![]() |
Ajan (Salt) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ajan (Salt)Ajan (Salt) ![]() ![]() ![]() Filmde, bir CIA ajanı olan Evelyn Salt, Rusya hesabına çalışan bir “uykudaki” casus olmakla suçlanır ![]() şeyin kendisini durdurmasına izin vermemelidir; ancak kaçma çabaları, amaçlarına daha da şüpheyle yaklaşılmasına neden olur ![]() di Bonaventura, “uykudaki casus” kavramının bir hayal olmadığını söylüyor ![]() olduklarına şüphe yok,” diyor ![]() ![]() harekete geçmek için gerekirse yıllarca beklemesi fikrinde gerçekten gizemli ve seksi bir şeyler var ![]() Perkash “Bu filmi gerçekten eğlenceli kılan şey, bir aksiyon filmi olmasının yanı sıra, karakterin kimliği etrafında gelişen bir gizem filmi de olması—'kim bu Salt?' diyor ![]() di Bonaventura “Salt içinde pek çok öğe barındırıyor,” diye açıklıyor ![]() bir macera, bir aksiyon filmi, bir casus filmi, etkileyici bir aşk öyküsü ve nefes kesici aksiyon sahnelerine sahip bir film ![]() Filmde, bir mültecinin kendisini bir köstebek, uykudaki tüm Rus casuslarının uyanıp Birleşik Devletler'e karşı savaşı başlatacağı gün olan X Günü'nü başlatacak kişi olmakla suçladığı Evelyn Salt'un kaçarak masumiyetini kanıtlaması gerekmektedir ![]() Jolie “X Günü CIA içinde hâlâ tartışma yaratan bir konu,” diyor ![]() tam bir saçmalık olduğunu düşünüyor, bazıları da sadece gerçek olduğuna değil, uykudaki ajanların belli olaylar için uyandırılmış olduğuna inanıyor ![]() yaklaştığımızda, biraz hayali olduğunu düşündük; ama daha fazla bilgiye ulaştığımızda, tahmin ettiğimizden çok daha gerçekçi olduğunu anladık ![]() dünya kurgudan çok daha garip ![]() ![]() Örneğin, Sovyetler Birliği'nin ve daha sonra Rusya'nın, 1980'li ve 90'lı yıllarda bir istihbarat ağı kapsamında Batı ülkelerine, o ülkenin vatandaşı olarak görünen ve on beş ila yirmi yıl, belki de daha fazla süreyle sahte kimlikle yaşayan gizli ajanlar görevlendirdiğine inanılıyor ![]() geçtiklerinde, Birleşik Devletler'de bir dizi sabotajın ve terör saldırısının gerçekleşeceği “X Günü”nü düzenleyerek, Rusya'yla büyük çapta bir savaşı başlatacaklardı ![]() Estonya'da ve Kanada'da açığa çıkarıldı; eski FSB görevlisi Alexander Litvinenko'nun 2006 yılında Londra'da zehirlenerek öldürülmesi ise gizemini hâlâ koruyor ![]() hayatlar yaşadıkları varsayılan bir grup insan Birleşik Devletler federal savcıları tarafından tutuklanarak bir casus şebekesinin parçası olmakla ve sahte kimliklerle Rusya hesabına çalışmakla suçlandı ![]() Filmin yönetmeni Phillip Noyce, “uykudaki casusların var olduğundan şüphem yok,” diyor ![]() ilk gününden beri var olan bir şey ![]() bile, uzun süredir beklemede olan casusların bir anda göreve çağırılmaları halinde ne olacağını merak ederdim ![]() Oyuncu Liev Schreiber için, kadroya katılma ihtiyacı hissetmesine neden olan şeyler de öykünün merkezindeki bu merak uyandırıcı sorular oldu ![]() casusluk örgütlerine ne oldu?” diye soruyor Schreiber ![]() örgütlerinin dağılmış olabileceğini ama örgüt üyelerinin, yani ajanların ortadan yok olmadığını söylüyor ![]() onlardan biri olduğu iddia edilirse? “Bu ajanlar, bugünün politik ikliminde geçerliliği kalmamış düşünce tarzlarıyla işlenmiş,” diye devam ediyor ![]() Phillip'in ve benim ilgilendiğimiz konu, bu ![]() Jolie, canlandırdığı karakteri “anlaşılır şekilde insanlarla yakınlaşmaktan, özellikle evlenmekten çekinen biri,” olarak tanımlıyor, “çünkü bu, sevdiği adamı ateş hattına atmak olur ![]() CIA ajanı ile evlenmenin getireceği riskleri kabul eden bir adamla evlidir ![]() CIA konusunda filmin teknik danışmanlığını üstlenen Melissa Boyle Mahle, teşkilatta 16 yıl ajanlık yapmış