Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akp’ye, çarşaflılar, chp’ye, türbanlılar

Türbanlılar Akp’Ye, Çarşaflılar Chp’Ye!

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türbanlılar Akp’Ye, Çarşaflılar Chp’Ye!

Türbanlılar AKP’ye, çarşaflılar CHP’ye!

CHP’nin “çarşaflı üye açılımı”nı önemsemeye başladım Önce öylesine atılmış bir adım gibi geldi Hatta birileri sayın Baykal’ı katakulliye getirdi diye düşünmüştüm Ama sonradan yapılan değerlendirmelere bakınca, böyle bir açılımın toplumsal uzlaşma için önemi bir tarafa, CHP’yi halka yaklaştırması açısından stratejik bir adım olduğunu düşünmeye başladım
Ayrıca parti genel merkezine mescit açılmasının da tartışılır olması ve genel başkanın konuya olumlu yaklaşması, açılımın devam edeceğinin işaretleri sayılabilir Bakalım çatlak sesler partinin bu açılımına daha ne kadar tahammül edebilecekler!
Demek ki, bu ülkede yaşayan kadınların çoğunluğunun başlarını bir şekilde örttüğü ve geniş kesimlere hitap edebilmek için de bu tür açılımların gerekli olduğu CHP’lilerce fark edilmiş Parti içinden, “kendimize yeni bir halk bulamayacağımıza göre, bu halkla işi götüreceğiz” diyenlerin çıkması da fena değil
Ancak her türlü yeni açılımlara direnenler her zaman çıkar CHP için de öyle oldu/oluyor Parti içinden bazı isimler CHP’nin açılımına karşı çıkıyorlar Parti dışından, CHP’nin hitap ettiği kesimlerden özellikle halktan ve tabandan kopuk olanlar, konuyu yine tepeden inmeci bakış açılarıyla değerlendireceklerdir
Bu olay vesilesiyle, CHP’nin açılım yapmak istediği konuda ne kadar acemi olduğunu da görmeye başladık
Öncelikle Deniz Baykal’ın kendisine yönelik eleştirilere cevap mahiyetinde verdiği “çarşaf Anadolu geleneği, siyasi simge olan türbandır” lafı, konuyu derinlemesine bilmemenin bir göstergesidir
Sosyolojik perspektiften bakılında, çarşaf geleneksel bir giyisi olabilir ancak o geleneğin modern hali başörtüsüdür, türbandır
Şimdi Baykal bakış açısıyla, çarşaflılar CHP’ye, türbanlılar AKP’ye yönelmesi gerek!
Aslında CHP’liler hem kendilerini aşacak hem de toplumsal uzlaşmaya katkı yapacak bir açılımı şöyle yapabilirler:
1 Parti yetkililerinin bir basın toplantısıyla; “Bundan sonra halkın kılık ve kıyafet tercihlerine saygı duyacağız Her kesimden insana partimizin kapısı sonuna kadar açıktır Parti olarak bundan sonra insanlarımızın kılık ve kıyafetleri sebebiyle horlanmalarına, devletten alacakları her türlü hizmetlerde farklı muameleye tabi tutulmalarına karşı çıkacağız” şeklinde bir açıklama yapmaları
2 Laikliği bir korku ve korkutma aracı olarak değil, insanların bir arada yaşayabilmesi, herkesin birbirinin inancına saygı duyması ve devletin bütün inançlara eşit mesafede durması anlamında yorumlayacağını ilan etmeleri
Bu iki adım, CHP’nin halka tam açılımı anlamına gelecektir Zaman zaman oyların yarısını alan, yıllardır başörtüsü sorununu çözme vadiyle ve beklentisiyle iktidara gelen partilerin yapamadığını CHP bu haliyle yapabilir Bu güç var
Korkarım, sadece seçimde halka şirin görünme vadiyle yapılan bir siyasi manevra değildir, Baykal’ın bu açılımı
Eğer CHP klasik çizgisinde devam edecekse, bu açılımın arkasındaki isim olarak görülen Gürsel Tekin’e yeni bir siyasi fırsat doğmuş gibi görünüyor
Gerçi bu tür siyasi açılımların hangi partinin işine yarayacağından çok, toplumun ne fayda göreceği bizi ilgilendiriyor

Sözün Özü: Bakış açısı değişince, bir çok büyük sorun kendiliğinden çözülür

Serhat ATABEY / Haber 7

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com