|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çocuklara, peygamber, sevgisini, yerleştirmek |
![]() |
Çocuklara Peygamber Sevgisini Yerleştirmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklara Peygamber Sevgisini YerleştirmekResul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve selem- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde buyururlar ki: "Çocuklarınızı Peygamber'inize, Ehl-i beyt'ine ve Kur'an okumaya muhabbet gibi üç hasletle terbiye ediniz ![]() Kalbine Peygamber sevgisi yerleşen çocuğun duyguları değişir, şuuru gelişir, gönülden Hakk'a yönelir ![]() Resulullah Aleyhisselâm, insan hayatının her safhası için ve her sınıftan insan için; imanda, ibadette, ahlâkta müstesnâ bir numunedir ![]() Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde buyurur ki: "Andolsun ki Resulullah sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı arzu edenler ve Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir numunedir ![]() Bütün iş ve icraatlarda, ibadet ve taatlerde numune olarak insanlara o yeter ![]() Hakim-i Tirmizî -kuddise sırruh- Hazretleri buyururlar ki: "Resulullah Aleyhisselâm'ın en güzel numune olması; izinin takip edilmesi, Sünnet-i seniyye'sine uyulması, söz ve hareketlerde ona muhalefet etmekten kaçınılmasıdır ![]() Onun mürebbisi bizzat Allah-u Teâlâ'dır ![]() Bir Hadis-i şerif'lerinde: "Beni Rabb'im terbiye etti, edebimi ne güzel eyledi ![]() ![]() Allah-u Teâlâ'nın hangi emrini tebliğ etmişse, yahut kendisi ne emretmişse; onun en güzelini harfiyyen önce kendisi tatbik ederdi ![]() İnsanlara güzel ahlâkı emretti, kendisi ise bütün güzel huylarla mücessem ve muhteşem bir şekilde fazilet nümunesi oldu ![]() ![]() ![]() Ümmül-müminin Hazret-i Âişe -radiyallahu anhâ- Vâlidemiz'e, Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin ahlâkı sorulduğunda: "Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-in ahlâkı Kur'an'dı ![]() ![]() ? Ashâb-ı kiram -radiyallahu anhüm- Hazerâtı'nın çocukları, Peygamber sevgisinin doruk noktasına ulaşmışlardı ![]() ![]() Enes bin Mâlik -radiyallahu anh- der ki: "Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir bahçeye girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçlerinde Peygamber düşmanları ile savaşan gençler de vardı ![]() Abdurrahman bin Avf -radiyallahu anh- der ki: Bedir günü harp dizisinde idim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç: "O bizim peygamberimizle savaşmış, vallahi eğer eceli gelmişse canını almadan bırakmayacağım!" dedi ![]() Öteki genç de aynı şeyi söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra Resulullah Aleyhisselâm'a gelip hadiseyi anlattılar ![]() "Onu hanginiz öldürdü?" buyurdu ![]() İkisi birden: "Ben öldürdüm!" dediler ![]() Resulullah Aleyhisselâm: "Kılıçlarınızı sildiniz mi?" buyurdu ![]() ![]() ![]() Kılıçlara baktı ![]() ![]() ![]() Savaş kazanıldıktan sonra Resulullah Aleyhisselâm: "Ebu Cehil ne yaptı, kim bakıp gelecek?" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hamd olsun o Allah'a ki kuluna yardım etti, dinini üstün kıldı ![]() ![]() Onun hakkında ayrıca: "Bu ümmetin Firavunu idi ![]() ![]() Doğrudan veya dolaylı olarak Resulullah Aleyhisselâm'a dil uzatan ve eziyet veren kimselere karşı mücadele hususunda selef-i sâlihînin çocukları da aynı yolu takip etmişlerdi ![]() ? Bahreyn sakinlerinden bir grup çocuk, ucu eğri değnekle oynanan bir oyun oynuyorlardı ![]() ![]() ![]() İçlerinden bir çocuk: "Muhammed Aleyhisselâm hakkı için istersem onu bize verirsin değil mi?" dedi ![]() ![]() ![]() Bu hadise halife Hazret-i Ömer -radiyallahu anh-e duyuruldu ![]() Râvi der ki: "Yemin ediyorum, Ömer -radiyallahu anh- çocukların bu piskoposu öldürmelerine sevindiği kadar hiçbir fetih ve elde edilen ganimete sevinmemişti ![]() Şöyle söyledi: "Artık şimdi İslâm izzet buldu ve güçlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ? Ashâb-ı kiram -radiyallahu anhüm- Hazerâtı'nın çocukları Resulullah Aleyhisselâm'ın sevdiği şeyleri severlerdi ![]() Bir terzi, yaptığı bir yemeğe Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'i dâvet etmişti ![]() Enes bin Mâlik -radiyallahu anh- der ki: "Bu yemeğe Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte ben de gittim ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmud bin er-Rabi' -radiyallahu anh- der ki: "Ben beş yaşındayken Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-in bir kovada bulunan sudan ağzına alıp yüzüme püskürttüğünü hatırlıyorum ![]() ? Çocuklara bereket olması için, anneleri Resulullah Aleyhisselâm'ın eser ve eşyasına çok düşkün idiler ![]() Enes bin Mâlik -radiyallahu anh- der ki: "Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- (annem) Ümmü Süleym -radiyallahu anhâ-nın evine girer de, o yokken yatağında uyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- uyandı ve: 'Ne yapıyorsun ey Ümmü Süleym?' diye sordu ![]() Ümmü Süleym -radiyallahu anhâ-: 'Yâ Resulellâh! Çocuklarımız için bunun bereketini umuyoruz ![]() ![]() Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: 'İsabet ettin!' buyurdu ![]() Resulullah Aleyhisselâm bu sözü ile, bu hareketi benimsediğini göstermektedir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|