|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cumhuriyetinin, nitelikleri, türkiye, yapısı, yönetim |
![]() |
Türkiye Cumhuriyetinin Nitelikleri Ve Yönetim Yapısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye Cumhuriyetinin Nitelikleri Ve Yönetim Yapısıtürkiye cumhuriyetinin nitelikleri ve yönetim yapısı ![]() Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Yönetim Yapısı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim yapısı; merkezi yönetim , il yönetimi ve yerel yönetim olmak üzere üçe ayrılır ![]() 1 ![]() ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı A ![]() MADDE 101 ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir ![]() Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır ![]() ![]() Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür ![]() ![]() Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer ![]() B ![]() MADDE 102 ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır ![]() Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur ![]() ![]() ![]() İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder ![]() Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir ![]() Cumhurbaşkanının görevleri şunlardır: · Devleti yurt içinde ve dışında temsil etmek, · Yasaları yayımlatmak, · Gerektiğinde yasaları tekrar görüşmek üzere TBMM’ye geri göndermek, · Gerektiğinde TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek, · Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek, · Uluslar arası antlaşmaları onaylamak ve yayımlatmak ![]() Not: Cumhurbaşkanının yurt dışına çıkması, görevinin başında bulunmaması gibi nedenlerle yerine TBMM başkanı vekalet eder ![]() Cumhurbaşkanı Yemini için ![]() ![]() ![]() Başbakan ve Bakanlar Kurulu: Başbakan,TBMM üyeleri arasından cumhurbaşkanı tarafından atanır ![]() ![]() Bakanlar Kurulu,başbakan ve bakanlardan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Başbakanın görevleri şunlardır: · Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek, · Bakanlar arasında işbirliği sağlamak, · Hükümetin genel siyasetinin yürütülmesini gözetmek, · Bakanların görevlerini anayasa ve yasalara uygun yerine getirmelerini sağlamak ![]() Bakanlar Kurulu,başbakanın başkanlığında toplanır ve devlet işlerini görüşür ve karara bağlar ![]() Bakanlar ve Bakanlıklar: Bakanlar, başında bulundukları bakanlıkların en yüksek yöneticileridir ![]() ![]() ![]() ![]() Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim, Milli Savunma, Maliye bakanlığı gibi bakanlıklar icracı bakanlıklardır ![]() Bakanlıklar için ![]() ![]() ![]() Merkezdeki Yardımcı Kuruluşlar: Hükümete ve bakanlıklara yardımcı olmak, belli konularda görüş bildirmek veya denetim yapmak için kurulmuş olan kuruluşlardır ![]() ![]() a) Milli Güvenlik Kurulu: Cumhurbaşkanının başkanlığında, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri , Dışişleri Bakanları; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() b) Devlet Planlama Teşkilatı: Başbakana bağlıdır ![]() ![]() ![]() c) Danıştay: Devletin en yüksek danışma ve inceleme organıdır ![]() ![]() ![]() d) Sayıştay: Mali bir denetim organıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|