Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilemek, özür

Özür Dilemek

Eski 12-11-2009   #1
b@ron

Özür Dilemek

Sual: Bana dargın bir arkadaş, gelip özür diledi Özründe samimi olmadığını sanıyorum Özrünü kabul etmek zorunda mıyım?
CEVAP
Samimi olmasa bile özrünü kabul etmek gerekir Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz, niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin) [Hakim]

Sual: Özür dileyen kimseyi affetmek gerekir mi?
CEVAP
Özür dilemek üç türlü olur:
1- Yaptığı şeye mazeret göstermek, mesela uyuyakaldığım için gelemedim demek gibi Böyle bir özrü, doğru olup olmadığını araştırmadan kabul etmelidir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, Kevser havuzundan içemez)
[Hakim]
(Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günahtır) [Ebu Davud]
(Özrü kabul etmeyen, özür dileyenin günahını yüklenmiş olur) [İbni Mace]

Bu hadis-i şerifler, din kardeşinin kötülük yaptığını ve özrünün yalan olduğunu bilmeyen kimse içindir Çünkü, bunun özrünü red etmek Müslümana suizan etmek olur

2-
Yaptım ama bir daha yapmam, keşke yapmasaydım demek Bu, suçunu kabul edip özür dilemektir Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır Böyle özrü de kabul etmeyene, Allahü teâlâ azap ve gazap eder Bir hadis-i şerif meali:
(Allahü teâlâ özür dileyenin özrünü kabul eder) [Ebu Ya’la]
Mümin, af etmesi için özür dilemesini bekler Münafık, ayıpların ortaya çıkmasını ister

3-
Yapmadım diyerek inkâr etmek Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, o kimseyi affetmek olur Yalan söyleyerek özür dileyen böyle bir kimseyi affetmek vacip değil, müstehaptır Affetmek çok faziletlidir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah rızası için affedeni, Allahü teâlâ yükseltir) [Müslim]
(Affedin ki affedilesiniz!) Ahmed]

(Kaba davranana nazik olan, zulmedeni affeden, vermeyene ihsan eden, kendinden uzaklaşana yaklaşan, yüksek derecelere kavuşur)
[Bezzar]

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com