Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlayışı, devlet, felsefesinde, siyaset

Siyaset Felsefesinde Devlet Anlayışı

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Felsefe tarihinde devleti ele alan yaklaşımlar iki ana başlık altında toplanabilirler

1 Devleti Doğal Bir Varlık Sayan Yaklaşımlar

Bu yaklaşımın en önemli temsilcisi Platon'dur Ona göre toplum insan vücuduna benzer Nasıl vücudumuzda her organın bir görevi varsa toplumdaki her organın da belli bir görevi bulunmaktadır Devlet ise insan vücudundaki tüm organların birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayan beyni temsil etmektedir Devletin belli bir başlangıcı bulunmamaktadır Ona göre devlet insan toplumuyla birlikte hep vardı ve hep var olmaya da devam edecektir

2 Devleti Yapay Bir Varlık Sayan Yaklaşımlar

Bu yaklaşımın felsefe tarihindeki en önemli temsilcileri Thomas Hobbes, J J Rousseau ve J Locke'tur Bunlara göre insan toplulukları başlangıçta “Doğal Durum” adı verilen bir durumda yaşıyorlardı Doğal durumda insanları yöneten ne kurallar ne de kurumlar bulunuyordu Daha sonra insanlar barış içinde ve belirli bir düzen içerisinde yaşama gereksinimi duyduklarında devlet düşüncesi ortaya çıktı Yani onlara göre devlet sonradan insan ihtiyaçlarına cevap vermek üzere oluşturulmuş bir kurumdur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com