Jane Addams Hayatı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Jane Addams HayatıJane Addams (Laura) Jane Addams (6 Eylül 1860-Mayıs 21, 1935), bir feminist olarak ve bir enternasyonalist olarak, yirminci yüzyılın öncü bir sosyal hizmet uzmanı olarak Amerika'da ilk üçüncü dünya çapında ün kazandı ![]() O Cedarville, Illinois, dokuz çocuk sekizinci doğdu Babası, onaltı yıl boyunca bir devlet senatör olarak görev yaptı ve İç Savaşı'nda subay olarak savaşan müreffeh bir miller ve yerel siyasi lider, o ona mektuplar başlayan Abraham Lincoln ile arkadaş oldu «Sevgili Çift D-'ed Addams » Çünkü bir konjenital spinal defekt, Jane genç ne de gerçekten sağlam bir sonraki yaşamında bile, ama spinal zorluk cerrahi tarafından giderildiği zaman fiziksel olarak kuvvetli değildi![]() 1881 yılında Jane Addams, onyedi bir sınıf mezuniyet töreninde hüzün Rockford Bayan Seminary mezun oldu, ancak okul Rockford College for Women olarak gelecek yıl akredite oldu sonra lisans verildi Sonraki altı yıl ders yılında tıp çalışmalarına başladı ama kötü sağlık nedeniyle ayrıldı, gitti, aralıklı olarak hastaneye kaldırıldı ve yirmi bir ay boyunca Avrupa okudu ve daha sonra okuma ve yazma ve düşünürken neredeyse iki yıl geçirdi onu gelecek hedefleri neler olmalıdır Yaş, onun arkadaşı Ellen G Starr ile Avrupa'da ikinci bir tur boyunca yirmi yedi yaşındayken, Londra'nın East End bölgesindeki bir yerleşim evi, Toynbee Hall, ziyaret etti Bu ziyaret, sonra zihninde mevcut fikir sonuçlandırmak için yardım Chicago yoksun alanda benzer bir ev açma 1889 yılında o ve Bayan Starr Halsted ve Polk Caddelerinin köşesinde Charles Hull tarafından inşa edilmiş büyük bir ev kiralık Iki arkadaş, daha sonra ifade onların amacı, taşındı «daha yüksek bir kentsel ve toplumsal yaşam için bir merkez, enstitü ve eğitim ve hayırsever işletmeler korumak ve Chicago sanayi bölgeleri koşulları araştırmak ve geliştirmek için» 1 ![]() Miss Addams ve Bayan Starr mahallenin ihtiyaçları hakkında konuşmalar, para kaldırdı ikna genç kadınların iyi yardımcı olmak için ailelerin, çocukların bakımı aldı hasta emzirdi, sorunlu insanlardan dökmeleri için dinledi Hull-House varoluş ikinci yıl, her hafta iki bin kişiye ev sahipliği oldu , Sabah anaokulu sınıflar, öğleden sonra büyük çocuklar için kulüp toplantıları, ve akşam yetişkinler için ne daha fazla kulüpleri veya kurslar neredeyse bir gece okulu oldu Ilk tesis Hull-House eklenen bir sanat galerisi, ikinci halka açık bir mutfak, sonra bir kahve evi, spor salonu, yüzme havuzu, kızlar için bir kooperatif yatılı kulüp, bir kitap ciltleme, bir sanat stüdyosu, bir müzik okulu geldi , bir tiyatro grubu, dolaşan bir kütüphane, bir istihdam bürosu, bir emek müzesi![]() Ününü büyüdükçe, Miss Addams, yurttaşlık sorumluluğunun daha büyük alana çekildi 1905 yılında o Eğitim Chicago Kurulu atandı daha sonra Okul Yönetim Komitesi başkanı yapılmış oldu; 1908 yılında o Yurttaşlık ve Hayırseverlik Chicago Okulu kuruluşuna katıldı ve gelecek yıl, Ulusal Konferansı ilk kadın başkanı oldu yardım kuruluşları ve Düzeltmeler Chicago kendi alanında o bin dolar yıllık maaş, hatta şimdiye kadar Ondokuzuncu Ward çöp denetçisinin sonrası resmi olarak kabul etmek, ebelik, uyuşturucu tüketimi, süt temini, ve sağlık koşulları soruşturma açtı 1910 yılında, Yale Üniversitesi tarafından bugüne kadar bir kadın için verilen ilk fahri doktora unvanı aldı![]() Jane Addams, felsefesi ile ateşli bir feminist oldu O günlerde kadınların seçme ve seçilme önce o kadınların seslerini mevzuat duyulur ve dolayısıyla oy hakkı olmalıdır inanılan, ancak daha kapsamlı, o kadınların özlemlerini üretmek ve bunları gerçekleştirmek için fırsatlar arama gerektiğini düşündüm![]() Kendi aspirasyon savaş dünya kurtulmak için, Jane Addams fırsat