Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
edilir, elde, süt, tozu, yapılır

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



süt tozu nasıl hazırlanır?
Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Süt Tozu Nasıl Hazırlanır? Süt Tozu Hazırlanışı - Süt Tozunun Yapılışı

Süt tozunun elde edilmesi, bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir Ambalajlanması ve taşınması daha kolaydır Kesilmez

Ayrıca sütten on kat daha hafiftir Özellikle sıcak havalarda süt hemen bozulduğundan bu metod ile sütün koruyucu ve besleyici özelliği zayi edilmeden saklanması sağlanır

Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir İçine yalnız su katarak kullanmak hatta bebeklere bile vermek mümkündür

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Süt tozunun elde edilmesi bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir Ambalajlanması ve taşınması daha kolaydır Kesilmez

Ayrıca sütten on kat daha hafiftir Özellikle sıcak havalarda süt hemen bozulduğundan bu metod ile sütün koruyucu ve besleyici özelliği zayi edilmeden saklanması sağlanır

Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir İçine yalnız su katarak kullanmak hatta bebeklere bile vermek mümkündür

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Püskürtmeli Kurutucu Süttozu Üretimi

Gıdaların kurutulması, gıda maddesinin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması işlemidir Gıda proseslerinde farklı tip gıdalar için çeşitli kurutma sistemleri kullanılmaktadır Sıvı gıdalara uygulanan yöntem püskürterek kurutmadır
Yapılan deney sonucunda işlem tüm veriminin %4102, buharlaştırma veriminin %47,76 ve operasyon veriminin % 26,26 olduğu belirlenmiştir Ayrıca sistemden kayıp olan enerjinin 74,89kj ve bu oranın tüm enerjinin %5,13 olduğu hesaplanmıştır

Giriş ve literatür:
Laboratuar ortamında gerçekleştirilen bu deneyin amacı viskozitesi ve su oranları yüksek sıvı gıdaların kurutulmasıdır Deneyde Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu kullanılarak %3 nem içerikli süttozu elde edilmeye çalışılmıştır
Püskürterek kurutmada ilke, kurutulacak ürünün atomize edilmesiyle son derece geniş bir yüzey kazandırılması ve böylece sıcak hava içinde hızlı bir kuruma sağlanmasıdır Damlacıklardan suyun buharlaşması o kadar hızlıdır ki, hem kuruyan ürünün sıcaklığı ıslak termometre derecesinin oldukça altında kalır, hem de kuruma çoğunlukla 1-20 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşir(1)
Bir püskürtmeli kurutma cihazının en önemli kısmı atomizerdir Atomizer, kurutulacak sıvıyı, çeşitli faktörlere bağlı olarak 50-500 mikrometre çapında küçük zerreciklere parçalayan cihazdır Atomizerde ne kadar küçük damla elde edilebilirse, belli ağırlıktaki ürünün yüzey alanı o kadar artacağından kurumada o kadar hızlı gerçekleşir En yaygın olarak püskürtme memeli ve döner diskli atomizerler kullanılmaktadır Atomizerlerde damlacıkların tek düze ve küçük olarak sağlanması kadar bu damlacıkların henüz kurumadan sıcak hücre duvarına değmeyecek şekilde dağıtılması da önemlidir
Damlacıkla sıcak havanın kurutma hücresine giriş şekline ve bunların hareket yönünün birbirlerine göre durumlarına bağlı olarak çeşitli tipte püskürtmeli kurutma cihazları vardır Bunlar ters akımlı, karışık akımlı ve paralel akımlı püskürtmeli kurutuculardır
Ters akımlı püskürtmeli kurutucuda, oldukça yüksek sıcaklıklarda olan giriş havası, kurutulmuş veya oldukça kuru ürünle temas eder Bu durumda, kuru ürüne etki eden ısı nedeniyle ürün kalitesi azalabilir Eş yönlü akım kullanılan püskürtmeli kurutucular, ısıya duyarlı gıda maddeleri için en iyi düzenlemedir Çünkü sıvı ürün, yüksek sıcaklıktaki giriş havasıyla temas ederken kurutulmuş ürün, sıcaklığı oldukça azalmış havayla temas etmektedir Karışık hava düzenlemesinde ise birim hacim için buharlaştırma kapasitesi çok yüksektir(2)
Gıda sanayiinde, farklı tipte püskürtmeli kurutucular ile çok çeşitli ürünler elde edilmektedir Püskürtmeli kurutucuyla kurutulan ürünlere örnek olarak süt, kaymağı alınmış aromalı süt, peynir altı suyu, yumurta, yumurtanın beyazı ve sarısı, çözünebilir (instant) kahve ve çay, meyveler ve meyve suları, sebzeler ve sebze suları, et ve sebze püre ve ekstraktı, hayvansal ve bitkisel protein, renk ve aroma maddeleri verilebilir
Süttozu üretim akış şeması ise aşağıda gösterilmistir3)
• Süt standardizasyonu
• Önısıtma (93 C / 3dk)
• Buharlaştırma (%42-48)
• Isıtma (63-74 C)
• Homojenizasyon (20Mpa)
• Isıtma (72 C)
• Püskürtmeli Kurutucu (180 - 200 C)
• Akışkan yataklı kurutucu (100 C)
• Lesitinasyon (50 C)
• Depolama
• Paketleme
Materyal:
Bu deneyde;
• Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu
• Süt tozu
• Beher
• Termometre
• Hassas terazi
kullanılmıştır

