|  10-06-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  &Quot;Veni, Vidi, Vici&Quot; Ne Anlama Gelir? Biliyor Musunuz? 

Veni, vidi, vici ünlü Latince  deyiş Veni, vidi, vici Latince venire, videre, vincere fiilerinin  birinci tekil şahıs geçmiş zaman halidir  Türkçe karşılığı; "Geldim, gördüm, yendim"dir  
 Bu cümle Julius Sezar tarafından Roma senatosu'na yazılmış Zela  Savaşındaki zaferini anlatan mektupta geçer
  Sezar Tokat'ın Zile  ilçesinde Pontus'lu Pharnaces II'ye karşı kazandığı zaferin ardından  Roma Senatosuna gönderdiği mektupta bu cümleyi kullanmıştır  Bu kısa ve  özlü söz sadece Sezar'ın zaferinin büyüklüğünü değil, onun askeri  hünerini de vurgulamaktadır  Farklı bir bakış açısından (Sezar aynı  dönemde bir iç savaşı da sürdürmektedir), bu özdeyiş aristokratlardan  oluşmuş ve geleneksel olarak Rom Cumhuriyeti'ndeki en güçlü grubu temsil  eden senatoyu küçümseyişinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir  
 Tarihi kaynaklara göre, M
  Ö 100 veya 101 yılları arasında yaşadığı  tahmin edilen Roma İmparatoru Julios Sezar, Pontus asıllı Basforos kralı  2  Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar  Savaşta her 2 taraf da büyük kayıplar verir  Ancak savaşı Roma  İmparatoru Julius Sezar kazanır  Bunun üzerine dünyaca ünlü sözü  ”Veni-vidi-vici” (Geldim-gördüm-yendim) diyerek, durumu Roma'ya  bildirir  
 Sezar, Zile'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak, dünyaca ünlü bu sözünü  oraya da yazdırır
  Günümüzde Zile Kalesi'nde bulunan kitabeleri ziyaret  etmek için her yıl çok sayıda turist ilçeye gelirken, bazı tarihçiler bu  kitabenin Sezar tarafından yapılan asıl kitabe olmadığını, gerçek  kitabenin çalındığını ve nerede olduğunun tespit edilemediğini, ama bu  sözün Zile İlçesi'nde söylendiğinin tüm kaynaklarda geçtiği de ifade  edilmektedir  Ayrıca Zile'nin Yıldıztepe Kasabası'ndan çıkarılan pek çok  antik eserin üzerinde ”Veni-vidi-vici” yazısının görüldüğü ifade edilmektedir  
 Popüler kültürde

”Veni-vidi-vici”, sosyal rekabet veya iş dünyasında sıkça kullanılan  Latince terimlerdendir
  Örneğin, kârlı bir işi başarıyla alan idareci  şaka ile karışık bir şekilde bu kalıbı söyleyebilir  Popüler kültürde  çeşitli televizyon programlarında farklı özellikler atfedilerek (sihirli  olduğu gibi) kullanılmıştır  Ayrıca birçok farklı müzik türünden grup  ve müzisyenin şarkılarında geçmiştir  Bazı film ve afişlerde de  kullanılmıştır  Bu deyiş ayrıca Philip Morris şirketinin ünlü sigarası  Marlboro'da slogan olarak kabul edilmiştir  
 | 
	|  |   |