| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| arasında|tiyatro, kitaplar, skeçler, tarihi | 
|  | Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerKİTAPLAR ARASINDA (Oyun, 1 Bölüm) Kişiler: Bayan Şiir Bay Sözlük Bay Tarih Bayan Dilbilgisi Bay Aritmetik Bay Şaka Bayan Hikâye Bay Biyografi Zaman: Akşamın geç vakti  Yer: Bir genel kitaplığın okuma odası  Perde açıldığında hafif bir inilti işitilir  Sahne I Bayan Şür - Sözlük BAYAN ŞİİR - (İniltili bir sesle) Oh; bana birisi yardım etse!   SöZLÜK - (Soldaki kitapların arasından çıkar, boynunda sözlük kabı biçiminde bir karton asılıdır  ) Kulağıma bir ses geldi, birisinin beni çağırdığını sanıyorum  öYUNİAR? ŞİİR - (Masanın arkasındaki iskemleye çıkmak için eğilmiştir  ) Siz misiniz Bay Sözlük?   SöZLÜK-(Şiire doğru giderek) Orada ne yapıyorsunuz? İskemlenin üstünde ne yapacaksınız?   ŞİİR - Bugün öğleden sonra küçük bir kız beni burada yüzüstü bıraktı, sonra biri gelip beni sertçe kapadı, arkamı kırdı  Bana yardım ediniz Bay Söziük  (Sözlük’ün yardımı ile ayağa kalkar  ) Çok üzüntülüyüm  (İnleyerek ağlamaya başlar  ) Şimdi anladınız mı?  , SöZLÜK - (Biraz yüksek sesle) Evet, şimdi anladım  Fakat siz her zaman okunmazsınız  ' ŞİİR - Ben de düşünüyorum, bu durumda arkam fazla İncinmeyecek, fakat beni çocuklar niye dikkatsiz okuyorlar? SöZLÜK - Bu olay, üzüntü ile karşılanacak bir şeydir  ŞİİR - Oh    Bay Sözlük, görüyorsunuz, ne kadar kederliyim, benimle bu sözcüklerle konuşmayınız  SöZLÜK - Ben büyük sözcükleri severim; hep bunlarla doluyum  ŞİİR - Ben, yalnız güzel sözcükleri severim  Şebnemler, mavi gök, güzel kokulu çiçekler gibi  SöZLÜK - Sizin sevdiğiniz bu sözcükler bende de " vardır  Boşu boşuna tartışıyoruz  Beni de çocuklar dikkatsizce hırpalarlar   ŞİİR - Sizi de mi? SöZLÜK - Bir sözcüğün anlamının ne olduğunu anlamak İçin benim sayfalarımı karıştırırlar  (Bu sırada Tarh yavaş yavaş içeri girer, boynunda "eski ve modern tarih" sözleri yazılı bir karton asılıdır  Sahne II öncekiler – Tarih TARİH - Orada ne konuşuyorsunuz? SöZLÜK- Merhaba Tarih   ŞİİR-Oh    Affedersiniz  TARİH - Ne önemi var! Benim için uyanmak, kitap rafında uzanıp yatmaktan daha iyi oldu  (Omzundaki tozlan silkeleyerek, çıkan tozlara bakar  ) ŞİİR-Ne kadar çok    SöZLÜK- Niçin böyle tozla kaplanmışsınız? TARİH - (Hâlâ tozları üfleyerek) Elbette öyle olacak, hiç kimse beni alıp okumuyor ki  ŞİİR-Hiç kimsemi? TARİH - En son beni bir çocuk aldı, öbür kitapları arasına sıkıştırdı  Pide gibi yaptı  ŞİİR - Sizde pek güzel hikâyeler olduğu halde, açıp okumamaları ne kadar şaşılacak şey    TARİH - Bu, gerçektir  O sözünü ettiğim küçük çocuk da yerimde kuruyup tozlandığımı söylemişti  (Tozlarını üfler  ) SöZLÜK - Siz tarihlerle dolu olduğunuz İçin pek kuru geliyorsunuz  ŞİİR - Bütün