![]() |
Geniş Aile Fonksiyonları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geniş Aile FonksiyonlarıGeniş Aile Fonksiyonları 1) Ekonomik Fonksiyon: Gelir tek elde toplanır v masraf tek elden yapılır Oldukça gelişmiş bir ekonomik iş bölümü ve işbirliği vardır ![]() 2) Prestij Fonksiyonu: Üyeler toplumdaki statülerini aileden alır ![]() 3) Eğitim Fonksiyonu: Aile üyelerinin her türlü eğitimden (mesleki, dini) sorumludur 4) Koruyum Fonksiyonu: aile üyelerini maddi ve manevi olarak korur ![]() 5) Dini Fonksiyon: Aile üyelerine sadece dini eğitim vermekle kalmaz Tam bir dini birlik olmak üzere üyelerin ibadetlerini denetler ![]() 6} Eğlenme ve Dinlenme Fonksiyonu: Aile üyelerinin dinlenme ve eğlenmelerinin en iyi şekilde sağlandığı yerdir ![]() 7) Eşler Arasındaki Sevgiyi Sağlama ve Üreme Fonksiyonu: Ailenin en eski ve belki de değişmemiş tek fonksiyonudur Geniş ailenin bu fonksiyonlarla beraber getirdiği engeller şunlardır: Bireylerin çalışma arzusunu ve sosyal adaleti önler, Sosyal ve coğrafi hareketliliği önler, Değişimi önler, İltimas krallarının devamına neden olur ![]() Olumlu fonksiyonları şunlardır: Sermaye sağlamada ilk kaynağı oluşturur, Köyden kente gelenler için bir uyum dönemidir ![]() Beslenme yeterlidir ![]() Doğurduğu erkek çocuk sayısı ile kadının statüsü artar ![]() b) Çekirdek Aile Modern toplumdaki aile tipidir Kentlerde tarım dışı kesimlerde toplanan, üretim uğraşları aileyi aşarak örgütlenmiştir ![]() ![]() ![]() Çekirdek ailede çocuk sayısı azalmaktadır ![]() ![]() Aile bireyleri arasında iş bölümü vardır ![]() Kuşaklar ve yaş öbekleri arasında özerk ve hoşgörülü ilişki vardır, çeşitli roller belirlenmiş olmasına rağmen aile üyeleri arasında dayanışma vardır Aile başkanlığı da genellikle belli bir cinsin tekelinde değildir ![]() |
![]() |
![]() |
|