Metot:
• Püskürtme hattı kurulmuştur
• Püskürtme hattı ana bölmenin üst kısmına yerleştirilmiştir
• Ana hat açılmıştır
• On/Off düğmesi On pozisyonuna getirilmiştir
• Giriş ve çıkış kontrolör/indikatörünün yaklaşık ortam sıcaklığına ayarlanması sağlanmıştır
• Giriş sıcaklığı ayarlanmıştır
• Üfleyici açılmış, hava akış kontrolü maksimuma getirilmiştir
• Kompresör açılmıştır
• Besleme tüpü saf suyun içine daldırılmış, pompa çalıştırılmıştır
• Örnek madde püskürtme hattına ulaştığı zaman kurutma işlemi başlamıştır
• Kuru tozun toplama kabına siklondan spiral hareketlerle toplandığı görülmüştür
• Sıvı örnek içinde katı süspansiyonu olmaması için manyetik karıştırıcı ile sürekli karıştırılmıştır

Sonuçlar:
Tgiren: Tkuru=100 0C; Tyaş=33 0C H=00045kgsu/kgkh
Tçıkan: Tkuru=68 0C; Tyaş=34 0C H=002kgsu/kgkh
Süt giriş sıcaklığı: 18 0C
18 derecedeki su yoğunluğu:998,54kg/m3
Proses sonunda elde edilen süt tozu miktarı: 7,79gr (%3 nem içeriğinde)
Sütün kuru madde miktarı: 1151gr/100mlè28775grkm/250mlsüt
Süt tozu yoğunluğu: 550kg/m3
Tüm verim: (100-68)/(100-22)*100=%4102
Buharlaştırma verimi: (100 - 68)/(100-33)*100= %47,76
Operasyon verimi: (7,79*0,97)/28,775*100=% 26,26
Vsüt=Vsüt tozu+Vsu
0,000250=(0,028775/550)+Vsu è Vsu=0,00019768m3
msu=(0,00019768)*(998,54)=0,1974kg
msüt=msüt tozu+msu
msüt=(0,028775)+(0,1974)=0,2262kg
Su dengesi :
msu=Wbuharlaşan+(msüttozu*0,03)
Wbuharlaşan=0,1974-(0,028775*0,03)=0,1965kgsu

Enerji dengesi :
A*h1+(msüt*hsüt)=A*h2+(msüttozu*hsüttozu)+q
1kg kuru hava, (0,02 – 0,0045 )=0,0155 kgsu buharlaştırırsa, 0,1965kg suyu;
A=0,1965*1/0,0155=12,68kg kuru hava buharlaştırır
h=(1,005+1,88H)*(Tk–To)+2501,4H
h1=(1,005+1,88H1)*(Tkuru-giriş–To)+2501,4H1
h1=(1,005+1,88*0,0045)*(100-0)+2501,4*0,0045
h1=112,60kj/kgkh
h2=(1,005+1,88H2)*(Tkuru-çıkış–To)+2501,4H2
h2=(1,005+1,88*0,02)*(68-0)+2501,4*0,02
h2=120,92kj/kgkh
hsüt=Cpsüt*(Tsüt–To)+W *Cpsu*(Tsüt-To)
Cpsüt=3,831kj/kgC
Cpsu=4,187kj/kgC
hsüt=3,381*(18-0)+W *4,187*(18-0)
hsüt=136,79kj/kg
hsüttozu=Cpsüt tozu*(Tsüt-To)*0,97+Cpsu*(Tsüt-To)*0,03
hsüttozu=3381*(34-0)*0,97+4187*(34-0)*0,03
hsüttozu=115,78kj/kg
q=A*h1+(msüt*hsüt)-A*h2-(msüttozu*hsüttozu)
q=12,68*112,60+0,2262*136,78-12,68*120,92-0,0028775*11578
q= -74,89kj(enerji kaybı)
qgiren=12,68*112,60+0,2262*136,78=1458,71kj
Kayıp enerjiè%qkayıp=(74,89/1458,7)*100= %5,13
__________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?
Mevlana

