![]() |
Serçenin Avciya Nasihati |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Serçenin Avciya NasihatiAvcinin biri kus avlamak için tuzak kurmustu ![]() Tuzaga küçük bir kus yakalandi ![]() Minik kusu eline aldi ![]() Hayret! Minik kus konusuyordu ![]() Minik kus: - "Ey büyük efendi! Sen birçok koyunlar, sigirlar, develer yedin ![]() Onlarin etlerinden bile doymadin ki, benim etimle mi doyacaksin? Ben senin disinin kovugunu bile dolduramam ![]() Sayet beni saliverecek olursan, sana üç ögüt verecegim ![]() Bu ögütlerden ilkini senin elindeyken, ikincisini su damin üstünde, üçüncüsünü ise agacin üstünde söyleyecegim ![]() Bu üç ögüdümü tutacak olursan, ömür boyu mutlu olursun ![]() ![]() Avci bu teklifi begendi ![]() Zaten eti olmayan bu küçük kusla nasil doyacakti ki? Kusun ögüdü belki ise yarardi ![]() Avci: - "Peki, söyle bakalim" dedi ![]() Minik kus: - "Elindeyken verecegim ögüt sudur: (Olmayacak seye, kim söylerse söylesin inanma) ![]() Kus, bu birinci ögüdünden sonra avcinin elinden karsidaki damin üstüne kondu ![]() - "Ikince ögüdüm: (Geçmis gitmis seyler için üzülme ![]() ![]() Kus, ikinci ögüdüne devam etti: "Benim karnimda on dirhem agirliginda çok degerli bir inci vardi ![]() O inci seni de, çocuklarini da zengin ederdi ![]() O inci senindi ama, kismetin degilmis ![]() Öyle bir inci kaçirdin ki, dünyada esi benzeri yoktu ![]() ![]() Avci, bu sözleri isitince: "Eyvah! Ben kendi elimle kendime yazik ettim ![]() ![]() Ah benim akilsiz kafam" diye üzülmeye, aglamaya ve dövünmeye basladi ![]() Kus, avcinin bu halini görünce: - "Be aptal adam! Biraz önce ben sana ne ögüt verdim? Su haline bir bak ![]() Ben sana geçen bir seye üzülme demedim mi? Sözümü anlamadin mi? Sonra sana ´Olmayacak bir söze sakin inanma´ diye ilk ögüdümü verdim ![]() On dirhemlik inciyi duyunca aklin basindan gitti ![]() Benim üç dirhem gelmeyecegimi bildigin halde, nasil içimde on dirhemlik inci bulunabilir?" dedi ![]() Avci, kusun uyarisini dinleyince, akli basina geldi ![]() - "Hayir, güzel ve akilli kus! Su üçüncü ögüdünü de söyle, öyle git ![]() ![]() Minik kus, üçüncü ögüdünü vermek için damdan agacin üstüne siçradi ve avciya alayli bir tavirla: - "Allah Allah! Ilk iki ögüdümü çok iyi tuttun da üçüncüsünü mü tutacaksin?" diyerek tamahkar avcinin haline güldü ve gögün maviliklerine dogru uçtu gitti ![]() ![]() ![]() Uykuya dalmis bilgisiz kisiye ögüt vermek, çorak yere tohum saçmaktir ![]() Abdallik ve bilgisizlik yirtigi yama kabul etmez ![]() Ey ögütcü, ona hikmet tohumunu saçmadan önce, onu yamasiz, yirtiksiz hale getir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|