bunlar tarihi daha çekici yapmıyor mu? Yalnız İçinde bulunduğumuz çağda kalmayıp, geçmişi yaşamak ne kadar olağanüstü bir şey    TARİH - Elbette öyledir  Eğer çocuklar dikkatle beni okurlarsa çok ilgilenirler  (Bu sırada, Bay Aritmetik ve Bayan Dilbilgisi içeri girerler, üzerlerinde boyunlarına asılmış, üstünde kitap kapağı biçiminde çizilmiş kartonlar vardır  ) Sahne III öncekiler - Bay Aritmetik - Bayan Dilbilgisi SöZLÜK-Buyurun Bayan Dilbilgisi  TARİH-Ve Bay Aritmetik  ŞİİR - Nereye gidiyorsunuz?   ARİTMETİK- Kitap rafına çıkacaktık  DİLBİLGİSİ-Evet    ARİTMETİK - Sizin konuşmalarınızı duyduk ve ne olduğunu merak ettik  SöZLÜK-Sizlere niçin toplandığımızı anlatalım  ŞİİR - Çocuklar bizi insafsızca hırpalıyorlar  DİLBİLGİSİ - Hemen hemen, bütün çocuklar benim de değerimi bilmiyorlar  Konuşmanın temeli olan fiil ve sıfatları bile öğrenmek istemiyorlar  ARİTMETİK - Küçük erkek çocuklar beni okumasını seviyorlar ama, anlamımı tam kavrayamıyorlar  Bakın Bayan Dilbilgisi, siz bunları biliyor musunuz? 7x8 = 56    9x12 = TARİH - Susunuz, eğer burada bir toplantı yapmak istiyorsanız, çabuk olalım  Bir hazırlık yapalım  ŞİİR - Bunu kabul ediyorum  Ben şiir kitaplarının temsilcisi olacağım  (Şaka kitabı yuvarlanarak içeri girer, Sözlük'ün arkasından koşar  ) Sahne IV öncekiler – Şaka ŞAKA-Sürpriz    SöZLÜK ~ Kimsiniz? Susunuz!   ŞİİR-Bay Şaka    ŞAKA - Güldürü ile doluyum; toplantınıza katılabilir miyim? SöZLÜK - Kendi kendinize bir şey başarabileceğiniz aklınıza gelebiliyor mu?   TARİH - Siz hiç cidaî değilsiniz, biz önemli konular üzerinde düşünüp karar alacağız  ŞAKA - Olabileceğim kadar ciddî olacağım  Şimdi bana bakınız  (Masanın üzerine çıkar, takla atar  ) SöZLÜK - (Kızgın) Kendi kendinize önem vermeseniz olmaz mı? ARİTMETİK - (Gülerek) Bu, çok gülünç  SöZLÜK - (Ağırbaşlılıkla) Gülmeyi bırakınız  ŞAKA - (Masumlukla) Siz bizim gülüp şakalaştığımızı mı sanıyorsunuz?   SöZLÜK - Bir hikâyecik  Bir hikâyecik düşünceyi azaltmaktan başka ne işe yarar  (Kızgın kızgın Şa-ka'ya bakar  ) ŞİİR-Pekâlâ, Bay Sözlük  ŞAKA - (Masadan atlayarak) Bay Sözlük, benim hikâyeciklerimde, her vakit düşünce en yüksek yeri alır  Sizi üzüyorum  Affedersiniz, sizlere hep yardım etmek isterim  SöZLÜK-Yardım:   Nasıl yardım edebilirsiniz?  , ŞAKA - Sizlere yardım etmek için fazla bilgili olmak gerekmez  Pek çok biçimde size yardım edebilirim  Çocuklar beni severek okurlar, ben onlara oyun ve eğlencenin yolunu gösteririm  Bu, çok önemlidir  (Hikâye kitabı, sahneye girer  Boynunda bir kitap kapağına benzeyen karton vardır ve üzerinde, "Çocuklar İçin Seçilmiş Hikâyeler" tümcesi yazılıdır  ) TARİH - Günaydın, Bayan Hikâye HİKÂYE - Sizleri burada bulunca, pek sevindim  Oysa üzerime karabasan geldi sanmıştım  SöZLÜK-Kâbus    ŞİİR - Karabasan    (Elini sıkarak) Niçin böyle diyorsunuz? Sîz güzel hikâyelerle dolusunuz  HİKÂYE - Biliyorum, ama çok zamandır kendimi iyi hissetmiyorum  Küçük bir kız, resimlerimden birini beğendi, yırtıp evine götürdü   DİLBİLGİSİ -Vah, vah!, HİKÂYE - Birisi beni aldı, dikkatsizce karıştırdı, okumadan geri getirdi  Bunun için yırtıldım  TARİH - Bayan Hikâye yorgun görünüyor, bir dakika bile gecikmeden çalışmaya başlayalım!   ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, büyük sözcüklerle konuşmayınız  DİLBİLGİSİ - Siz ne düşünüyorsunuz, Bay Sözlük?    SöZLÜK - Ben başkan olursam çok sevineceğim  (Masaya yaklaşır ve oturur  ) Siz de benim çevreme oturunuz  (öbürleri masanın çevresine otururlar  ) Şimdi bana bakınız, oturumu açıyorum  ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, yine büyük sözcüklerle konuşmayınız; zamanımız azdır  (Hepsi birden konuşurlar  ) SöZLÜK - Susunuz!   (Sesini yükseltir  ) Toplantıyı açmak İstiyorum!   (Biyografi içeri girer, boynunda ünlü adamların resimleri bulunan bir karton asılıdır  ) Sahne VI öncekiler - Biyografi BİYOGRAFİ - Beni bekleyin, ben de toplantınıza katılmak istiyorum!   SöZLÜK- Elbet bekleriz  Bay Biyografi    BİYOGRAFİ - Ben büyük adamların hayatı İle doluyum  Çocuklar beni severek okurlar  SöZLÜK - Pekâlâ, oturunuz  BİYOGRAFİ - Baştan başlayabiliriz  (Çevresine bakar) Bay Şaka nerede? (Şoka, kitaplığın sıraları üzerinde dolaşır, bu sırada elinde bir cetvelle aşağıya iner  ) ŞAKA- Buradayım! Size bunu getiriyorum! (Cetveli Sözlük'e verir  ) SöZLÜK - Bunu ne yapacağız? ŞAKA - Toplantıyı idare edenlere cetvel gereklidir  (öbürleri gülerler  Sözlük yüzünü ekşitir  ) : SöZLÜK - Oh    Sen ve senin şakaların    Bununla beraber, teşekkür ederim  (Şaka yerine oturur, herkes susar  ) Bayan Şiir çok hırpalandığınızı söylüyorsunuz, şimdi size ne yapabiliriz?  , ŞİİR - (Yerinden kalkarak) Başkaldırmak zorundayız  Başka ne söyleyebilirim  TARİH - Pekâlâ, fakat bana kalırsa bir iş yapmak için, eleştiriden çok, düzeltme yoluna gitmek yararlıdır  HİKÂYE - (Ayağa kalkarak) Bağışlayın, bu işin düzelmesine gidelim  Eğer biz, çocuklara bir şeyler öğretir, onlara kendimizi sevdirirsek, hepimizi beğenecekler ve hırpalamayacaklardır  DİLBİLGİSİ-Çok doğru    ARİTMETİK - Ben de öyle yapmakla doğru bir iş göreceğimizi sanıyorum  Dikbaşlılıktan bir şey çıkmaz, bir şirket kuralım, çocuklar bizi oradan safın alsınlar, BİYOGRAFİ - Boykot yapıp, çocukların okumasına engel olmak İyi bir şey değil  Bizi unutturur  ŞİİR - Onlara, bize dikkat etmelerini öğretelim  Sonra kendileri okuyunca arkadaşlarına versinler  SöZLÜK - Anlaştık, toplandığımız pek iyi oldu, değil mi? Sen bir şey söyleyecek misin  Bay Şaka? (Şaka'nın bulunduğu yana bakarak) Yeni ortadan kaybolmuş  (Şaka kitaplık masasının çevresinde dolaşır  