Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aile, fonksiyonları, geniş

Geniş Aile Fonksiyonları

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Geniş Aile Fonksiyonları

Geniş Aile Fonksiyonları

1) Ekonomik Fonksiyon: Gelir tek elde toplanır v masraf tek elden yapılır Oldukça gelişmiş bir ekonomik iş bölümü ve işbirliği vardır

2) Prestij Fonksiyonu: Üyeler toplumdaki statülerini aileden alır Soyluluk ve çiftçilik gibi kazanç ve meslekle ilgili sosyal statülerin kaynağı ailedir

3) Eğitim Fonksiyonu: Aile üyelerinin her türlü eğitimden (mesleki, dini) sorumludur

4) Koruyum Fonksiyonu: aile üyelerini maddi ve manevi olarak korur

5) Dini Fonksiyon: Aile üyelerine sadece dini eğitim vermekle kalmaz Tam bir dini birlik olmak üzere üyelerin ibadetlerini denetler

6} Eğlenme ve Dinlenme Fonksiyonu: Aile üyelerinin dinlenme ve eğlenmelerinin en iyi şekilde sağlandığı yerdir

7) Eşler Arasındaki Sevgiyi Sağlama ve Üreme Fonksiyonu: Ailenin en eski ve belki de değişmemiş tek fonksiyonudur

Geniş ailenin bu fonksiyonlarla beraber getirdiği engeller şunlardır:

Bireylerin çalışma arzusunu ve sosyal adaleti önler,

Sosyal ve coğrafi hareketliliği önler,

Değişimi önler,

İltimas krallarının devamına neden olur

Olumlu fonksiyonları şunlardır:

Sermaye sağlamada ilk kaynağı oluşturur,

Köyden kente gelenler için bir uyum dönemidir

Beslenme yeterlidir

Doğurduğu erkek çocuk sayısı ile kadının statüsü artar

b) Çekirdek Aile

Modern toplumdaki aile tipidir Kentlerde tarım dışı kesimlerde toplanan, üretim uğraşları aileyi aşarak örgütlenmiştir Kentte ailenin temel üretim birimi olma özelliğini veya ana fonksiyonlarından birini yitirmesine bağlı olarak kurulmuştur ve işleyiş bakımından köklü değişimlere sahne olduğu görülmektedir Kent koşullarında aile hacim boyut, nitelik ve fonksiyonlarıyla da biçim değiştirmiştir

Çekirdek ailede çocuk sayısı azalmaktadır Çocuğun sosyal güvence olarak görülme oram düşmekte, doğum aralığı uzamaktadır Şu özellikleri sayılabilir:

Aile bireyleri arasında iş bölümü vardır

Kuşaklar ve yaş öbekleri arasında özerk ve hoşgörülü ilişki vardır, çeşitli roller belirlenmiş olmasına rağmen aile üyeleri arasında dayanışma vardır Aile başkanlığı da genellikle belli bir cinsin tekelinde değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com