![]() |
Mevlana'dan Altın öğütler |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Mevlana'dan Altın öğütlerMevlana'dan altın öğütler Bir padişah bir şeyhe bir gün: "Benden bir şey dile ![]() ![]() Şeyh cevap verdi ![]() "Ey padişah bana bunu söylemekten utanmıyor musun? Hele biraz daha yüksel de öyle konuş ![]() ![]() Padişah bundan dolayı kızdı ![]() "Ey Şeyh bu sözün hatalı bir söz, kim bana emredebilir, o dediğin kişiler kimlerdir, söyle!" dedi ![]() Şeyh gülerek cevap verdi: "Sana emreden kölelerimden biri kızgınlık, diğeri şehvettir ![]() ![]() Bil ki iyiler mutlaka kazanır ![]() 1- Dil tencere kapağına benzer ![]() ![]() 2- Kalbi ve sözü bir olmayan kişinin yüz dili bile olsa, o yine dilsiz sayılır ![]() 3- Ne kadar konuşursan konuş, söylediklerin karşısındakinin anlayabildiği kadardır ![]() 4- Fikir ona derler ki yol açsın; yol ona derler ki bir gerçeğe ulaşsın ![]() 5- İnsanın gözü neyi görüyorsa, değeri o kadardır ![]() 6- Aklın varsa bir başka akılla dost ol, işlerini bir bilene danışarak yap ![]() 7- Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez ![]() 8- Hayatta muvaffak olmak için üç şey lazımdır: Dikkat, intizam çalışma ![]() 9- Bir şeyi bulunmadığı yerde aramak, onu aramamak demektir ![]() 10- Vazifesini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına ne mazeretin devası ne ilacın şifası deva getirmiş ![]() ![]() 11- Görünüşte acı su da, tatlı su da berraktır ![]() İşin ehlini ara ![]() ![]() ![]() 12- İçinde pusu kurmuş olan nefis, kibir ve kin bakımından bütün düşmanlardan beterdir ![]() 13- Çalış Can! Sebeplere sarıl ![]() ![]() ![]() 14- Üzülme Can! Doğruysan zarar gördüm deme ![]() ![]() 15- Doğru olan hiçbir zaman zarar görmez ![]() 16- Can konağını aramadaysan cansın; bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin ![]() Şu nükteyi biliyorsan işi biliyorsun demektir: Neyi arıyorsan osun sen ![]() Beri gel, daha beri, daha beri ![]() Bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen bensin işte, ben senim işte ![]() *** Dostum sen düşünceden ibaretsin ![]() Gerisi et ve kemiktir ![]() Gül düşünürsen gülistan, Diken düşünürsen dikenlik olursun ![]() Eftal ORHAN internethaber
![]() |
|