Türkçe İstiklal Marşı |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkçe İstiklal MarşıKorkma, sönmez bu tan yerlerinde yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak O benim ulusumun yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim ulusumundur ancak, Çatma, yulun olayım, yüzünü ey baylan ay(ça) ! Batur soyuma bir (kez) gül! Ne bu kızgınlık, bu (ne)öfke? Yaramaz sonra senin için dökülen kanlarımız Kazanımıdır, Tanrıya tapan, ulusumun özgürlük! TÜRKÇE İSTİKLAL MARŞI Prof Dr Övgün Ahmet ERCAN BAĞIMSIZLIK ÇIĞIRISI Korkma, sönmez bu tan yerlerinde yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak O benim ulusumun yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim ulusumundur ancak, Çatma, yulun olayım, yüzünü ey baylan ay(ça) ! Batur soyuma bir (kez) gül! Ne bu kızgınlık, bu (ne)öfke? Yaramaz sonra senin için dökülen kanlarımız Kazanımıdır, Tanrıya tapan, ulusumun özgürlük! Ben geçmişten beridir özgür yaşadım, özgür yaşarım Kaysa çılgın bana ildirme (zincir) vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, engelleri çiğner, aşarım Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım Batının çevrenlerine sarmışsa çelik örgülü duvar, Benim inanç dolu göğsüm gibi sınırlarım var Ulusum, korkma! Nasıl böyle bir inancı boğar, Uygarlık! dediğin tek dişi kalmış yırtıcı? Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın Kalkan et gövdeni, dursun bu utanmazca akın Doğacaktır sana söz verdiği günler Tanrı’nın Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı: Düşün altında binlerce beleneksiz(kefensiz) yatanı Sen süyek(şehit) oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, eygeyi(dünyayı) alsan da bu uçmak yurdunu Kim bu uçmak yurdun uğruna olmaz ki yulu? Süyekler(şüheda) fışkıracak toprağı sıksan, süyekler! Beni, sevdiğimi, bütün varımı alsın da Tanrı Etmesin tek yurdumdan beni asla ayrı Tinimin senden, Tanrım, şudur ancak isteği Değmesin gömütümün göğsüne (o) pis eli Bu kutsal çağrılar ki inancın kökleşmişliğinin tanıkları Ölümsüz yurdumun üstünde benim inlemeli O durumda Tanrı sevgisine dalarak bin kez eğilir –varsa-taşım, Bütün yaralarımdan, yakarışlar, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır tinim(ruhum) gibi yerden arınık ölüm; Sonra, yükselerek göğün tepesine değer belki başım Dalgalan sende tan yerleri gibi ey ünlü ay! Yarasın artık tüm senin için dökülen kanlarımız Sonsuza dek sana yok, soyuma yok ortadan kalkmak Kazanımıdır, özgür yaşamış, bayrağımın özgürlük, Kazanımdır, Tanrıya tapan, ulusumun bağımsızlık ! MEHMET AKİF ERSOY TÜRK İSTİKLAL MARŞININ YAZIMINDA MEHMET AKİF ERSOYUN KULLANDIĞI ARAPÇA SÖZLERİN TÜRKÇE KARŞILIKLARI afak: çevrenler şafak: tanyeri hür: özgür millet: ulus hak: Tanrı hakkı: edinimi, edin, kazantı, üleş, kazanım hilal: ay, ayça şanlı: ünlü arş: gök istiklal: bağımsızlık, kurtuluş hürriyet: özgürlük ebediyen: süregen, sonsuza dek izmihlal: yok olma, dağılma, göçme zaman: uçur marş: ezgi kurban: adak çevre: yüz ey: ulan nazlı: baylan kahraman: alp ırk: soy şiddet: yeğin, azış, kıykım celal: büyüklük, ululuk, kızgınlık helal: doğru, doğruç, uygun, turfa, yararlı ezel: geçmiş zincir: bağgen bend: büvet zırh: savaş giysisi na’ş: salaca ölü içinde serhaddim: sınır iman: inanç medeniyet: uygarlık canavar: yırtıcı siper: kalkan hayasızca: utanmadan va’dettiği: söz verdiği kefen: ölü giysisi şehit: ülkün dünya: yalçuk cennet: uçmak, asman vatan: yurt şuheda: şehitler, ülkünler can: dirlik, öz, kişi canan: sevgili hüda: Tanrı cüda: ayrı ruh: tin ilahi: oğan emel: amaç namahrem: sakınçlı ezan: çağrı din: öke, inanç şahadet: ülkün temel: taban ebedi: bengi, ölümsüz, sonsuz vecd: dalgınlık secde: eğilmek ceriha: yara ruhi mücerred: arı tin |
Türkçe İstiklal Marşı |
10-10-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkçe İstiklal Marşıİstiklal Marşımız sanki Türkçe değilmiş gibi Türkçe İstiklal Marşı diye sunmak doğru birşey olmasa gerek diller kelimeler insanlar gibi yaşarlar ve ölürler Yabancı kelimeleri alıp dilin içinde kaynatmak bir zenginliktir Akif'in kullandığı o zamanın Türkçesiydi Al bu marşı arplara oku bir kelime anlamazlar az çok arapça bilirim Arapçadaki çok kelime bizde ters anlamıyla kullanılır Mesela ilaç-arapçası -hasta |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|