|  | Sumak Bitkisi |  | 
|  12-08-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Sumak BitkisiSumak Bitkisi Yaprakları sepicilikte, meyveleri ise baharat olarak kullanılan çokyıllık bir bitkidir  Ortalama 3 metreye kadar boylanabilen bu çalı ya da küçük ağaç yapısındaki bitkinin (Rhus coriaria) anayurdu Akdeniz yöresidir  Ülkemizde de, Batı ve Güney Anadolu başta olmak üzere pek çok yörede kendiliğinden, yani yabani olarak yetişir  Sumak bitkisi 9-15 yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklar taşır  Her biri ortalama 3-5 cm uzunlukta olan yaprakçıkların yüzeyi tüylü, kenarları kalınca dişlidir  Sık kümeler oluşturan çiçekleri döllenerek üzümü andıran dik salkımlar halindeki meyvelere   dönüşür  Her biri içinde tek bir çekirdek (tohum) banndıran bu yuvarlak biçimli kırmızı meyveler ekşimsi lezzetinden ötürü öğütülerek bazı et ve hamur yemeklerine baharat olarak serpilir  Sumağın ekonomik açıdan en önemli bölümü yaprağıdır  Bileşimindeki bol tanenden ötürü yaprakları çok eskiden beri derilerin sepilenmesinde kullanılır; bu yüzden bitkiye "derici sumağı" da denir  Yapraklar genellikle yaz ortasına doğru toplanıp üst yüzleri alta gelecek biçimde serilerek kurutulur, daha sonra öğütülüp toz haline getirilir  Yünlü kumaşların boyanmasında da kullanılansumak yaprakları ayrıca ishal kesici, kan dindi-rici ve antiseptik etkilere de sahiptir  Sumakla aynı familyada (Anacardiaceae) yer aları, Güney Avrupa ve Anadolu'da yaygın bir türe ise boyacısumağı (Cotinus coggyria) denir  Bu türün yaprakları da sepicilikte kullanılabilir; ama eh çok, deri ve kumaş boyası olarak kullanılanbir özütün elde edildiği altın sarısı renkli odunlarından yararlanılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Sumak Bitkisi |  | 
|  12-08-2009 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Sumak BitkisiGüneydoğu Anadolu’da yetişen, çalı gurubundan, bodur bir ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir  Yapraklar 5-10 yaprakçıklara ayrılmıştır  Bunlar oval şekilli ve sapsız, tüylü ve kenarları hafif dişlidir  Çiçekler yeşilimsi renklerde, 20-25 cm konik çiçek durumlarında toplanmışlardır  Meyveleri olgunlukta esmer-kırmızı renkli, küre şekilli, tüylü ve ekşi lezzetlidir   Sumağın 150 kadar türü vardır ve birçoğu zehirlidir  Yurdumuzda Derici Sumağı (Rhus coriarıa) ve Boyacı Sumağı (Rhus cotnus) doğal olarak yetişir  Kokulu sumak (Rhus aromaticus)’un tentür halindeki İdrar tutamama hastalığında faydalıdır  Sumağın, sarı çiçeklerinin taç yaprakları ve meyvelerinde oldukça keskin ekşi bir lezzet vardır  Güneydoğu’ya has “ezme” ve çeşitli yörelerde yapılan mantı ile birlikte yenilir  2-3 m boylarında, kışın yapraklarını döken, çalı tipinde ağaççıklar   Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz bölgesi, Doğu Anadolu  Kullanıldığı yerler: Yaprakları tanen, şekerler ve sarı renkli boya maddeleri taşırlar   Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtiva eder   Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca yünlü kumaşların boyanmasında kullanılır   Boğaz ve diş etleri hastalıklarında da gargara halinde kullanılır   Baharat olarak çok kullanılır   | 
|   | 
|  | 
|  |