İsmini duyduğu zaman, o yana bakar  ) ŞAKA - (Elinde takvim, koşarak gelir  ) Susunuz, ben çok önemli bir fikir buldum  Siz, bu haftanın ne olduğunu biliyor musunuz? SöZLÜK- Hayır, hiç düşünmedik bile    ŞAKA - Evet, Kitap Haftası! Kitaplık memuru, kırmızı kalemle takvime işaret koymuş  Haydi arkadaşlar, çocukları bilgilendirmek, eğlendirmek, mutlu kılmak için çalışalım  (Hepsi birden ayağa kalkarlar  ) ŞİİR-Evet, evet!   HEPSİ - Kitap okuyalım, kitap okuyalım!   SöZLÜK - (Çok duygulu) Çocuklar, kitap okuyunuz, ne kadar neşeleneceksiniz; bilmediğiniz sözcükleri de bende bulacaksınız  ŞAKA - (Küçük adımlarla dolaşarak) Ah, çocuklar ne kadar güze! kararlar karşısındayız  Beni okuyunuz; hem eğlenecek, hem de neşeli fikirler alacaksınız  ŞİİR - (Şakaya doğru yürüyerek) Onlara ben de bir şeyler söylemek İsterim  Çocuklar, bizi yıpratmayınız, benden de neşeli mısralar okur mutlu olursunuz  HEPSİ - Yaşa, Bayan Şiir, yaşa!   (Tarih'e, Şiir'e doğru adım atarlar  ) TARİH - Ben tarih kitabıyım, yüzyıllarla doluyum  Beni raflarda tozlanmaya bırakmayınız  Sizin önünüze, geçmişi sereceğim  Bu hayat dolu hikâyelerle mutlu olacaksınız  SöZLÜK - Bayan Dilbilgisi, siz çocuklara bir şeyler söylemeyecek misiniz? DİLBİLGİSİ - (Yürüyerek) Ben de çok ilgi uyandıran bir kitabım, sizlerin doğru yazmanıza, doğru konuşmanıza yardım ederim  Fiiller, özneler, sıfatlarla doluyum  HEPSİ - Yaşa, yaşa Bayan Dilbilgisi!   Sîz ne söyleyeceksiniz Bay Aritmetik?   ARİTMETİK - Çocuklar, beni seviniz  Rakamlar çabuk öğrenilir  BİYOGRAFİ - (Onlara doğru yürüyerek) Bütün büyük adamların yaşantısını ben yazarım  ŞİİR - Ne güzel, ne güzel  Bay Biyografi!   HİKÂYE - (Yürüyerek) Artık benim sayfalarımı yırtmayacaksınız, evlerinizde tutuklu olarak bulundurmayacaksınız  Pek çok çocuk beni okuyacak, neşelenecektir  (Sahnenin çevresinde el ele tutuşarak yarım daire yaparlar, yalnız şaka yoktur, o masanın çevresinde dolaşır  ) HEPSİ - (Seyircilere bakarak) Biz hepimiz arkadaşız, birbirimize yardım edeceğiz  (Şaka, halkayı yararak ortalarına girer, heyecanlıdır  Elinde kitap afişleri vardır  ) ŞAKA - Bakın, bakın  Buradaki masada neler buldum  Bunları Kitap Haftası için hazırlamışlar  (Her okuyucuya bir afiş verir, sekiz afişte şöyle yazılmıştır  1  Kitaplarda neşe bulursunuz  2  Kitaplar bilgi verir  3  Kitaplar, eğlendirir  4  Kitaplarda güzellik vardır  5  Kitaplarınızı iyi okuyunuz, 6  Kitaplar arkadaşınızdır  7  Kitaplar size yardımcıdır  8  Kitaplarınızı eskitmeyiniz  ) (Bu afişleri, seyircilerin okuyabileceği bir biçimde tutarlar  ) HEPSİ - (Afişleri tutarak, hafif gülerler  ) Kitaplar sizlere neşe veren arkadaşlarınızda  Biz bütün yıl çalışır, sizlere bilgi, neşe, mutluluk getiririz  (Perde kapanır) M  MARK-N  Mc Quim çev: Sedat TANAYDİ | 
|   | 
|  | 
|  |