|
|
Konu Araçları |
bilgi, cahit, eserleri, hakkında, hayatı, kimdir, sıtkı, tarancı, tarancının |
Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında Bilgi |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında BilgiCahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında Bilgiler Nelerdir? Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında Bilgi CAHİT SITKI TARANCI Tarancı, 1946 CHP Şiir Yarışması'nda birincilik kazanmıştı 'Otuzbeş Yaş' şiirinin yazarı Cahit Sıtkı Tarancı, 1956'da tedavi gördüğü Viyana'da 46 yaşında öldü Türk şiirinin en büyük ustalarından Cahit Sıtkı Tarancı, 1 ocak 1910'da Diyarbakır'da doğdu Mülkiye Mektebi'nde başladığı yüksek öğrenimini, Paris'te Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlamak istediyse de, İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine, yurda dönmek zorunda kaldı Çevirmen olarak çalıştı Ağır bir hastalığa yakalandı Tedavisi için gönderildiği Viyana'da 12 ekim 1956'da öldü Ankara'da toprağa verildi Şiir yazmaya lise yıllarında başlayan Tarancı, 'Otuz Beş Yaş Şiiri'nin 1946 CHP Şiir Yarışması'nda birincilik kazanmasıyla ününü pekiştirdi Şiirlerinde yaşamın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan şair, anlatım gücüyle dikkat çekti 'Ömrümde Sükut', 'Otuz Beş Yaş', 'Düşten Güzel', 'Sonrası' adlı şiir kitapları ile arkadaşı Ziya Osman Saba'ya gönderdiği mektupların toplandığı 'Ziya'ya Mektuplar' adlı kitapları yayımlandı Ölümünden sonra yayımlanan 'Yazılar' isimli kitabı, gazetelerde kalmış 22 öyküsünü, hikayeciliği ve hikayeleri ile makalelerini ve konuşmalarını içerir Otuz Beş Yaş Şiiri Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder Dante gibi ortasındayız ömrün Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz? Ya gözler altındaki mor halkalar? Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? Zamanla nasıl değişiyor insan! Hangi resmime baksam ben değilim Nerde o günler, o şevk, o heyecan? Bu güler yüzlü adam ben değilim; Yalandır kaygısız olduğum yalan Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız; Hatırası bile yabancı gelir Hayata beraber başladığımız, Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir; Gittikçe artıyor yalnızlığımız Gökyüzünün başka rengi de varmış! Geç farkettim taşın sert olduğunu Su insanı boğar, ateş yakarmış! Her doğan günün bir dert olduğunu, İnsan bu yaşa gelince anlarmış Ayva sarı nar kırmızı sonbahar! Her yıl biraz daha benimsediğim Ne dönüp duruyor havada kuşlar? Nerden çıktı bu cenaze? ölen kim? Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar? Neylersin ölüm herkesin başında Uyudun uyanamadın olacak Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında? Bir namazlık saltanatın olacak, Taht misali o musalla taşında |
Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında Bilgi |
09-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hayatı Ve Eserleri Hakkında BilgiCAHİT SITKI TARANCI'NIN ŞİİRLERİ A ABBAS AFFET BİZİ LAMBA AKŞAM VAKTİ ANNE NE YAPTIN? AŞK ADAMI AŞK MASALI AŞK İLE AŞK! B BAHAR SARHOŞLUĞU BAHAR YELİ BATAN GEMİ BEN ÖLECEK ADAM DEĞİLİM BEN AŞK ADAMIYIM BİLMEZLERKİ BU KABİRLE YOKTUR ALAKAM BİR BAYRAM YEMEĞİNDE BİR DE BAKMIŞIM Kİ ÖLMÜŞÜM BİR GÜZEL BİR KAPI AÇIP GİTSEM BİR LAHZAM BİR MEMLEKET İSTERİM BİR UMUT BİZ NERDEYİZ SEVGİLİM BUGÜN CUMA BUGÜN HAVA GÜZEL C/Ç CAN YOLDAŞI ÇİLİNGİR SOFRASI ÇOCUKLUK ÇÖKÜYORUM D DALGIN ÖLÜ DAR KALIP DEĞİŞİK DENİZ DESEM Kİ E EDA ESKİ SAADETİNLE ESMER GÜZELİ YARİM F G/Ğ GARİP KİŞİ GARİPLİK GECE ŞARKISI GECE BİR NETİCEDİR GEL ÇADIR KUR GENÇLİK BÖYLEDİR İŞTE GİDİYORUM GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN GÜN OLUR Kİ GÜNDÜZ GÜNEŞE AİT ÇOCUK H HATIRALAR HEP YAŞADIĞIMA DAİR HEPİMİZE DAİR HER GECE Mİ BU UYKUSUZLUK? HER GÜNKÜ ÖLÜM I/İ İKİ SES İLK AŞKLAR İMKANSIZ DOSTLUK İNSANOĞLU J K KAR VE BEN KARASEVDA KORKTUĞUM ŞEY KORKULU KÖPRÜ KORKUNÇ GÜZEL KULAK VER Kİ L M MADEM Kİ VAKİT AKŞAM MEMLEKET MEMLEKET İSTERİM MİSAFİR N NEDEN SONRA O/Ö OTUZBEŞ YAŞ ŞİİRİ ÖLÜMDEN SONRASI ÖMRÜMDE SÜKUT P PAYDOS PERİŞAN SOFRA R ROBENSON RÜYAMIZ S/Ş SABAH DUASI SANATKARIN ÖLÜMÜ SAYIKLAYAN AĞAÇ SEN DE HER ŞEY GİBİ SEN YOKSUN Kİ SERENAD SON GECE ŞAŞIRDIM KALDIM ŞAŞKIN DÜNYA ŞUBAT GÜNÜ T TALİHSİZ TREN TUTSAM ELLERİNDEN AĞLARSIN U/Ü V VAR Y YAĞMUR YAĞADURSUN YALAN DÜNYA YALNIZLIK MACERASI YALNIZLIK YAŞIM İLERLEDİKÇE YÜREK Z |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|