Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fizikte, madde

Fizik'te Madde Nedir

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fizik'te Madde Nedir

MADDE NEDİR?

Bu soru bugün size sorulduğunda ne kadar ezber de olsa bir yanıtı mutlaka vardır

Maddenin ne olduğu ile ilgili sorunun yanıtı sandığınız gibi hiçte kolay verilmemiştir

Bunun için kısaca bilim tarihine birlikte bakalım

MÖ 5 yy'ın başlarında Sicilya'da doğmuş olan Empedokles'e göre fiziksel nesneler, dört farklı kök elemanın değişik oranlarda bir araya gelmesinden oluşurlar Bunlar toprak, su, hava ve ateştir Bu çokçu ( - plüraist - ) görüş, İyonyalı filozofların tek bir arkeden hareket etmeden anlayışının evrimleşmiş biçimidir Bu görüş aynı zamanda, Parmenides'in koyduğu engelin yanından geçilebilmesine imkan vermektedir Çünkü dört kök eleman sabittir Değişen sadece oranlarıdır Fiziksel nesneler kök elemanların farklı oranlarda bir araya gelmesiyle oluşurlar

Eski adıyla Klazomenai'de yani İzmir - Urla yakınında Güladası'nda ( Gökberk 1974, s 43 ) doğmuş olan Anaksagoras, fiziksel nesneler dört elemandan değil, son derece küçük ve sayıca sonsuz olan elemanların bir araya gelmesi sayesinde ortaya çıkarlar Sayıca sonsuz olmaları, son derece küçük olmalarından kaynaklanmaktadır

Bizim bugün yukarıdaki tartışmaları yapmamız gerekmiyor

Modern bilim maddenin en küçük yapı taşının atomlar olduğunu bize şüphe bırakmayacak şekilde açıklıyor

Maddeler atomlardan, atomlarda; elektron, proton ve nötronlardan oluşuyorlar

Buradan yola çıkarak madde için evrendeki her şey diyebilir miyiz?

Taş, toprak, ağaç, ay, saman yolunu oluşturan gök cisimleri

Biz insanlar, hayvanlar, acaba birer madde miyiz?

Atomlardan oluşuyorsak evet bizde birer maddeyiz

O zaman ; '' her şey maddedir '' diyebiliriz

Şimdi birlikte bir kaç tane tanıdığımız, günlük yaşamda kullandığımız madde adını sıralamaya çalışalım

* Demir

* Bakır

* Tahta

* Kalem

* Masa

* Cıva

* Dolap

* Hava

* Karbon dioksit

* Su

* Petrol, diye bu listeyi uzatabiliriz Bunların hepsi maddedir, diyebiliriz

Bir soru sormak istiyorum, yukarıda yazdığımız kalem, masa, dolap acaba neden yapılmış olabilirler?

Metal olabilecekleri gibi, tahta ya da plastikte olabilirler

Bunların yapıldığı malzemeler için madde diyebiliriz ancak kalem, masa ve dolap için cisim demek zorundayız Çünkü bunlar maddelerin şekillendirilmiş durumlarıdır

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com