Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açısından, magnetizma, tarihler, önemli

Magnetizma Açısından Önemli Tarihler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mıknatıs özelliğini her zaman koruyan cisimler Eskiçağ’dan beri; özellikle bu mineralleri Anadolu’da, Magnesia adlı bir kentin yakınında bulan Eski Yunanlılar tarafından biliniyordu Ama o dönemde mıknatısların özellikleri büyülü özellikler olarak görülüyordu Söz konusu cisimlerin ilk uygulaması ancak XIII yüzyılın başında ortaya çıktı:

XIII yy başı: Mıknatıslı demirden bir iğne pusula olarak kullanıldı (Çinliler bu buluşun çok daha önce kendileri tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürerler ama elde kesin olarak inandırıcı bir metin yoktur);

1302: İlk gerçek eksenli pusulanın bulunması;

XV yy sonu : Kristof Kolomb Atlas Okyanusu’nu geçerek, fizikçilerin karşısına D sapma açısı (mıknatıslı ucun gösterdiği magnetik meridyenle coğrafi meridyen arasındaki açı) sorununu getirdi;

XVI yy sonu : Norman, İ eğim açısını (ağırlık merkezinden geçen yatay bir eksenin çevresinde hareket eden mıknatıslı bir iğnenin yatay düzlemle oluşturduğu açı) inceledi;

XVII yy başı : Gilbert, magnetizmayla ilgili ilk deneyleri gerçekleştirdi ve magnetik alanı inceledi;

1701: Sapma açısıyla ilgili ilk magnetik haritalar (Halley haritaları) gerçekleştirildi

XIX yy başı : Coulomb, Gauss ve Weber magnetizmaya geleneksel görünümünü verdiler;

1895 : Pierre Curie, demirin magnetik özelliğinin sıcaklıkla değişimini buldu;

XX yy : Weiss, bir bakıma basit atomik bir magnetik moment olan magneton kavramını getirdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com