biri ![]() diyor ![]() konuşabilecekleri bir yakınlarının olmaması halinde normal bir hayat süremeyeceklerini öğrendi ![]() her gün nelerle uğraştığınızı—ne üzerinde çalıştığınızı, ne tür bir tehlike içinde olduğunuzu ya da nereye gittiğinizi— bilmek zorunda değil ![]() Jolie, bir CIA ajanının evlenmesinin sıra dışı bir şey olmadığını söylüyor; ancak bu işin, ilişki üzerindeki etkisi büyük ![]() konuştuğumda, organizasyondan ayrıldığında çok rahatladığını söyledi; yıllar boyu ne yaptığı ya da nereye gittiği konusunda konuşamaması, kocasıyla tüm ilişkisini değiştirmiş ![]() ve eşinden ne kadar uzak olduğunun farkına varamamış ![]() Mahlei “Bu durum her ilişkide bir boşluk, bir kara delik yaratır,” diyor ![]() bir ilişki içinde olmak çok önemli ama eşinize veya çok yakın hissettiğiniz birine bir şeyleri anlatamadığınızda durum çok zorlaşıyor ![]() Jolie rolüne hazırlanmak için iyice araştırma yaptı ![]() diyor Jolie ![]() edemeyeceğiniz sevimli, tatlı kadınlar ama her an tehlikenin içindeler ![]() Joyce, Mahle ve diğer eski casuslarla kurduğu iletişim sayesinde Jolie'nin, uykudaki bir casus olmakla suçlanan bir ajanın gerçekte ne yapacağını öğrendiğini söylüyor ![]() yaptıklarını, yakalanmaktan nasıl kaçtıklarını öğrendi,” diyor yönetmen ![]() Mahle, “Angelina rolünün incelikleriyle ve öykünün gidişatıyla ilgilendi ![]() hayali bir öykü; biz de bunu gerçek dünyada geçen bir senaryoya uydurmak için çalıştık ![]() , özellikle de karakteri; oynadığı karakterin inandırıcı olması gerekiyordu ![]() Uykudaki bir casus olmakla suçlanan birinin ne hissedeceği, nasıl tepki vereceği, ne gibi seçeneklere sahip olacağı konusunda çok kesin çizgilerle konuştuk ![]() Yapımcılar, Jolie'yi seçerek öykünün aksiyon kısmında gaza basabileceklerini hissettiler ![]() Mahle “Salt yüz yüze dövüşte, agresif bir şekilde dövüşüyor,” diyor ![]() bazı filmlerde –kadın olduğum için—aksiyonu güzel gösterme eğilimi hissediyordum ![]() köstebek olmakla suçlanan eğitimli bir ajanın dövüşmesini tanımlamak için uygun bir kelime değil ![]() “Angelina tam bir profesyonel,” diye ekliyor yapımcı di Bonaventura ![]() eğlenceli, isterse aksiyon dolu bir sahne olsun; her şeyini veriyor ![]() zorlamak isteyen biriyle çalışmak gerçekten harika ![]() Yapımcılar, filmi yönetmesi için, filmleri arasında başrolünü CIA analisti Jack Ryan rolündeki Harrison Ford'un oynadığı Clear and Present Danger/Açık Tehlike vePatriot Games/Tehlikeli Oyunlar'ın da bulunduğu, politik gerilimlerin usta ismi Phillip Noyce'u ekibe dahil ettiler ![]() di Bonaventura “Bazen aksiyon, filmi boğabilir; ama Phillip gerçekten dengeyi iyi tutmayı biliyor,” diyor ![]() özdeşleştirebileceğiniz kişiler olmasını sağlıyor ![]() yaptıklarını anlıyorsunuz ![]() “Bu filmi çekmek istememin basit bir nedeni var—senaryoyu okuduğumda, bunun izlemek isteyeceğim türde bir film olduğunu gördüm ![]() Noyce ![]() patlamış mısırlık filmlerin kurgusunu baş döndürücü bir şekilde birleştirdiğini gördüm ![]() içindeki yetişkini ve her yetişkinin içindeki çocuğu sevindiren, sizi koltuğunuza mıhlayacak bir macera için mükemmel bir reçete sunuyor ![]() Aslında, Noyce konuyla yıllardır ilgiliydi—hatta bu konuyla birlikte doğmuştu ![]() CIA'den önce var olan OSS Stratejik Hizmetler Bürosu)'nun Avustralya'daki karşılığı olan Z Özel Kuvvetleri için çalışıyordu ![]() büyülenerek büyüdüm ![]() insanları izleyerek, bir iki saat onları gözleyerek geçirirdim ![]() istiyordum ama olmadı işte ![]() CIA teknik danışmanı olan Mahle, “Yönetmenin eğlenceli, heyecanlı ve gerilimli bir film yapmak için kendini adaması tüm bunları yaparken gerçekçiliği göz