![]() |
Deyimlerin Genel Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimlerin Genel ÖzellikleriDeyimlerin Genel Özellikleri a) Deyimler kalıplaşmış sözlerdir ![]() ![]() Meselâ “yüzün ak olsun” yerine “yüzün beyaz olsun” denilemez, “ocağına incir ağacı dikmek” yerine “ocağına çam ağacı dikmek” denilemez, “ayıkla pirincin taşını” yerine “ayıkla bulgurun taşını” denilemez, “dilinin altındaki baklayı çıkar” yerine “dilinin altındaki şekeri çıkar” denilemez, “tüyleri diken diken ol-” yerine “kılları diken diken ol-” denemez ![]() Ama istisnalar yok değildir: “baş başa vermek” ve “kafa kafaya vermek” gibi ![]() Araya başka kelimeler girebilir: “Başını derde sokmak” Başını son günlerde hep derde soktu ![]() b) Deyimler kısa ve özlü anlatımlardır ![]() c) Deyimler en az iki sözcükten oluşurlar ![]() ![]() 1 ![]() ağzı açık, kulağı delik, eli uzun, kaşla göz arasında, bulanık suda balık avla-, dikiş tutturama-, can kulağı ile dinle-, köprüleri at-, pire için yorgan yak-, pişmiş aşa su kat-, kafayı ye-, aklı alma-, akıntıya kürek çek-, ağzı kulaklarına var-, bel bağla-, çenesi düş-, göze gir-, dara düş-, 2 ![]() ![]() Yorgan gitti, kavga bitti ![]() Dostlar alışverişte görsün, Çoğu gitti azı kaldı, Allah bana ben de sana, Atı alan Üsküdar’ı geçti, Tut kelin perçeminden, Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı, Kızım sana söylüyorum, gelinim sen alın ![]() Ben diyorum hadımım, o soruyor kaç çocuğun var?, Ne şiş yansın ne kebap, Fol yok yumurta yok ![]() ![]() d) Deyimler özel anlamlı sözlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() e) Deyimlerin çoğunda kelimeler gerçek anlamından çıkarak mecaz anlam kazanmışlardır ![]() Bazı deyimler ise anlamlarından çıkmamışlardır: Çoğu gitti azı kaldı, ismi var cismi yok, adet yerini bulsun, Allah bana ben de sana, yükte hafif pahada ağır, özrü kabahatinden büyük, dosta düşmana karşı, iyi gün dostu, canı sağ olsun ![]() ![]() f) Deyimler cümlenin öğesi olabilir, cümlede başka görevler de alabilir: Üzüntüsünden ağzını bıçak açmıyordu ![]() Damarıma basmadan konuşamaz mısın? (Zarf tümleci) Aslan payı ona düştü ![]() O, dik kafalı biridir ![]() g) Kafiyeli deyimler de vardır: Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı 5 ![]() Bir bilim, sanat ya da meslek dalıyla ilgili bir kavramı karşılayan kelimelere terim denir ![]() ![]() Örnek: “Ekvator” kelimesi tek bir anlama gelir ve tek bir nesneyi karşılar ![]() Örnek: kök, mısra, muson ![]() “yüklem, özne, kök, zarf”, dil bilgisi terimleri; “üçgen, daire, çap”, kelimeleri de geometri terimleridir ![]() Terimler halkın söz varlığında yer almaz, ama halk ağzında kullanılıp da sonradan terim özelliği kazanmış kelimeler vardır ![]() Örnek: “Budala” kelimesi halkın söz varlığında aptal, anlayışsız, sersem anlamlarıyla kullanılır, fakat bu kelime psikolojide belli bir zeka seviyesine sahip anlamında kullanıldığında terimdir ![]() Terimler, genellikle gerçek anlamıyla kullanılan sözlerdir ![]() ![]() Boğaz’ı geçip Karadeniz’e ulaştık ![]() Ayağı olmayan göllerde tuz oranı yüksek olur ![]() Ağacın kökleri çok derinde ![]() Üçgenin iç açıları toplamı 180′dir ![]() |
![]() |
![]() |
|