![]() |
Dil Bilimci Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Bilimci MesleğiDil Bilimci TANIM Ana dil esas olmak üzere çeşitli dillerin yapısını, kullanımını ve tarihi ile ilgili araştırma ve incelemeleri yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Çeşitli toplumların kullandıkları bir iletişim biçimi olan dilin birbirinden farklılıkları ve benzerliklerini inceler, - İnsan dilinin ses ve anlam yönlerine ilişkin bilgiler elde eder, - Dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi hakkında araştırmalarda bulunur, - Dil aileleri hakkında araştırmalar yapar, - Elde ettiği verileri değerlendirerek dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili bilgiler oluşturmaya çalışır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Teyp, - Kamera, - Film, - Bilgisayar, - Çeşitli büro malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Dil bilimci olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip, - Dil-edebiyat, tarih, sosyoloji, ve arkeoloji gibi alanlarla ilgili, - Bilimsel çalışmaya meraklı, kimseler olmaları gerekmektedir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Değişik kültürlerden insanlarla iletişimde bulunulur ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Dil bilimciler, üniversite ve araştırma kurumlarında dille ilgili araştırmacı olarak çalışabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi “Dil Bilimi “bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Eğitime başlayabilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Dil (DİL)” puanı almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Dil Bilimi programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() Dört yıllık eğitim süresince Dilbilimine Giriş, Dilbilim Tarihi, Dilin Değişik Açılardan Görünümü, Fonetik, Sentaks, Semantik gibi derslerin yanı sıra Dünya Dilleri, Dil Aileleri ve Diyalektoloji gibi dersler okutulmaktadır ![]() MESLEKTE İLERLEME Üniversitelerde Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Filolog, Etnolog ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Üniversite eğitimi süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler ![]() ![]() Eğitim sonrası, teknik hizmetler sınıfında göreve başlarlarsa asgari ücretin 2,5-3 katı dolayında maaş almaktadırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|