|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hangileridir, kullanılmayan, sözcük, yerinde, öğeler |
![]() |
Yerinde Kullanılmayan Sözcük Veya Öğeler Hangileridir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yerinde Kullanılmayan Sözcük Veya Öğeler HangileridirYerinde Kullanılmayan Sözcük veya Öğeler Hangileridir 1) Gereksiz Sözcük Kullanımı: Bir cümlede anlamları ayrı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() Bu yol yay yürümekle bitecek gibi değil ![]() 2) Sözcükleri Birbiriyle Karıştırma: Anlamları veya yazılışları çok benzer olan sözcüklerin karıştırılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar ![]() Bu binalar gerçekten çok yaklaşık yapılmış ![]() 3) Sözcükleri Yanlış Anlamda Kullanma: Sözcük anlamlarına uygun yerde kullanılmadığı zaman ya da yanlış anlama gelecek şekilde kullanıldığında anlatım bozukluğu doğar ![]() Şimdi size yarın yayınlanacak programlardan bazılarını hatırlatıyoruz ![]() 4) Sözcüğün Yapısındaki Yanlışlık: Bir sözcük dilbilgisi kurallarına aykırı türetilirse anlatım bozukluğu doğar ![]() Mehmet Efendi on beş yıldır bakkalcılık yapıyor ![]() 5) Yerinde Kullanılmayan Sözcük veya Öğeler: Bir sözcüğün cümlenin akışına veya anlamına uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() Hakan çok iyi futbolcu ama fazla topla oynuyor ![]() 6) Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması: Bir cümlede anlamca birbirine ters olan sözcüklerin birlikte kullanılması cümlenin anlam bütünlüğünün bozar ![]() ![]() Hiç şüphesiz bu olaya en çok üzülen başkan olsa gerek ![]() 7) Deyim ve Atasözü Yanlışlıkları: Deyimler ve atasözleri kalıplaşmış ve halk diline, kültürüne yerleşmiş kelime gruplarıdır ![]() ![]() ![]() Çok acıktım midem zil çalıyor ![]() 8 ) Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma: Türkçede doğrudan fiil olarak çekimlenebilecek bir kelimenin yardımcı eylem alarak çekimlenmesi yanlıştır ![]() Boşuna umut etme oraya gelmeyeceğim ![]() 9) Mantık Hataları: İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi taktirde anlatım bozukluğu yapılmış olur ![]() Seninle değil şehir içinde gezmek, dünya turuna bile çıkılmaz ![]() 10) Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozukluğu: Bazı cümlelerde iyelik zamiri kullanılmadığı taktirde bir anlam belirsizliği ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Ehliyetini polis almış öyle mi? 11) Karşılaştırma Hataları: Bazı cümlelerden iki farklı anlam çıkabilmektedir ![]() ![]() Bu kötü insanlara sizden çok kızıyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|