yarattığını ya da neden önceden kendisine sunulan bu ele geçirdi 1906 yılında o gelecek yıl yayınlanan bir kitap, Barış yeni İdealler, Wisconsin yaz dönemi Üniversitesi'nde ders bir ders verdi O, Carnegie Vakfı tarafından desteklenen bir öğretim görevlisi olarak, 1913 yılında Lahey'de Barış Sarayı binası ve önümüzdeki iki yıl içinde anma töreninde barış için konuştu Birinci Dünya Savaşı, Amerika'nın girişine karşı konuştu Ocak, 1915 yılında Kadın Barış Partisi, Amerikalı bir örgüt, ve dört ay sonra Uluslararası Kadınlar Kongresi başkanlığına Dr Aletta Jacobs, Hollandalı bir suffragist lideri girişimi üzerine büyük ölçüde Lahey'de toplanan başkanlığında kabul etti çok sayıda ve çeşitli yetenekleri Bu kongrede, daha sonra Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Ligi olarak adlandırılan organizasyon kurdu, Jane Addams, bu yıl içinde altı uluslararası konferanslara başkanlık memuru olarak, 1929 yılına kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve hayatının geri kalanı için onursal başkan olarak![]() Bayan Addams Halka savaşa Amerika'nın giriş aksine, basın saldırdı ve Amerikan Devrimi'nin kızları sürülen, ama o kadınlar için gıda yardım malzemeleri sağlayarak Herbert Hoover'ın bir asistan olarak onun insani dürtüleri için bir çıkış bulundu Edildi ve düşman ülkelerin çocukları, o Time Savaşı (1922) adlı kitabında Barış ve Ekmek anlatılan hikaye![]() 1926 yılında bir kalp krizi sürdürülmesi sonra Miss Addams tamamen kendi sağlığı asla geri kazanamadılar Gerçekten de, o Nobel Barış Ödülü Oslo'da ona layık olduğunu, çok gün, 10 Aralık 1931 tarihinde bir Baltimore hastaneye kabul ediliyordu 1935 yılında ölen üç gün sonra bir operasyon umulmadık kanser ortaya Hull-House avlusunda cenaze hizmeti gerçekleştirildi![]() Seçilen Kaynakça Addams, Jane Miss Addams 'kağıtların geniş bir koleksiyon Swarthmore College Barış Koleksiyonu, Swarthmore, Pennsylvania yatırılır![]() Addams, Jane, Bir Asırlık Reader, ed EC Johnson, WL Neumann ve William O Douglas tarafından bir giriş: Jane Addams 'hayat prefatory not New York, Macmillan, 1960![]() Addams, Jane, Demokrasi ve Sosyal Ahlak New York, Macmillan, 1902 Jane Addams AF Scott tarafından bir tanıtım yaşam yayınlanamaz Cambridge, Mass, Harvard University Press, 1964![]() Addams, Jane, Mükemmel Daimi Oluyor New York, Macmillan, 1932![]() Addams, Jane, Kadın Bellek Uzun Roal New York, Macmillan, 1916![]() Addams, Jane, Barış yeni İdealler New York, Macmillan, 1907![]() Addams, Jane, Barış ve Savaş Zamanında Ekmek New York, Macmillan, 1922![]() Addams, Jane, Hull-House İkinci Yirmi Yıl: Eylül 1909-Eylül 1929 New York, Macmillan, 1930![]() Addams, Jane, Gençlik ve Kent Sokakları Ruh New York, Macmillan, 1909![]() Addams, Jane, Hull-House Yirmi Yıl: Otobiyografik Notlar New York Macmillan, 1910![]() Curti, Merle, «İnsan Doğa: Jane Addams» Fikirler, 22 Tarih Dergisi (Nisan-Haziran, 1961), 240-253 ![]() Farrell, John C , Sevgili Bayan: Jane Addams 'Reform ve Barış Üzerine Düşünce Tarihi Baltimore Johns Hopkins Press, 1967 Büyük bir bibliyografya içerir![]() Lasch Christopher, Amerika'da New Radikalizm, 1889-1963: Sosyal Türü olarak Fikri Londra, Chatto & Windus, 1966![]() Linn, James W , Jane Addams: A Biography New York, Appleton Yüzyıl, 1935![]() Tims Margaret, Hull House, 1860-1935 Jane Addams Londra, Allen & Unwin, 1961![]() * Miss Addams Nobel ders teslim etmedi Aralık 1931 yılında ödül töreni anda hastaneye o daha sonra, onun doktorlar onu yurtdışına gitmek için akıllıca olurdu karar verdiğini, 1932 yılı Nisan ayında Nobel Komitesi bildirilir![]() 1 Jane Addams, Hull-House, s Yirmi Yıl 112![]() Itibaren Nobel Anlatım, Barış 1926-1950, Editör Frederick W Haberman, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1972 |
|
|
|