Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
danimarka, dünya, mutfağı, yemekleri

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

DANİMARKA USULÜ SALATALIK
  • 3 salatalık (yıkanmış)
  • 1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 3 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)

Bir çatalla, salatalıkların kenarlarını derince çiziniz Salatalıkları, elden geldiğince ince dilimleyip, yayvan bir tabağa dizerek, üstlerine 1 çorba kaşığı tuzu serpiniz Kabın üstünü örtüp, salatalıkları 2 saat bir kenarda bekletiniz Bu arada, küçük bir kasede, kalan 1 tatlı kaşığı tuzu şeker, biber, sirke ve limon suyuyla karıştırıp, şeker eriyene kadar çırpınız Kaseyi bir kenara bırakınız

Bir delikli kepçeyle, salatalıkları birer kat kağıt peçete arasına çıkarıp, bastırarak fazla sularını alınız

Salatalıkları süslü biçimde bir servis tabağına dizip, üstlerine kasedeki sosu dökünüz Dereotuyla süsledikten sonra, buzdolabında 3 saat dinlendirip servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



DANİMARKA USULÜ MEYVE SALATASI
  • 250 gr ağacçileği (sapları ayıklanıp, yıkanmış)
  • 1 elma (kabuğu soyulup, sert kısmı ayıklanmış ve küçük küp biçiminde doğranmış)
  • 125 gr taze siyah üzüm (ortalarından ikiye bölünüp, çekirdekleri ayıklanmış)
  • 2 çorba kaşığı ceviz (dövülmüş)
  • 1 armut (kabuğu soyulup, sert kısmı çıkarılarak dilimlenmiş)
  • 125 gr vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
  • 1 muz (kabuğu soyulup, ince doğranmış)

Sosu:
  • 2 yumurta
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker

Orta boy bir kasede, meyveleri ve cevizi karıştırıp, buzdolabında 1 saat soğutunuz Orta boy ateşe dayanıklı bir cam kasede, yumurta ve yumurta sarılarını, yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla köpük köpük olana kadar çırpınız Yavaş yavaş, sürekli çırparak şekeri katınız Kaseyi, ağır ateşe oturtulmuş içi kaynar su dolu bir tencereye yerleştirip, çırpıcıyla beraber kalkacak kıvama gelene kadar çırpınız

Tencereyi ateşten alıp kaseyi içinden çıkarınız Buzdolabındaki meyve kasesini çıkarıp, tenceredeki sosu meyvelerin üstüne boşaltarak servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



MANTAR ÇORBASI (DANİMARKA)
  • 250 gr mantar (temizlenip ince dilimlenmiş)
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 4 su bardağı et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema

Büyük bir tencerede yağı orta ateşte eritiniz Ateşi kısıp mantarları 10 dakika, arasıra karıştırarak sote ediniz

Ateşi yükseltip unu ekleyiniz Sürekli karıştırarak et suyunu katıp kaynatınız Ateşi kısıp 10 dakika, ağır ateşte pişiriniz

Tuz, maydanoz ve kremayı ekleyiniz Tencereyi ateşten indirip çorbayı ısıtılmış çorba kasesine boşaltıp servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



ÜZÜMLÜ LOKMA (DANİMARKA)
  • 15 gr taze (yaş) maya
  • 2 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı toz şeker
  • 150 gr (3/4 su bardağı) + 2 çorba kaşığı ılık süt
  • 500 gr (4 su bardağı) un
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 küçük ekşi elma (kabukları soyulup, sert kısımları çıkarılmış ve rendelenmiş)
  • 2 yumurta (iyice çırpılmış)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 175 gr (1 su bardağı) kuru üzüm
  • 1-2 su bardağı rafine yağ
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri (elenmiş)

Küçük bir kasede, mayayı, 1 çay kaşığı şekerle birlikte çatalla ezip 2 çorba kaşığı ılık süt katarak krema haline getiriniz Kaseyi, sıcak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, kabarık ve köpük köpük olana kadar bekletiniz

