|  | Şalgam Bitkisi |  | 
|  12-01-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şalgam BitkisiŞalgam Bitkisi Etli kökleri için yetiştirilen bir Tarım bitkisidir  Dünyaya nereden yayıldığı kesin olarak belirlenemeyen bu bitkinin {Brassica rapa) Eski Yunanlılar ve Romalılar' dan beri kullanıldığı bilinmektedir  Günümüzde pek çok ülkede yetiştirilen şalgamdan hayvan yemi ve sebze olarak yararlanılır; tohumlarından ise yağ çıkarılır  Şalgam yaşam çevrimini genellikle iki yılda tamamlayan (ikiyıllık) bir bitki olduğundan ilk yıl kök ve yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum verir  Bitki birinci yıl bir yandan yaprak oluştururken bir yandan da köklerinin üst bölümüne besin depolar  Bunun sonucunda bu bölüm etlenip şişkinleşerek top ya da topaç biçimini alır  San, beyaz ya da kırmızı tonları arasında değişen köklerin çapı 5 santimetreden başlayarak 20 santimetreye ulaşabilir  İrileştikçe odunlaşıp liflendiği için yemeklik olarak genellikle 5-10 cm çapındakiler yeğlenir  Kökleri için yetiştirilen şalgamlar ilk yıl, tohumluk şalgamlar ise ertesi yıl hasat edilir  Tohumluk şalgamların birinci yılda tohumlarıan, ama öbürü gibi iri bir kök oluşturmayan çeşitleri de geliştirilmiştir  Şalgam serin iklim bitkisidir  Derin, geçirgen, organik maddece zengin toprakları sever  Bir sebze olarak şalgamın en çok çorbası, lapası ve turşusu yapılır, ayrıca suyundan içecek Hazırlanır  Şalgam suyu ülkemizin özellikle güney kentlerinde çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir içecektir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Şalgam Bitkisi |  | 
|  12-01-2009 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Şalgam BitkisiDiğer İsimleri : Turp Lahanası, Brassica rapa, Brassica napus, Turnip, Navet Botanik Bilgi : Turpgiler familyasındandır  50-120 cm  kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur  Bitkinin sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir  Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır  Ama, kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir  Bitkinin oval biçimli yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişlidir  Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm  kadar uzar  Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur  Tohumları lahananınkilere çok benzediğinden, satın alırken aldanmamaya dikkat edilmelidir  Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir  İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir  Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır  Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir  Bilinen Bileşimi : Terkibinde; B,C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir  Faydaları Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir  Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır  İdrar söktürür  Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur   Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir   Romatizma ve nikriste faydalıdır   Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir   Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır   Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır   Göğsü yumuşatır  Boğaz iltihaplarını giderir  Nekahat devresini kısaltır   Kabızlığı giderir   Şeker hastalarının susuzluğunu giderir  Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır   Şalgam Suyunun Yapılışı : Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor  Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor  Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor  Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor  Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor   | 
|   | 
|  | 
|  |