|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besin, dikkat, edilmelidir, gıda, nelere, olmalıdır, temizliği |
![]() |
Gıda Ve Besin Temizliği Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Ve Besin Temizliği Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?Gıda Ve besin Temizliği Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir? Gıda Ve besin Temizliği Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir? Yaşam düzeyinin artması birlikte teknoloji bi şekilde verilen hizmetin doğal bi şekilde daha da iyi olması beklenmektedir ![]() ![]() ![]() Dünya besin sektöründeki gelişmelerle ülkemiz besin sektöründeki gelişmeler karşılaştırıldığında , gerek mevcut olanaklar ve gerekse üretici ve tüketici bilinci açısından ele alındığında üzücü fakat hakikat olan, kritik eksikliklerin olduğudur ![]() Yaşam düzeyinin artması birlikte teknoloji bi şekilde verilen hizmetin doğal bi şekilde daha da iyi olması beklenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, besin konularında öngörülen esas ilke; tüketicinin sağlıklı ve kaliteli gıdalarla beslenerek gerek hastalık etmenlerinden ve gerekse kafi ve dengeli beslenme yönünden sağlığının korunması ve besin alımında aldatılmasının önlenmesidir ![]() Ülkemizde %60-70lere varan genç 1 nüfus kitlesi bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda sanayii, besin maddelerini üretim bölgelerinden toplayan, taşıyan,işleyen ve dağıtan sanayii dalıdır ![]() ![]() Nüfus artışı ve süratli kentleşme, besin bilim ve teknolojisindeki gelişmeler, beslenme ve besin hijyenine verilen ehemmiyet, yeme alışkanlıklarındaki değişmeler, dış pazara açılma, dağıtım ve pazarlama sistemlerindeki yenilikler v ![]() ![]() Ancak, besin üretimi 1 sanayi dalı bi şekilde ele alındığında diğer sanayi dallarında olduğu gibi başarı, standartlara ve tüketicinin beklentilerine elverişli besin maddesini bütün vakit eşdeğer kalitede, istenilen miktarda ve en ekonomik biçimde üretilmesine bağlıdır ![]() Gıda hammaddesinin işletmeye girmesinden başlayarak mahsül elde edilmesi aşamasına kadar ki üretim zincirinde ürüne muhtelif kaynaklardan mikroorganizma kontaminasyonu söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda kaynaklı afiyet sorunlar; Doğrudan besin maddelerinden kaynaklanabileceği gibi , Olumsuz etraf şartları, Üretici ve tüketicilerin besin hijyeni konusunda olumsuz veri, tutum ve davranışları Gelişen teknolojiye rağmen hala ilkel metotlarla besin üretiminin sürek etmesi, Toplumda besin kaynaklı hastalık taşıyıcılarının varlığı, Hayvanlardaki zoonotik hastalıklar ve benzeri 1 epey etmenler besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilmektedir ![]() Mikroorganizmaların gıdalara toprak, hava, su, besin işçileri, insan ve hayvanların bağırsak sistemleri, böcekler, kemirgenler, kuşlar ve birtakım evcil hayvanlar, besin işletmelerinde kullanılan hammadde, muhtelif alet ekipman ve kaplar, bundan sonra ve atıklar birlikte hammadde, ara mahsül ya da son ürünün, temas ettiği bütün türlü yüzeyden bulaşabilir ![]() ![]() Bulaşma kaynakları kapsamlı olarak; insan‚ hayvan ve etraf bi şekilde sıralanabilir ![]() ![]() sanitasyon konusunda bilinçli olması, sonucun başarısı açısından önemlidir ![]() Özellikle ishal ve kusma gibi belirtiler gösteren hastalıklar birlikte boğaz ve derisinde muhtelif enfeksiyonlara sahip şahıslar, idareci tarafından derhal rapor edilmeli ve bu şahıslar asla 1 ünitede çalıştırılmamalıdır ![]() Enfeksiyon ve intoksikasyona sebep olan mikroorganizma örnekleri verilecek olursa; toprak ve su kaynaklı gıdalara bulaşan bakteriler arasında; Bacillus, Clostridium, Enterobakter vb ![]() ![]() ![]() Gıda zehirlenmesine niçin olan bakterilerden en önemlileri; Staphylacoccus, Salmonella, Streptococcus, Clostridium v ![]() ![]() ![]() çıkmakta olup, baş dönmesi, baş dönmesi, kusma ve ishal birlikte kendini gösterip, 12-24 saat sürmektedir ![]() Zehirlenmenin görüldüğü gıdalar: Soğuk et, tavuk, kuru mamuller ![]() Mikroorganizma kaynaklı hastalıkların artma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz ![]() Hazır besin üretimi ve tüketimindeki artışlar, Toplu besin tüketimlerinin artması ( zehirlenmelerin baş göstermesi) Kentlerdeki nüfus yoğunluğunun artması ve buna bağlantılı bi şekilde plansız şehirleşme ve alt bina yetersizlikleri, Beslenme alışkanlıklarındaki değişmeler, Turistik ve ticari amaçlı gezilerin gelişen ulaşım kolaylığına bağlantılı bi şekilde hızla