Bu arada, un, tuz ve tarçını büyük bir kaseye eleyip, rendelenmiş elma ile kalan 2 çorba kaşığı şekeri ekleyiniz Unun ortasını çukur yapıp, içine hazırladığmız mayalı karışımı, çırpılmış yumurtayı ve kalan 150 gr sütü dökünüz Tahta bir kaşıkla yada parmaklarınızla, maya, yumurta ve sütü yavaş yavaş, hamur kasenin kenarlarından ayrılana kadar yediriniz Hamuru, unlanmış bir tezgaha çıkarıp unlu ellerle, 10 dakika, hamur yapıştıkça tezgahı tekrar unlayarak, yoğurunuz (hamur, esnek ve pürtüksüz olmalıdır)

Büyük bir kaseyi çalkalayıp, iyice kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız Hamuru top yapıp kaseye koyduktan sonra üstünü nemli bir bezle örterek, sıcak ve cereyansız bir yerde, 1 saat, hamur, un hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bırakınız

Büyük bir fırın tepsisini, 1 tatlı kaşığı eritilmiş yağla yağlayıp bir kenara bırakınız

Hamuru kaseden alıp, hafifçe unlanmış tezgaha çıkarınız Elinizin ayasıyla hamuru bastırarak dikdörtgen haline getiriniz Üstüne üzümleri serpip, hamuru ikiye katlayınız Hamuru, 7-8 dakika, üzümler hamurun her yanına eşit ölçüde dağılana kadar, hızlı hızlı yoğurunuz Hamurdan ufak ufak parçalar koparıp, iki avucunuzun arasında yuvarlayarak yaklaşık 2,5 cm çapında toplar yapınız Hamur toplarını geniş aralıklarla, hazırladığınız fırın tepsisine dizip, üstlerini, temiz, nemli bir bezle örtünüz Hamurları, sıcak ve cereyansız bir yerde 30-40 dakika, kabarıp hacimleri yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz

Derin bir tavaya üçte birine kadar rafine yağ doldurup, orta ateşte 40 saniye, içine atılan küçük bir bayat ekmek parçası kızarana kadar kızdırınız

Top hamurları dörder beşer yavaşça yağa atıp, 2-3 dakika, lokmalar kabarık ve nar gibi olarak yağın üstüne çıkana kadar kızartınız

Lokmaları, delikli kepçeyle yağdan çıkarıp kağıt peçete üstünde süzdürünüz Lokmaları ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, ötekileri de aynı biçimde kızartana kadar sıcak tutunuz

Bütün lokmaları kızarttıktan sonra, üstlerine pudra şekerini serperek servis ediniz

Not: Bu lokmalar Danimarka'da geleneksel olarak Noel'de, sıcak olarak servis edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



DANVİÇ (DANİMARKA SANDVİÇLERİ)

Danviç de denilen Danimarka sandviçleri hafif bir öğle yemeği olarak yada kokteyllerde servis edilebilir Hazırlanmaları için zevk, hüner, yetenek ve en önemlisi hayal gücü gereklidir

Kullanılacak sandviç ekmeği:

Genellikle sandviç ekmeği olarak çavdar ve kepekli buğdaydan yapılan ekmekler yada tost ekmeği kullanılır Tost ekmeği özellikle balık ve salamlar, çavdar ve benzeri sert ekmekler ise peynir, yumurta gibi yumuşak garnitürleri a süslenir

Ekmek dilimleri üstüne sürülen tereyağ, dilimleri ıslanmaktan koruduğu gibi, garnitürü de tamamlar

Zengin bir sandviç tepsisi servis etmek isterseniz balık, et, tavuk ve peynirle süslenmiş sandviçler hazırlayınız (Genellikle kişi başına iki yada üç sandviç düşecek biçimde hesaplamak gerekir)

Sandviçler şu sırayla servis edilir:

1) Balıklı sandviçler

2) Etli sandviçler

3) Peynirli ve tavuklu sandviçler

GARNİTÜRLER:
Deniz ürünleri:

Lakerda, konserve sardalya, füme mersin, siyah ve kırmızı havyar, konserve ton balığı dilimleri

Tavuk ve Etler:

Her türlü salam, jambon, haşlanmış yada tereyağında pişmiş sosis, haşlanmış yada fırmda pişmiş tavuk

Yumurta ve Peynir çeşitleri:

Haşlanıp dilimlenmiş yumurta yada pişmiş yumurta, bütün yerli ve yabancı peynir çeşitleri

SÜSLEMELER:

