadeniz Bölgesindeki Folklor Horon |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Bölgesindeki Folklor Horonkaradeniz bölgesindeki folklor horon ![]() Karadeniz Bölgesinin Folklörü Karadeniz Bölgesine ait bazı folklorik özellikleri şöyledir; Şivesi Yemekleri kemençe ve horon Şivesi Karadeniz konuşulan şive laz şivesidir, Tüm Kafkas dilleri gibi Lazca bol miktarda sessiz harfe (consonant) sahip olup, diğer Güney Kafkas dillerinde bulunmayan /f/, /y/ ve /h/ gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (küçük dil) sessizi (consonat) /q/ harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir ![]() ![]() yemekleri Yörede mısır, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır ekmeği ince öğütülmüş mısır, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir ![]() ![]() kemence ve horon Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi ya da Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır ![]() Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır Horon Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu ![]() ![]() ![]() Horon; Horon oynamak, horon kurmak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|