Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çatal, elle, sol, tutulur, yemek, yerken

Yemek Yerken Çatal Neden Sol Elle Tutulur

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek Yerken Çatal Neden Sol Elle Tutulur



yemek yerken çatal neden sol elle tutulur

Yemek yerken çatal niçin sol elde tutuluyor?

Resmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur Sağ ellerini kullanan
insanlar için sol elle çatala hükmetmeye çalışmak sıkıntı verir Hele etin
yanında, aynı tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini
düşürmeden ağza ulaştırmak gerçekten alışkanlık ister

Bereket çorba kaşığı için
böyle bir kural yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz
Çatal - bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa
kültüründen almışızdır Her zaman rahat hareket etmeyi seven Amerikalılar ise
bu görgü kuralına pek uymazlar Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki
çatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler

Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti
ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı tekrar sağ ele almak ve bu hareketi
yemek boyunca tekrarlamak yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemek
bazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise
bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır

Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahatlık değil
alışkanlık yatıyor 1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir
toplumdu İnsanlar yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşık
kesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye
yarıyordu Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Eti
kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı Çatal
kullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti

Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeği ağza
götürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler Yemeğin temposunu
düşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı
sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp
ağza götürmeye alışılabiliyordu

Asil sınıfının her zaman zorlayıcı ve gösterişe
yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti
Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın
sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken
çatalın uçları yere bakar Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak
şekilde tutarlar

Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde
görgüsüzlük anlamına gelmiyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.