Süslemeler taze balık, et çeşitleri vb ile uyum içinde olmalı ve karşıt renkli süsleme malzemeleri kullanılmalıdır

Sandviçlerin süslenmesinde genellikle maydanoz yaprakları, dereotu, taze soğan, halka doğranmış soğan, domates dilimleri, salatalık, küçük çiçekli karnıbahar, bütün yada dilimlenmiş mantar, turp ve kuşkonmaz kullanılır

İyice kaynatılıp dilimlenmiş yumurta, kapari, küçük salatalık turşusu (kornişon), fındık, ceviz, mayonez, limon yada portakal dilimleri de kullanılabilir

Danimarka sandviçlerini servisten önce hazırlamak gerekir Çabuk hazırlamak için sandviç ekmekleri önceden dilimlenip yağlanmalı, etler, balıklar, peynir ve yumurtalar hazırlanıp iyice yıkanmış süsleme malzemesi ile birlikte buzdolabında saklanmalı; servise yakın hazırlandıktan sonra bir tepsi üstünde birbirlerine değmeyecek biçimde dizilip tepsi marul yapraklariyle süslenerek servis edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



TARÇINLI DANİMARKA ÇÖREKLERİ
  • 30 gr taze maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 500 gr (4 su bardağı) un
  • 1/2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 300 gr tereyağı
  • 2 yumurta

Harcı:
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 2 kahve kaşığı dövülmüş tarçın
  • 2 çorba kaşığı kuru üzüm

Küçük bir kasede mayayı ezip parçalayınız; 1 tatlı kaşığı şeker ile 2-3 çorba kaşığı süt ekleyerek çatalla iyice karıştırınız Kasenin üstünü kapayıp 15-20 dakika, mayalı karışım köpürüp kabarıncaya kadar bekletiniz

Unu eleyip tuz ve 60 gr (1/4 su bardağı) toz şekerle geniş bir kaba koyunuz Tereyağdan 4 çorba kaşığı alıp, küçük parçalar halinde kaba ekleyerek parmaklarınızın ucuyla karışım ekmek içi görünümü alana kadar yediriniz Mayalı karışımı, kalan sütü ve yumurtaları da koyup iyice karıştırarak (gerekirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz) yumuşak bir hamur elde ediniz Hamur kabının ağzını bir bezle örtüp 10 dakika buzdolabında soğutunuz

Küçük bir kapta 4 çorba kaşığı tereyağı, yarım su bardağı toz şekeri, 2 kahve kaşığı dövülmüş tarçını ve 2 çorba kaşığı kuru üzümü iyice karıştırınız Danimarka çörekleri hamurunu buzdolabından çıkarıp merdaneleyerek 7x7 cm boyutlarında kesiniz Hazırladığınız harçtan 7x7 cm boyutlarındaki her bir hamur parçasına 1 tatlı kaşığı koyup şekil veriniz

Fırınınızı yüksek sıcaklığa getirip (220°C) ısıtınız

Çörekleri bir tepsiye dizerek sıcak bir yerde 20-30 dakika bekletiniz Üstlerine çırpılmış yumurta sürüp, ısınan fırına sürerek 15 dakika pişiriniz

Tepsinizi fırından çıkarıp soğuması için bir kenara bırakınız Dilerseniz üstüne pudra şekeri serperek servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



BADEMLİ DANİMARKA ÇÖREKLERİ
  • 30 gr taze maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 500 gr (4 su bardağı) un
  • 1/2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 300 gr tereyağı
  • 2 yumurta

Harcı:
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 kahve fincanı toz şekeri
  • 90 gr çekilmiş badem (yada badem ezmesi)
  • 1/2 çırpılmış yumurta

Küçük bir kasede mayayı ezip parçalayınız; 1 tatlı kaşığı şeker ile 2-3 çorba kaşığı süt ekleyerek çatalla iyice karıştırınız Kasenin üstünü kapayıp 15-20 dakika, mayalı karışım köpürüp kabarıncaya kadar bekletiniz

