Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
denir, halleri, ismin, nelerdir, neye, örnek

İsmin Halleri - İsmin Halleri Nelerdir? İsmin Halleri Neye Denir? İsmin Halleri Örnek

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İsmin Halleri - İsmin Halleri Nelerdir? İsmin Halleri Neye Denir? İsmin Halleri Örnek

İsimler cümle içindeki görevlerine ve genel*likle de yüklemle olan ilgilerine göre
  • ek almadan
ya da büyük ünlü uyumuna göre
  • -i,
  • -e,
  • -de,
  • -den
çekim ekleri alarak beş halde bulunur[*] Bahçe sulanacak (bahçe: YALIN HALDE, eksiz)[*] Okulu özledim (okul-u: -i HALİNDE, -i (-u) eki almış)[*] Çarşıya çıkacağız (çarşı-(y)a: -E HALİN*DE, -e (-a) eki almış)[*] Evde bekleseydin (ev-de: -DE HALİNDE, -de eki almış)[*] Sinemadan geliyorum (sinema-dan: -DEN HALİNDE, -den (-dan) eki almış)
  • Yalın halde bulunan isimler cümlede genel*likle özne ya da belirtisiz nesne;
  • -i halinde bulunanlar belirtili nesne;
  • -e, -de ve -den halinde bulunanlar ise dolaylı tümleç görevini yapar
Buna göre;
  • -i hali "belirtme",
  • -e hali "yönel*me",
  • -de hali "bulunma",
  • -den hali ise "çık*ma, başlama" anlamı taşır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com