|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besin, besinler, besinlerdeki, bulunur, gruplarında, maddeler, maddeleri, neler |
![]() |
Hangi Besin Maddeleri Hangi Besinler Gruplarında Bulunur? Besinlerdeki Maddeler Neler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Besin Maddeleri Hangi Besinler Gruplarında Bulunur? Besinlerdeki Maddeler NelerHangi Besin Maddeleri Hangi Besinler Gruplarında Bulunur? Besinlerdeki Maddeler Neler Hangi Besin Maddeleri Hangi Besinler Gruplarında Bulunur? Besinlerdeki Maddeler Neler BESİN MADDELERİ Canlılar tarafından tüketilen besin maddeleri değişik şekillerde gruplandırılabilir ![]() A ![]() 1 ![]() Bunlar karbonhidratlar yağlar ve proteinlerdir ![]() Açlık anında tüketim sırasına göre; Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır ![]() Solunum kolaylığı sırasına göre; Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır ![]() Sağladıkları enerji miktarına göre; Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır ![]() 2 ![]() Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar ![]() ![]() 3 ![]() Düzenleyici besin maddeleri hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar ![]() ![]() B ![]() Organik besin maddeleri; proteinler yağlar karbonhidratlar ve vitaminlerdir ![]() İnorganik besin maddeleri; su ve madensel maddelerdir ![]() 1 ![]() Karbonhidratlar adından da anlaşılacağı gibi karbon hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() a ![]() ![]() ![]() Disakkaritin Adı Oluşan Monosakkaritler Kaynağı Sükroz +H2O Glikoz + Fruktoz Bitki Maltoz + H2O Glikoz + Glikoz Bitki Laktoz + H2O Glikoz + Galaktoz İnsan ve memeli hayvan sütü Tablo : Disakkaritlerin Sentezi ve Özellikleri b ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Depo Polisakkaritler Nişasta : Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() Glikojen : İnsanlarda ve hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() Yapısal Polisakkaritler Selüloz : Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() ![]() Kitin : Eklem bacaklılar grubundaki hayvanların dış iskeletine ve birçok mantarın çeper yapısına katılır ![]() Her dört polisakkarit de glikozun polimeri olduğu halde fiziksel ve kimyasal özellikleri farklıdır ![]() ![]() 2 ![]() Yapısında karbon hidrojen oksijen azot ve bazılarında bunlara ek olarak kükürt ve fosfor da bulunabilir ![]() Protein moleküllerinin yapısında en fazla 20 çeşit amino asit bulunabilir ![]() Her bir amino asitte amino grubuyla (NH2) karboksil (COOH) grubu aynıdır ![]() ![]() ![]() Her peptid bağına karşılık bir molekül su açığa çıkar ![]() ![]() Peptid bağı sayısı = su sayısı 3 ![]() Yağlardan fosfolipidler hücre zarının yapısına katılır ![]() ![]() ![]() Hayvansal yağlar genellikle doymuş olup katıdır ![]() ![]() ![]() Gliserol üç molekül yağ asitiyle birleşerek nötral yağları meydana getirir ![]() 4 ![]() Vitaminler sindirilmezler ve doğrudan kana emilirler ![]() ![]() ![]() Yağda Eriyen Vitaminler : A D E ve K vitaminleridir ![]() ![]() Suda Eriyen Vitaminler : B ve C vitaminleridir ![]() ![]() 5 ![]() Organizmada az da olsa 15 kadar mineral maddeye mutlaka ihtiyaç duyulur ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|