![]() |
Avukat Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Avukat MesleğiAvukat TANIM Bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir ![]() GÖREVLER - Bir kimsenin avukatlığını kabul etmeden önce davasını aldığı kişiyi (müvekkilini) dinler, yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder, - Dava konusu ile ilgili yasaları, yüksek mahkemelerin kararlarını inceler, - Dava ile ilgili geniş araştırma ve inceleme yapar, - Mahkemelerde çeşitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açılan davaya katılır, - Dava ile ilgili tanıkları mahkeme heyetine dinletir ve sorular sorar, - Kararın müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamak için savunma metnini hazırlar ve savunma amacıyla konuşma yapar, - İcra takipleri yapar, - Yeni çıkan yayın ve kanunları takip eder ve yorumlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER, Kırtasiye malzemeleri (dosya, kağıt, kalem vb ![]() ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Avukat olmak isteyenlerin; - Normalin üstünde akademik ve sözel yeteneğe, - Olaylar ve ilkeler arasında ilişki kurabilme gücüne, - Olayları derinliğine araştırma merakına, - Başkalarını anlayabilme ve etkileyebilme yeteneğine, - Akıcı konuşma becerisine, - Sorumluluk duygusuna sahip kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Avukatlar, büro ve adliye gibi kapalı ortamlarda, gerektiğinde keşif çalışmaları için açık alanlarda çalışırlar ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bu meslekte iş alanı oldukça geniştir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı hukuk fakültelerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlık (EA-2)" puanı almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Temel eğitimin süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() - Staj süresince stajyer avukatlara yönelik çeşitli seminer ve ödevler verilmektedir ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Hukuk fakültelerinde master ve doktora tezlerini vererek hukuk alanında bir branşta öğretim üyesi olarak çalışabilirler ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Hakimlik, savcılık, noterlik ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Mesleki eğitim süresince koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler ![]() - Kendi adına çalışan avukatların kazançlarını tahmin etmek oldukça zordur ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|