önünde bulundurması beni gerçekten etkiledi ![]() filminde gerçekçi bir şey bulamazsınız; ama Phillip konuya “Evet, gerçekten böyle olabilir,” diyerek yaklaştı ![]() ayrıntılar da onun için önemliydi,” diyor ![]() Jolie'ye göre, Noyce yaptığı her filmde karakterler hakkındaki ayrıntıları kapsamlı bir şekilde araştırıyor ![]() doldurmamıza yardım etmek için küçücük detaylar getiriyor,” diyor ![]() ilgili bir filmde, filmin ardındaki istihbaratı o sağlıyor ![]() “Phillip'in ritmi, oyuncularla yakından ilgili,” diye ekliyor Lorenzo di Bonaventura ![]() “Yaptıkları işte ve olanların her anında tam bir konsantrasyon söz konusu; Phillip sahneyi izlerken neredeyse kıvranıyor ![]() olmasını istediği yeri hissedebiliyorsunuz ![]() Salt'un CIA'deki amiri Ted Winter'ı canlandıran Liev Schreiber için, Noyce'un çalışmasını izlemek ders niteliği taşıyordu ![]() olarak daima hayranlık duyduğum biri,” diyor yakın zamanda ilk filmini yönetmiş olan Schreiber ![]() ![]() Schreiber The Manchurian Candidate ve Defiance filmlerdeki dram yönü ağır basan rolleriyle tanınsa da, yakın zamanda X-Men Origins: Wolverine ile aksiyona da adım attı ![]() onunla çalışmak harikaydı,” diyor ![]() biliyor ![]() Schreiber, Salt'un senaryosu kendisine gönderildiğinde, onu bir çırpıda okuduğunu söylüyor ![]() ![]() okuyuverdim ![]() ![]() ![]() Schreiber'ın ilgisini çeken bir şey de, yeni bir kimlik altında saklanan, uykudaki bir casusun avlanması kavramıydı ![]() oynadığı rolde kaybolan sivil polisler hakkında birçok hikâye duymuştum,” diyor ![]() “Bağlılıklarının kime ait olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşıyorlardı ve görevden çekildikten sonra ciddi şekilde terapi görmeleri gerekiyordu ![]() yardım etmek istemekle onu yakalamak istemek arasında sıkışıp kalan Winter'ın boğuşması gereken soru buydu: Çok iyi tanıdığı kişi, aslında bambaşka biri olabilir mi? Jolie, Schreiber'ı “öylece oturmayan oyunculardan biri,” olarak tanımlıyor ![]() çalışıyor; ekibe katıldığında, oynadığı karakteri daha büyük ve daha güçlü hale getireceğini biliyorduk ![]() Benzer şekilde, yapımcılar, Salt'un izini sürerek onu yakalamakla görevli Peabody'ye gereken yoğunluğu verecek, yüksek enerjiye sahip bir oyuncu arayışı içindeydi ![]() CIA'in karşı istihbarat biriminin bir ürünü olan karakter, çok da sempatik bir tipleme değil ![]() diye açıklıyor ![]() gibi filmlerde izlediğimiz, Olivier Ödülü sahibi İngiliz oyuncu Chiwetel Ejiofor'un rolü üstlenmiş olmasından özellikle memnun ![]() bir adam ![]() ![]() Ejiofor senaryonun sınırları zorlayan aksiyondan daha fazlasını sunduğunu gördü ![]() “Tempolu ve heyecanlı bir film,” diyor ![]() gerilim, paranoyak öğeler taşıyan bir macera; karakterler de çok gerçekçi ![]() Davaya bakan karşı istihbarat görevlisi olan Peabody'nin görevi, mültecinin Salt hakkında doğru mu yoksa yalan mı söylediğini anlamaktır ![]() takip—kadını fiziksel olarak yakalamak ve bir köstebeğin var olup olmadığını, varsa bu kişinin Salt olup olmadığını çözmek,” diyor Ejiofor ![]() kedi fare oyununa dönüşmesine yol açıyor ![]() di Bonaventura, “Peabody, neye mal olursa olsun Salt'u yakalamak istiyor,” diye devam ediyor ![]() ![]() Bence insanlar, Peabody'nin takip ettiği Evelyn Salt için endişe edecekler ![]() Rakibini canlandıran Ejiofor'la iyi bir ilişki kurmak, Jolie için önemliydi ![]() filmde düşmanınızı oynayan kişiyle çok, çok iyi geçinmek önemli; çünkü dövüş sahnelerinde biraz daha cüretkâr oluyorsunuz,” diyor ![]() geçirdik ![]() Ürünün Resimleri: ![]() Ürün Özellikleri :
Piyasa Fiyatı - 13 ![]() ![]() 4,90 TL |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|