Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fizik, inceler, olayları

Fizik Olayları Nasıl İnceler

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fizik Olayları Nasıl İnceler

Fizik Olayları Nasıl İnceler ?

Fizik Olayları Nasıl İnceler ?

İnsanlar, yüzyıllar boyunca etraflarında gecen tabiat olayları karsısında zihinlerinde beliren “Neden”, “Niçin?” sorularına aradıkları cevapları,geleneklerde veya dini otoritelerin fikirlerinde buldular Bu cevaplar onları tatmin etmese dahi, geleneklere ve otorite saydıkları kimselerin fikirlerine itiraz etmeyi düşünmedikleri için onları aynen kabul ettiler

Mesala, cisimlerin düşmesi hakkında eski Yunan Filozofu Aristo’ya sorulan “ağır cisimler mi yoksa hafif cisimler mi daha hızlı düşerler?” sorusuna,yanılmazlığı mutlak sayılan filozof “ağır cisimler” diye cevap verdiği için, yüzyıllarca bu fikir kabul edildi Fakat ilk defa İtalyan bilgini Galileo (Gafile,1564-1642) “boşlukta bütün cisimler ayni hızla düşerler” diye Aristo’nun fikrine itiraz ettiği zaman, kimse ona inanmadı Çünkü büyük filozof Aristo yanılmazdı

Galileo İtalya’daki eğik kulede deneyler yaparak hafif bir cisimle ağır bir cismin ayni hızla düştüklerini gösterince sağ duyu sahipleri Galileo’ya hak verdiler Fakat birçokları gözleriyle gördükleri gerçek karsısında bile “Bu olamaz,Aristo yanılmaz” diyerek uzaklaştılar Aristo’nun,aksini söylemesi ile gerçek ortaya çıktı ve böylece Galileo olayları gözlem ve deneylerle inceleyen yeni bilimsel bir metodun kurucusu oldu

İste deneysel bir bilim olan fizikte de,olayları incelerken önce o olaylar hakkında gözlemler yapılır, bu olaylar üzerine etki eden çeşitli etmenler incelenir, bu etmenlerin olaylar üzerine yaptıkları etkileri arasında matematiksel bağlantılar araştırılır ve bundan sonra da bu fiziksel olay kanun veya prensiplere bağlanır

Günümüzde en genel anlamıyla fizik,gerek Doğal olarak insanin doğrudan karsılaştığı,gerek algılanabilir dünyanın cansız nesnelerini ve olaylarını konu edinen bilim dallarından oluşmuş bir bütündür Ancak,fizik, bu nesnelerle olayların genel ve temel görünümüyle sınırlıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com