artması, Genel bi şekilde insanların bağışıklık sisteminin zayıflaması, Sağlık kontrollerinin daha düzenli tutulmasıdır ![]() Bütün bu istenmeyen olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde besin hijyeninin önemi 1 defa daha kendini göstermektedir ![]() Hijyen; insan sağlığının korunması ve uzun süre yüksek düzeyde tutulması amacına yönelik olup,* Sanitasyon; insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların bulundukları ortamdan olabildiğince uzaklaştırılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın kontaminasyonda aracı olan en kritik organı elleridir ![]() ![]() ![]() ![]() GIDA VE GIDA HİJYENİ GIDA VE GIDA HİJYENİ GÜVENLİ GIDA HAZIRLANMASINDA DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATININ on ALTIN KURALl TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ** GEREKEN KURALLAR Günümüz teknolojisi, kendini devamlı geliştiren, yenileyen, iyiyi daha iyiyi yakalama arzusunda olan yükselmelerle daima gündemde kalma başarısına ulaşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşam düzeyinin artması birlikte teknoloji bi şekilde verilen hizmetin doğal bi şekilde daha da iyi olması beklenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, besin konularında öngörülen esas ilke;* Tüketicinin sağlıklı ve kaliteli gıdalarla beslenerek gerek hastalık etmenlerinden ve gerekse kafi ve dengeli beslenme yönünden sağlığının korunması ve besin alımında aldatılmasının önlenmesidir ![]() Ülkemizde %60-70lere varan genç 1 nüfus kitlesi bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlantılı etraf kirliliği ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve emniyetli besin teminini zorlaştırmaktadır ![]() Gıda sanayii, besin maddelerini üretim bölgelerinden toplayan, taşıyan,işleyen ve dağıtan sanayii dalıdır ![]() ![]() * Nüfus artışı ve süratli kentleşme, Gıda bilim ve teknolojisinde ki gelişmeler,* Beslenme ve besin hijyenine verilen ehemmiyet, Yeme alışkanlıklarındakideğişmeler, Dış pazara açılma, Dağıtım ve pazarlama sistemlerindeki yenilikler v ![]() gıda* sanayinin gelişmesinde epey kritik roller oynamaktadır ![]() Ancak, besin üretimi 1 sanayi dalı bi şekilde ele alındığında diğer sanayi dallarında olduğu gibi başarı, standartlara ve tüketicinin beklentilerine elverişli besin maddesini bütün vakit eşdeğer kalitede, istenilen miktarda ve en ekonomik biçimde üretilmesine bağlıdır ![]() Gıda hammaddesinin işletmeye girmesinden başlayarak mahsül elde edilmesi aşamasına kadar ki üretim zincirinde ürüne muhtelif kaynaklardan m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan besin maddesinde epey sayıda m ![]() ![]() ![]() Gıda kaynaklı afiyet sorunlar;* * Doğrudan besin maddelerinden kaynaklanabileceği gibi ,* Olumsuz etraf şartları,* Üretici ve tüketicilerin besin hijyeni konusunda olumsuz veri, tutum ve** davranışları* Gelişen teknolojiye rağmen hala ilkel metodlarla besin üretiminin sürek etmesi,* Toplumda besin kaynaklı hastalık taşıyıcılarının varlığı,* Hayvanlardaki zoonotik hastalıklar* ve benzeri 1 epey etmenler besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilmektedir ![]() Mikroorganizmaların gıdalara toprak, hava, su, besin işcileri, insan ve hayvanların bağırsak sistemleri, böcekler, kemirgenler, kuşlar ve birtakım evcil hayvanlar, besin işletmelerinde kullanılan hammadde, muhtelif alet ekipman ve kaplar, bundan sonra ve atıklar birlikte hammadde, ara mahsül ya da son ürünün, temas ettiği bütün türlü yüzeyden bulaşabilir ![]() ![]() * Bulaşma kaynakları kapsamlı olarak; İnsan¸ hayvan ve etraf bi şekilde sıralanabilir ![]() ![]() ![]() Özellikle ishal ve kusma gibi belirtiler gösteren hastalıklar birlikte boğaz ve derisinde muhtelif enfeksiyonlara sahip şahıslar, idareci tarafından derhal rapor edilmeli ve bu şahıslar asla 1 ünitede* çalıştırılmamalıdır ![]() Enfeksiyon ve intoksikasyona sebep olan mikrooorganizma örnekleri verilecek olursa;* * Toprak ve su kaynaklı gıdalara bulaşan bakteriler arasında; Bacillus, Clostridium, Enterobakter v ![]() İnsan ve hayvanların bağırsak sistemlerinde sık bi şekilde bulunan mikroorganizmalar; Escherichia, Salmonella, Shigella, Staphylococcus v ![]() Burada m ![]() ![]() E ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salmonella; İnsan ve hayvanların bağırsak sistemlerinde mekan almasına rağmen, gıdalara da dışkı birlikte bulaşmış diğer kaynaklardan** bulaşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|