Unu eleyip tuz ve 60 gr (1/4 su bardağı) toz şekerle geniş bir kaba koyunuz Tereyağdan 4 çorba kaşığı alıp, küçük parçalar halinde kaba ekleyerek parmaklarınızın ucuyla karışım ekmek içi görünümü alana kadar yediriniz Mayalı karışımı, kalan sütü ve yumurtaları da koyup iyice karıştırarak (gerekirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz) yumuşak bir hamur elde ediniz Hamur kabının ağzını bir bezle örtüp 10 dakika buzdolabında soğutunuz

Küçük bir kapta bir çorba kaşığı tereyağıyla iki kahve fincanı toz şekeri iyice karıştırınız 90 gr çekilmiş badem (yada badem ezmesi) ve 1/2 çırpılmış yumurta ekleyip koyulaşıncaya kadar karıştırınız Danimarka çörekleri hamurunu buzdolabından çıkarıp merdaneleyerek 7X7 cm boyutlarında kesiniz Hazırladığınız harçtan 7X7 cm boyutlarındaki her hamur parçasına 1 tatlı kaşığı koyup şekil veriniz

Fırınınızı yüksek sıcaklığa getirip (220°C) ısıtınız

Çörekleri bir tepsiye dizerek sıcak bir yerde 20-30 dakika bekletiniz Üstlerine çırpılmış yumurta sürüp, ısınan fırına sürerek 15 dakika pişiriniz

Tepsinizi fırından çıkarıp soğuması için bir kenara bırakınız Dilerseniz üstüne pudra şekeri serperek servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Danimarka Yemekleri - Dünya Mutfağı



DANİMARKA ÇÖREĞİ

Malzemesi:
  • 250 gram un
  • 20 gr kuru maya
  • 25 gram margarin (içine)
  • 175 gram margarin (ortasına)
  • 10 gram pudra şekeri
  • 100 gram süt
  • tuz

üstüne:
  • 200 gram pastacı kreması
  • 1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Hamur tahtasına unu eledikten sonra unu tahmini olarak dörde bölün Sonra da onun sadece bir kısmının ortasını havuz gibi açm ve buraya , az ılık sütte ezilerek macun haline getirilmiş bira mayası He sütün üçte birini katarak yoğurun Sıkıca bir hamur yapın ve Üstlerine de katan unları katarak, hamur kabarıncaya kadar aşağı yukarı 45 dakika bir tarafa bırakır Sonra bu az hamur ve unlara tuz, 10 gram pudra şekeri, yumuşatılmış 1 gram margarin ile az ılık olmak üzere kalan sütü de katın, iyice yoğurar hamur yapın Sonra bu hamuru içi yağlanmış, küçük bir tencereye koyanı üstünü hafifçe yayın ve kabarması için ılıkça bir yerde bir saat kadar kabarmaya bırakın Sonra da hamuru kabı ile buzdolabına koyarak yarım saat dinlendirin Yarım saat sonra hamuru buzdolabından çıkararak, hamur tahtasının üzerinde merdane ile 40-45 santim uzunluğunda açın Açılan hamurun üçte iki kısmına küçük ceviz büyüklüğünde parçalara kopartılmış 175 gram margarini sıralayın Sonra da üçte bir yağsız olan tarafı yağlı kısmın yarı kısmına kadar katlayın, ikiye katlanmış tarafı da diğer yağlı katın üstüne çevirerek hamuru üçe katlayın Sonra hamuru merdane ile 60-65 santim kadar uzattıktan sonra, hamuru tekrar üçe katlayın ve bir saat buzdolabında dinlendirin Bir saat sonra hamuru tekrar merdane ite 60-65 santim kadar uzatarak üçe katlayın Bu işlemi bir kere daha tekrarladıktan sonra yine hamuru buzdolabında bir saat dinlendirin Bir saat sonra hamuru yarım parmak kalınlığında dört köşe açtıktan sonra bundan 8 santim uzunluğunda uzun şeritler kesin ve kesilen her şeriti de yine sekiz santim uzunluğunda kesmek suretiyle bütün hamuru sekizer santimetre kare olarak küçük parçalara kesin Sonra da her dört köşe hamurun tam ortasına pastacı kremasından yarım kaşık koyarak hamurların dört bir ucunu kremanın üstünde birleştiriri Bunları bir fırın tepsisine yerleştirin Özerlerine fırça ile bir yumurta sarısı sürün, sonra hamurları orta ısıdaki fırında 20-25 dakika ptşirlnve servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.