Pastırma Nereden Gelmektedir?

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pastırma Nereden Gelmektedir?







Pastırma et, tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak, sarmısak ve çemenle bastırılıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceğidir Etler bastırılarak yapıldığı için “bastırma” ismi verilmiştir Daha sonra bu kelime halk arasında “pastırma” olarak değiştirilmiştir Ülkemizde özellikle Kayseri yöresinin pastırmaları ünlüdür Peki pastırmayı ilk kim buldu?
Pastırma, çok eski bir Türk yemeği ve et konservesidir Tarihi Orta Asya’da yaşayan Hun ve Oğuz Türklerine kadar ulaşmaktadır Türkler savaşçı oldukları için, hayatlarının ekserisi at üzerinde geçer, sağa sola çok göç ederlerdi Yola ve savaşa giderlerken gıdasız kalmamak, fazla zaman harcamamak için, yanlarına tuzlanmış sığır ve buna benzer hayvan etleri alırlardı Bu etleri deri dağarcıklar yani kılıflar içine, bazan da açıktan atın eğerine bağlayarak, bacaklarının arasına iyice sıkıştırırlardı Tuzlanmış et parçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla “pastırma” haline gelmiş olurdu Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu, savaşçı hiç zaman kaybetmeden bu kolay ve besleyici etleri biraz keser yer, gıdasını alırdı
Yurdumuza pastırmanın hangi tarihlerde geldiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır Bazı tarihî kayıtların verdiği bilgilere göre Selçuklular tarafından Anadolu’ya getirildiği tahmin edilmektedir Pastırma, Türkler vasıtasıyla Rumeli’ye, Balkanlar’a ve çevresine götürüldü Oralarda tutulan ve sevilen bir yiyecek halini aldı
Türkiye’de en iyi ve en çok pastırma Kayseri’de yapılmaktadır Kayseri dendiği zaman hemen pastırması akla gelir Yurdun her yerinde ve doğu illerinde de pastırma yapılmaktadır
Pastırmanın yapılışı:
Genelde sığır, at, deve etinden yapılan pastırma, koyun, keçi etinden de yapılmaktadır En kaliteli pastırma ise sığır etinden olmaktadır
Sığırların sırtlarından ve sinirsiz yerlerinden ayrılan az yağlı veya hiç yağı olmayan et parçaları önce parçalar halinde bölünüp bolca tuzlanır Hazırlanmış tahtalar içinde iyice dövülür Daha sonra bastırılarak çemen tohumu, kırmızı biber ve tuz karışımından meydana gelen bulamaç, dövülmüş etin üzerine sürülür Bu şekildeki bulamaca “çemen” ismi verilmektedir Pastırmanın üzerine sürülen bu
maddeler, ete çok güzel koku vererek, uzun bir müddet kokuşmasını önler Pastırma yapımına yaz ayının sonunda, sonbahar mevsiminin ortalarında başlanır Hazırlanmış, tuzlanmış ve çemenlenmiş parçalar rüzgarlı yerlerde kurutularak hazır hale getirilir
Pastırma, çok kuvvetli albüminli bir gıdadır Bilhassa bedenen çalışan insanlar için bol enerji kaynağıdır Hazmı çok kolaydır Etin esas gıda değeri eksilmediği, bileşimindeki su miktarı azalmış olduğundan az bir pastırma parçasında çok miktarda etin yerini tutan besin ve kalori değeri mevcuttur Pastırma yapımında kullanılan etlerde hile az olduğu için, yapılmakta olan diğer et konservelerinden besin değeri daha fazladır
Pastırmanın, sırt, kuşgönü, şekerpare, sırtyağlı, dilme vb çeşitleri vardır İyi pastırma koyu kırmızı renktedir Açık kırmızı renkte olan pastırmalar iyi kalite değildir Ağızda lastik gibi uzar, besin değeri azdır
ilkkimbuldu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.