Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cumhuriyetin, din, ilk, kurumları, yıllarında

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Din Kurumları

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Din Kurumları

Cumhuriyetin ilk yıllarında din kurumları

Din kurumları

1923 (29 Ekim) Cumhuriyetin ilanı

1924 (2 Ocak) TBMM, Cuma gününü “Resmi Hafta Tatili” olarak kabul etti

1924 (3 Mart)

Şeriye ve Evkaf ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Vekaletleri’nin İlgasına Dair Kanun (429 sayılı) TBMM

tarafından kabul edildi Bu kanunun amir hükmü gereği;

- Şer’iye ve Evkaf Vekaleti kaldırıldı

- Diyanet İşleri Reisliği (Başkanlığı) kurularak Başvekalete (Başbakanlığa) bağlandı

Tevhid-i Tedrisat Kanunu (430 sayılı) TBMM tarafından kabul wwwforumacilcom

edildi Bu kanunun amir hükmü gereği;

- Türkiye’deki bütün eğitim-öğretim kurumları Maarif Vekaleti’ne (Milli Eğitim Bakanlığına) bağlandı

- Şer’iye ve Evkaf Vekaleti veyahut hususi vakıflar tarafından idare olunan bütün medrese ve mektepler

Maarif Vekaleti’ne devredildi ve bağlandı

- “Dinî hizmetlerin ifasıyla görevli memurları yetiştirmek üzere ayrı mektepler (İmam ve Hatip Mektepleri)

açılması” kabul edildi

- “Darulfünun’da bir İlâhiyat Fakültesi açılması” kabul edildi

1924 (8 Mart) Şer’i Mahkemeler kaldırıldı

1924 (20 Nisan)

TC’nin ilk Anayasası denilebilecek “Teşkilât-ı Esasiyye” kabul edildi Anayasanın 1 maddesine

göre Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir 2 maddeye göre ise “Devletin dini İslam,

resmi dili Türkçe’dir” Bu Anayasanın 75 maddesine göre: “Hiçbir kimse mensub olduğu felsefi

içtihat, din ve mezhepten dolayı muaheze edilemez Asayiş ve wwwforumacilcom umumi muaşeret adabına ve kanunlar

hükümlerine aykırı bulunmamak üzere her türlü dini ayinler yapılması serbesttir” denilerek din

hürriyeti anayasanın teminatı altına alınmıştır 80 madde ise eğitim hürriyeti ve dolayısıyla din eğitimi

hürriyeti ile ilgilidir Buna göre “Hükümetin nezaret ve murakabesi altında ve kanun dairesinde her

türlü tedrisat serbesttir”

1924 (21 Nisan)

Daru’l-Hilafeti’l-Âliye ve Medresetü’l-Mütehassisin kapatıldı İstanbul’da Dârû’l-Fünûn’a bağlı bir İlahiyat

Fakültesi açıldı

1924

Diğer bütün medreseler de kapatıldı ve kuruluşundan yaklaşık 857 yıl sonra medrese adı tarihe

karıştı

29 yerde ilk İmam ve Hatip Mektepleri açıldı

Liselerin programlarındaki Din dersleri çıkarıldı

Osmanlı döneminde 6 yıl olan ilkokul yani ilköğretim, Tevhid-i Tedrisat wwwforumacilcom Kanunu’ndan sonra yapılan

düzenlemelerle 5 yıla indirildi

Türkiye Cumhuriyetinin ilk anayasası (Teşkilat-ı Esasiye) kabul edildi 2 maddesinde “Türkiye Cumhuriyetinin

dini, Din-i İslâmdır” ifadesi yer aldı

1925 (11 Şubat) Şeyh Said isyanı

1925 (21 Şubat)

TBMM’nde verilen bir önerge üzerine, Kuran-ı Kerim ve Hadis Tercümesi yaptırılması için Diyanet

bütçesine ek bir ödenek konması kabul edildi ve “Hak Dini Kur’an Dili” adlı tefsir ile “Muhtasar-ı Tecrid-

i Sarih Tercümesi ve Şerhi” bu karar sonucu gerçekleşti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com