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



herşekilde olunire
Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir

Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır

Gıda Sektöründeki Tarihi

Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır

Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor

Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor

Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor

Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri

Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor

Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor

Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır

Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez

Gıda Sektöründe Kullanımı:

Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor

Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor

Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor

Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor

Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir

Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır

Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır

Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır

Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır

Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı

Yoğunlaştırılmış süt
%30
UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3

Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz?

Hammaddelercom online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz (Hammaddelercom'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz)

Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum Süttozu yine kreması çekilmiş sütten elde edilen bir süt ürünüdür Bilindiği üzere sütçülükte çok tezat bir hammadde durumu var Satışların fazla olduğu yaz döneminde hayvan süt verimi %20-30 düştüğü için, iyi satışı olan firmalar süt sıkıntısı çekerler Tabii ki yaz döneminde de bırakın kaliteli sütü, kötü özellikli süt bulmak bile çok zordur Bu sebeptendir ki firmalar üretimlerini süttozu ile desteklerler Yani vakum (evaporasyon) yapmak yerine kurumaddeyi süttozu ile yükseltirler Kışında %20-30 inek süt verimi artar, aynı zamanda satışlarda düşeceğinden süt fazlalarını süttozu yapan firmalara göndererek kış için stok yaparlar Bilindiği üzere sütü stok yapmanın en iyi yolu toz haline getirmektir
Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar:

süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır Protein oranının yüksek olması yoğurt yapımı açısından önemlidir Bilindiği üzere yoğurt protein pıhtısıdır
Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir Yoğurt yapımındada genellikle yağsız süttozu kullanılır Ancak süttozunda bitkisel yağ asitlerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir Bitkisel süttozu varlığı yabancı maddeler ile paçal yapıldığının göstergesidir
Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır yaklaşık olarak 9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir buradan yola çıkarak kurumadde testi yapılabilir
Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı Bazı ithalatçı firmalar maalesef yurt dışından getirdikleri süttozlarının ambalajını açarak peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması ile paçal yapıp tekrar kapatıyorlar ve piyasaya bu şekilde sunuyorlar
Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın Antibiyotik bulunması yoğurt yapımında işinizi zorlaştıracaktır
Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir

Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır Hesap olarak yapacak olur isek eğer ki ben uzun yoldan gösteriyorum

vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır 1950-1500=450 kg sütü biz süttozundan elde edeceğiz demektir süttozunu hesaplayalım: Yani 1500 kg süte 450/9,2=48,9 kg süttozu ilavesi yapılmalı ki vakum yapmadan 1500kg lık 13 kurumaddeli yoğurt elde edelim 2 torba (50kg) kullanmanız yeterlidir
Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz Süt durumuna göre süttozu, vakum+süttozu yada vakum çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz
Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz
Faydalı olabilirsem ne mutlu bana


Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Alıntı:

ayşe gök´isimli üyeden Alıntı

herşekilde olunire

bence çk gzl bir bilgi vermş

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Alıntı:

Unregistered´isimli üyeden Alıntı

bence çk gzl bir bilgi vermş

hmm çok gzl harika mukemmel

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Süt Tozu Nereden Satılır - Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz?

Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz?

Hammaddelercom online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz (Hammaddelercom'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz)

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Alıntı:

kader göktaş´isimli üyeden Alıntı

süt tozu nasıl hazırlanır?

bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?



Süt Tozunu evde yapıp elde etmek bir hayli imkansız sanırım sütü buharlaştıracaksın uçuracaksın sonrada onu yakalayabilirsek kurutup süt tozu yapacaksın bir hayli düşündürücü :D

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.