|  | Türkiye'de Şarapçılık |  | 
|  11-28-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Türkiye'de ŞarapçılıkTürkiye'de Şarapçılık İÖ 2000'lerden beri Anadolu'da üretildiği bilinen şarap Hititler döneminde tapmaklarda yapılan törenlerde değerli kaplar içinde tanrılara sunulan kutsal bir içkiydi  Hıristiyanlar için de kutsal bir içki olan şarabın üretimi ve ticareti Anadolu'da çağlar boyunca çok önemli bir ekonomik etkinlik oldu  Anadolu  Selçukluları ve Osmanlılar döneminde gerileyen şarap üretimi daha çok Rumlarin yaşadığı bölgelerle sınırlı kaldı  Lozan Barış Antlaşması gereğince Anadolu ve Doğu Trakya'daki Rumlar'la Yunanistan'daki Türkler'in değiştirilmesi sonucu Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Anadolu'da bağcılık ve şarapçılık geriledi  Cumhuriyet yönetimi 1930'lardan başlayarak şarapçılığı geliştirme çabasına girişti  İnhisarlar Umum Müdürlüğü'ne (bugün Tekel İşletmeleri Genel Müdürlüğü) bağlı ilk şarap fabrikası 1931'de Tekirdağ'da açıldı  Bunu Ege ve İç Anadolu bölgelerinde kurulanfabrikalar izledi  Uygularıan teşvik politikalansonucu 1940'lardan başlayarak özel şirketler de şarap sanayisine yöneldiler ve Kavaklıdere, Doluca gibi kaliteli şarap üreten fabrikalar kuruldu  Bağcılık alanında dünyanın ilk beş ülkesi arasında bulunan Türkiye, şarap üretiminde en son sıralarda yer alır  Üretilen üzümün yüzde 3 gibi çok az bir bölümü şarap yapımında kullanılır  1980'lerin sonlarında dünya şarap üretimi 25,5 milyar litreyken Türkiye'de yalnızca 41 milyon litre şarap üretilmekteydi   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |